Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informační materiály a webové stránky pro oběti

Byl jste okraden? Napaden? Zavinil jste dopravní nehodu, utrpěl jste u ní zranění nebo jste pouze byl svědkem závažného trestného činu a zanechalo to na vás následky? Ve stresové situaci reagujeme každý jiným způsobem. Mohou se objevit i silné stresové reakce, které jsou přirozenou odezvou na náročnou či extrémní událost. Pokud jste se stali obětí trestného činu nebo jste byli zasaženi mimořádnou krizovou událostí, máme pro vás první pomoc. Právě v těchto dnech Policie ČR spouští projekt, díky kterému se zlepší informování lidí, kteří se stali oběťmi trestného činu. Snáze se tak dopátrají způsobu, díky kterému lze danou situaci snadněji zvládnout. 

Policisté budou při prvním kontaktu obětem předávat kartičky a letáky s informacemi o jejich základních zákonných právech nebo možných dopadech trestného činu. Mimo to mají tištěné informační materiály za úkol odkázat na nově vytvořené internetové stránky www.policie.cz/obeti, kde si oběť může samostatně vyhledat podrobnější strukturované informace, materiály či kontakty, které právě potřebuje. Část vytvořených kartiček je určena také lidem, kteří nejsou primárně obětí trestného činu, ale byli zasaženi jinou psychicky náročnou či dokonce tragickou událostí (např. zmíněnou dopravní nehodou).
 
„Policisté se vždy snaží dopadnout a obvinit pachatele a k tomu pak směřuje naše patřičná pozornost. V tom samozřejmě nehodláme polevit. Zároveň ale považuji za velmi důležité se efektivněji postarat také o oběti trestných činů, se kterými také přicházíme do kontaktu každý den. Snahou policie je usnadnit lidem zasaženým trestným činem přístup ke srozumitelným informacím a přispět tak k lepšímu uplatňování jejich zákonných práv a k úspěšnému procesu vyrovnávání se s prožitou traumatizující událostí,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý, který úkol vytvořit informační materiály a webové stránky zadal. Nový web bude v rámci internetových stránek www.policie.cz spuštěn v neděli 22. února 2015, tedy v Evropský den obětí.
 
Informační materiály ani webové stránky nenahrazují kompletní poučení ani další povinnosti policie vůči oběti podle zákona č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů.
 
plk. Ing. Jana Macalíková
20. 2. 2015

vytisknout  e-mailem