Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, z Bruntálska a z Novojičínska - 7. února 2024

Zprávy z ÚO Opava (1x), z ÚO Bruntál (1x) a z ÚO Nový Jičín (1x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

32letý muž z Ostravy ujížděl opavským policistům ve směru na Ostravu a havaroval

Přibližně třicet minut po třetí hodině ranní 7. února 2024 službu konající policejní autohlídka z opavského Obvodního oddělení spatřila na ulici Zámecký okruh v Opavě jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb, u jehož řidiče se rozhodla provést silniční kontrolu.

Poblíž křižovatky ulic Zámecký okruh a Těšínská v Opavě tak za pomocí světelného a zvukového výstražného zařízení společně se znamením a nápisem STOP policisté dávali řidiči výše uvedeného automobilu zcela jasně najevo, aby zastavil, což po chvíli učinil u pravého okraje vozovky na úrovni zdejší benzínové čerpací stanice. Po vystoupení policistů ze služebního automobilu v barvách Policie České republiky se však opět rozjel a dal se na újezd po ulici Těšínské ve směru na Ostravu. První kruhový objezd u hypermarketu Globus projel značnou rychlosti, na druhém kruhovém objezdu před opavskou místní části Komárov však nezvládl řízení, dostal smyk a pravou přední části vozu narazil do kovového silničního svodidla. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 170 tisíc korun.

Následná orientační dechová zkouška vyzněla u 32letého řidiče osobního automobilu tovární značky Škoda Superb negativně, pozitivní však byl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykovou látku Amfetamin. Důslednými lustracemi bylo dále prokázáno, že tento 32letý muž není držitelem řidičského průkazu s příslušných řidičským oprávněním a dále bylo zjištěno, že prochází evidencí celostátního pátraní, kdy Okresní soud v Karviné na něj vydal příkaz k zadržení.

Po lékařském vyšetření spojeném s odběrem biologického materiálu (krve) byl převezen do budovy opavských policistů k dalším nutným procesním úkonům. Zda se 32letý muž dopustil skutkové podstaty některého z trestných činů (přečinů) či zda v dané záležitosti jde o protiprávní jednání a chování přestupkového charakteru je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala podnapilého cyklistu v Krnově

Okolo sedmnácté hodiny odpolední 6. února 2024 službu konající policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále stavěla a kontrolovala na ulici Československé armády v Krnově cyklistu, který jel ve směru na obec Býkov.

Při této silniční kontrole bylo zjištěno a odbornými dechovými zkouškami prokázáno, že 58letý místní muž jede na jízdním kole pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se cyklista následně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byla zakázána jízda do jeho vystřízlivění a spisový materiál o této záležitosti bude podle věcné příslušnosti postoupen k dalšímu projednání a k opatření do správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Krnově.

NOVOJIČÍNSKO:

61letý muž se zákazem řízení ujížděl příborským policistům až do obce Brušperk

Pět minut po osmé hodině ranní 7. února 2024 službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu stavěla na ulici 9. května v Příboře řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Citroën C4, který však na dávaná znamení z policejního automobilu nereagoval, nezastavil a ve své jízdě pokračoval po ulici Boženy Němcové a přes obce Hájov, Rychaltice, Fryčovice až do obce Brušperk. Při tomto byl neustále pronásledován policisty, kdy na začátku obce Brušperk zastavil. Při následné silniční kontrole byl v řidiči ustanoven 61letý muž z Novojičínska, u kterého orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle vyzněly negativně. Důslednými lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že má trestním příkazem okresních soudů v Novém Jičíně a v Ostravě vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do poloviny března roku 2028. Dále bylo zjištěno, že výše uvedený 61letý muž je veden v celostátní evidenci hledaných osob, po němž pátrání prostřednictvím novojičínského soudu vyhlásili kriminalisté Služby kriminální policie a vyšetřování z Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Celá záležitost je nadále v gesci příborských policistů a novojičínských kriminalistů minimálně pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Opava 7. února 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem