Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, z Bruntálska a z Novojičínska - 4. ledna 2024

Zprávy z ÚO Opava (2x), z ÚO Bruntál (2x) a z ÚO Nový Jičín (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Případ napadení v restauračním zařízení v Opavě-Kateřinkách prověřují opavští policisté

Policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě se v těchto dnech intenzivně zabývají incidentem, ke kterému došlo pětadvacet minut po dvanácté hodině polední 2. ledna 2024 v jedné z restauračních provozoven na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak ve výše uvedené době přišli do místní restaurace tři muži ve věku 28 až 32 let z Opavy, kteří nabízeli obsluze baru (51letému místnímu muži) k odprodeji tři láhve alkoholických nápojů. Jakmile pracovník provozovny odmítl alkohol odkoupit, začali být příchozí muži arogantní a agresivní, došlo mezi všemi uvedenými muži k vzájemné slovní rozepři a následně i k fyzickému napadení (přetahování se, strkanice), přičemž hosté při svém odchodu shazovali na zem na sebe naskládané židle. V té chvíli měl 51letý muž z pod barového pultu výčepního prostoru restaurace vzít svou plynovou zbraň, vyšel ven před bar a nejméně čtyřikrát na odcházející muže vystřelit do vzduchu. Při tomto nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných ani jiných osob a rovněž nedošlo k žádné hmotné škodě na majetku. Okamžitě po učiněném telefonickém oznámení na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 byly na místo vyslány všechny nejblíže službu konající policejní autohlídky ke zjištění údajného použití střelné zbraně proti přítomným osobám poblíže Nákupního centra Katka v prostoru křižovatek ulic Ratibořská – Černá – Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách. Bezprostřední útok na život a zdraví osob zjištěn nebyl a celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu výtržnictví a případně i pro další trestnou činnost či protiprávní jednání a chování, jako může být například přečin nebezpečného vyhrožování.

Odcizení elektrického kola na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice

Mezi devátou hodinou ranní a třináctou hodinou odpolední 2. ledna 2024 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v Ludgeřovicích přečin krádeže tím, že od zábradlí u zdejší autobusové zastávky odcizil volně odstavené a řádně nezajištěné elektrické kolo značky Racceway E-moped bílé barvy, čímž poškozené 46leté ženě z Hlučínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého nemotorového vozidla lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do rekonstruovaného bytu v domě na ulici B. Smetany ve Městě Albrechticích

V blíže neustanovené době mezi 21. prosincem loňského roku a 2. lednem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Bedřicha Smetany v Městě Albrechticích přečin krádeže tím, že nejprve nezjištěným způsobem vstoupil do jednoho ze zdejších domů a následně se vloupal do rekonstruovaného bytu, který prohledal a odcizil různé druhy aku nářadí značky Milwaukee včetně baterií a kufřík s aku šroubovákem značky DeWalt a dvě aku nabíječky, čímž poškozené právnické osobě z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 70 tisíc korun. Toto protiprávní jednání a chování majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s chodcem v obci Bílčice

Deset minut před osmnáctou hodinou podvečerní 2. ledna 2024 řídila 34letá žena z Olomoucka osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po silnici I/46 v obci Bílčice, kdy s největší pravděpodobností přehlédla 66letého muže z Bruntálska, který přecházel vozovku z její levé strany na pravou. Jakmile řidička chodce na poslední chvíli zahlédla, snažila se střetu vyhnout stržením řízení vlevo, přesto však došlo ke střetu pravého zpětného zrcátka automobilu s tělem muže. Ten po nárazu upadl na zem, udeřil se do hlavy a vzniklo mu zranění s nutností leteckého transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a k ošetření. Ke zranění žádné jiné zúčastněné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedené ženy negativně, pozitivní však bylo odborné měření dechovými zkouškami u 66letého muže, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Průběh celého nehodového děje a míra zavinění je předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Konflikt dvou mužů v jednom z novojičínských bytů vedl k bodnutí nožem do břicha

V uplynulých dnech komisař Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení ve věci důvodného podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví, kterého se měl dopustit 58letý muž z Novojičínska tím, že ve večerních hodinách 23. prosince 2023 na ulici Komenského v Novém Jičíně, a to v jednom z bytů zdejšího panelového domu, fyzicky napadl 64letého místního muže, kterému následně za pomocí kuchyňského nože měl způsobit bodné poranění břicha, jenž si vyžádalo jeho transport do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření, k ošetření a k operačnímu zákroku s předběžnou dobou léčení v délce tří až čtyř měsíců.

Vzhledem k tomu, že výše uvedený 58letý muž byl při okamžitém příjezdu přivolané novojičínské službu konající policejní autohlídky v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 2,9 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici ve Frýdku-Místku k vystřízlivění.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak od ranních hodin v den před Štědrým dnem oba výše uvedení muži požívali různé alkoholické nápoje v bytě poškozeného 64letého muže, přičemž starší z nich následně mladšího nařkl z krádeže jistých finančních prostředků na hotovosti. Ten měl chvíli poté v kuchyni bytu nalézt kuchyňský nůž o délky čepele 19 centimetrů a jednou ránou bodnout hostitele do oblasti pod žebry. Poté přítomní muži zavolali rychlou záchrannou službu, která poškozeného transportovala do nemocničního zařízení. Podezřelý muž byl bezprostředně na místě činu zadržen přivolanými policisty, eskortován na nejbližší služebnu k nutným procesním úkonům a následně k umístění na protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění. V rámci prováděného prověřování orgány činné v trestním řízení zajistily provedení DNA analýzy z předmětného nože, která společně s dalšími získanými podněty a relevantními důkazy vedla k zahájení trestního stíhání 58letého muže pro spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Policejním komisařem byl cestou Okresního státního zastupitelství v Novém Jičíně dán podnět k vzetí obviněného do vyšetřovací vazby, což Okresní soud v Novém Jičíně akceptoval. Poškozený muž se v současné době zotavuje v nemocničním zařízení.

Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu v obci Tísek

Deset minut po páté hodině ranní 2. ledna 2024 řídil 52letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Honda Civic v obci Tísek, přičemž při couvání vlivem své náhlé zdravotní indispozice nezvládl řízení, najel automobilem na vyvýšený obrubník dlážděného chodníku, zadní části vozu prorazil pletivový plot jednoho z rodinných domů a narazil do vzrostlého stromu. Následně byl shora uvedený muž letecky transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a k ošetření. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik tisíc korun, vzhledem ke zdravotnímu stavu 52letého muže (bezvědomí) nebyla u něj provedena dechová zkouška a byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve)ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných, návykových, psychotropních látek či jedů. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 4. ledna 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem