Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 9. srpna 2023

Zprávy z ÚO Opava (5), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež pracovního nářadí ze zavazadlového prostoru automobilu v obci Jakartovice

V blíže neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 4. srpna a osmou hodinou ranní 5. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal před jedním z rodinných domů v obci Jakartovice přečin krádeže tím, že z nákladního prostoru zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Nissan Double odcizil různé pracovní nářadí a materiál (dva křovinořezy značky Oleo-Mac oranžové barvy, postroje ke křovinořezům značek Oleo-Mac a Hecht oranžové a černé barvy, různé popruhy a lesnickou taška s příslušenstvím ke křovinořezům), čímž místnímu poškozenému 33letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 24 tisíc korun. Touto trestnou činností majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

V přesně nezjištěné době od dvanácté hodiny polední dne 6. srpna do jedenácté hodiny dopolední dne 7. srpna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách přečin poškození cizí věci tím, že na sídlištním parkovišti před jedním z panelových domů úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Lexus červené barvy. Vodorovnou rýhou do laku karosérie pravých předních a zadních dveří a také do pátých dveří zavazadlového prostoru vznikla poškozenému 40letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 200 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Objasnění úmyslného poškození odpadkových košů na vítkovském autobusovém nádraží

V uplynulých dnech se policisté z vítkovského Obvodního oddělení zabývali případem, ke kterému došlo několik minut po dvaadvacáté hodině večerní 12. července 2023 v prostoru autobusového nádraží na ulici Opavské ve Vítkově. V té době tehdy neznámý pachatel úmyslně poškodil vybavení areálu nádraží, přičemž úmyslně vyvrátil 11 kusů betonových odpadkových košů s následným jejich poškozením, čímž příspěvkové organizaci Technické služby města Vítkov vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 80 tisíc korun. Na základě intenzivního prošetřování a následného prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení ve Vítkově byla v těchto dnech ustanovena osoba, která se tohoto protiprávního jednání a chování dopustila, a tou je 25letý místní muž, kterému tak bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a ze spáchání přečinu výtržnictví.

Případ krádeže mobilního telefonu z kanceláře opavské firmy objasněn

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 49letému místnímu muži, neboť tento měl na podkladě všech doposud zjištěných skutečností okolo deváté hodiny dopolední 7. července letošního roku využít chvilkové nepozornosti zaměstnanců soukromé firmy na ulici Rybářské v Opavě, neoprávněně nepozorovaně vstoupit do jedné z otevřených kanceláří a zde ze stolu odcizit volně odložený mobilní telefon, čímž poškozenému 28letému muži z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun. Tato trestná činnost byla objasněna opavskými policisty na základě jejich místní a osobní znalosti prostředí, obyvatel i případných pachatelů majetkové trestné činnosti, kdy se 49letý muž ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, který doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Bolatice

Třicet minut po dvaadvacáté hodině večerní 8. srpna 2023 službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Kravařích prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Školní v obci Bolatice, přičemž stavěla zde projíždějícího řidiče osobního motorového vozidla tovární Peugeot 206, a to 61letého muže z Opavska. Při této silniční kontrole bylo zjištěno, že výše uvedený muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy odborné měření dechovými zkouškami vyznělo pozitivně a byly mu naměřeny hodnoty přes 1,5 promile alkoholu v dechu. Shora jmenovaný 61letý řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a zakročující policisté mu zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je ve stádiu prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

BRUNTÁLSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě na Bruntálsku

V těchto dnech policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále prap. Tomáš Dohnal nadále intenzivně prošetřuje kolizní situaci v dopravě, ke které došlo v blíže neupřesněné době mezi dvanáctou a třináctou hodinou odpolední 1. srpna 2023 v katastru obce Moravskoslezský Kočov. V té době doposud neznámý řidič blíže neustanoveného motorového vozidla se s největší pravděpodobností plně nevěnoval řízení, přičemž v době sklápění či zvedání železniční závory najel do prostoru zdejšího železničního přejezdu a ulomil dřevěnou závoru na pravé straně pozemní komunikace za kolejemi ve směru na Bruntál, čímž způsobil poškozené právnické osobě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 25 tisíc korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutné ustanovit doposud neznámého řidiče blíže neupřesněného motorového vozidla a jakékoli informace, které by vedly k jeho zjištění či další pozitivní a kladné poznatky k celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení pohonných hmot a autobaterií z nákladních vozidel na katastru města Příbor

Mezi patnáctou hodinou odpolední 4. srpna a sedmou hodinou ranní 7. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v katastru města Příbor přečin krádeže tím, že v prostoru travnaté plochy u kruhového objezdu vedoucí na obec Sedlnice odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra dva kusy autobaterií, propojovací kabel k bateriím a z palivové nádrže odčerpal a odcizil nejméně 60 litrů motorové nafty, čímž poškozené soukromé firmě z Hranic na Moravě způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 15 tisíc korun. Dále ve stejné době a na stejném místě z poblíž odstaveného stavebního pracovního stroje značky Kaiser odčerpal a odcizil dalších 30 litrů motorové nafty, čímž poškozené právnické osobě z Novojičínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 1 tisíce korun. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatel či k nálezu odcizených automobilních součástek a pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Řidič osobního automobilu pod vlivem alkoholických nápojů v Novém Jičíně

Okolo druhé hodiny ranní 9. srpna 2023 vykonávala policejní autohlídka z novojičínského Obvodního oddělení dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici K. Schwarze v Novém Jičíně, přičemž stavěla a kontrolovala zde projíždějícího řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 28letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 28letý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu zakročující policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 9. srpna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem