Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 7. dubna 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilé cyklistky v obci Žimrovice

Deset minut před jednou hodinou ranní 3. dubna 2021 jela 22letá žena z Opavska na jízdním kole po chodníku ulice Hradecké v Hradci nad Moravicí, v části Žimrovice, a to ve směru od ulice Mlýnské k ulici Pilarka, přičemž při sjíždění z chodníku na silnici nezvládla vlivem své podnapilosti řízení a upadla na zem. Při pádu si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností jejího převozu přivolaným sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedená cyklistka jela na jízdním kole pod vlivem alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,9 promile alkoholu v dechu. Celá tato záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a po řádném zadokumentování bude spisový materiál postoupen podle věcné příslušnosti do správní komise příslušného Odboru dopravy k dalšímu projednání a opatření.

Shora popsané kolizní situace v dopravě byl přítomen i 25letý muž z Opavska, který se společně s výše jmenovanou 22letou ženou dopustil protiprávního jednání, kdy oba nesplnili povinnost uloženou krizovým nařízením a opatřením vlády České republiky a porušili tak zákaz volného pohybu osob v době od jednadvacáté hodiny večerní do páté hodiny ranní. Tento přestupce byl vyřešen v blokovém řízení na místě přítomnou policejní hlídkou z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Obdobné jednání zraněné cyklistky je nadále v prošetřování ze strany hradeckých policistů.

Vloupání do prodejny potravin v obci Kozmice

V blíže nezjištěné době mezi dvanáctou hodinou polední 3. dubna a šestou hodinou ranní 5. dubna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v obci Kozmice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se po rozbití skleněné výplně výlohy vloupal do zdejší prodejny potravin. Z pokladních prostor následně odcizil různé druhy a množství cigaret, tabákových výrobků a zapalovačů v hodnotě nejméně jednoho tisíce korun, přičemž na zařízení vznikla opavské právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 11 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku s žádostmi o svědecké informace

Pět minut před dvaadvacátou hodinou večerní 5. dubna 2021 došlo na ulici 1. Máje v Břidličné k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky VW Touran a pevnou překážkou - kovovým zábradlím s betonovou podezdívkou. Prvotním prováděným prošetřováním a prověřováním ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále nebylo zjištěno, kdo v době střetu automobil řídil. Vlastník vozu, který v době příjezdu policistů seděl na místě spolujezdce, policejní hlídce tvrdil, že vůz neřídil, že si na průběh děje nepamatuje a neví, kdo v jeho autě před nehodou seděl na místě řidiče. U tohoto automobilu ani v jeho bezprostřední blízkosti se však žádná jiná osoba nenacházela. Následným odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento 25letý muž z Bruntálska je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2 promile alkoholu v dechu. Dále bylo zjištěno, že vůz jel ve směru od ulice Bruntálské, následně přejel do protisměru až za levý okraj komunikace, přejel přilehlý chodník a svou přední části narazil do betonové podezdívky se zábradlím, které lemuje schodiště ke zdejšímu objektu Kulturního domu.

Z místa kolizní situace v dopravě byl shora jmenovaný 25letý muž převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice s podezřením na otřes mozku. Žádné jiné zranění přítomných či nepřítomných osob zjištěno nebylo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Na místo byl povolán i kriminalistický technik Územního odboru Policie České republiky v Bruntále ke zjištění a zajištění upotřebitelných stop. Policejní psovod se služebním psem provedl ohledání širšího okolí místa nehody, bez nálezu jiné osoby, která se mohla dopravní nehody aktivně účastnit, a to například z pozice řidiče. Vše je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jakékoli kladné informace a svědecké výpovědi k celé události lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Bruntálští policisté z tamní Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu také intenzivně prošetřují a prověřují dopravní nehodu, ke které došlo dvacet minut po sedmnácté hodině odpolední 3. dubna 2021 přibližně 500 metrů za obcí Valšov, a to ve směru na Bruntál. V té době doposud neznámý řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb při průjezdu levotočivou zatáčkou narazil do kovových svodidel, přejel do levé poloviny vozovky, následně sjel do levého silničního příkopu, zde narazil do směrového sloupu a poté do přilehlého oplocení pastviny. Řidič po střetu údajně z místa kolizní situace v dopravě utekl neznámo kam a v době příjezdu dopravních policistů se na místě nacházel pouze 38letý muž z Bruntálu. Ten však policejní hlídce neustále tvrdil, že byl pouze spolujezdcem a že totožnost řidiče nezná. U automobilu ani v bezprostředním okolí dopravní nehody se však žádná jiná osoba nevyskytovala a nebyla ani nalezena, zranění u žádné osoby zjištěno nebylo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Policisté provedli u přítomného 38letého muže odborné měření dechovými zkouškami, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,9 promile alkoholu v dechu. I tento případ je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V této souvislosti bruntálští policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při ustanovení osoby řidiče automobilu a jakékoli informace, které by řádně objasnily danou věc, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů na Novojičínsku

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce zahájili úkony trestního řízení k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že mohl být spáchán přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Toho se mohl dopustit 26letý muž z Novojičínska tím, že chvíli před třiadvacátou hodinou večerní 4. dubna 2021 řídil v podnapilém stavu osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, a to ve směru od obce Bartošovice na obec Nová Horka. Odborným měřením dechovými zkouškami mu při prováděné silniční kontrole byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,1 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na výzvu se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) v novojičínské nemocnici, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelý ze shora uvedené trestné činnosti.

Z obdobného protiprávního jednání, tedy z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, je podezřelý i další 26letý muž z Novojičínska. Službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení jej v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala chvíli před jednadvacátou hodinou večerní 5. dubna 2021 na ulici Svatopluka Čecha v Příboře jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, jedoucího od obce Libhošť. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,7 promile alkoholu v dechu. I tento podezřelý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do objektu soukromých společností v Novém Jičíně, v části Žilina

Mezi jednou a druhou hodinou ranní 5. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v Novém Jičíně, v části Žilina přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do areálu zdejšího zemědělského družstva a následně se postupně vloupal do několika objektů (například do dvou unimobuněk, do haly, do garáže, do dílen) a odcizil aku šroubováky, brusky, elektrické a motorové pily, sady gola klíčů, frézy, hoblíky a další pracovní nářadí značek Milwaukee, AEG, Stihl, Narex, Makita a Bosch. Ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Avia dále odčerpal a odcizil 50 litrů motorové nafty. Několika poškozeným fyzickým i právnickým osobám tak byla odcizením věcí způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 157 tisíc korun a škoda na zařízení činí přes 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, pohonných hmot a pracovního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do prodejního stánku na ulici Štefánikové v Kopřivnici

V blíže neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 4. dubna a desátou hodinou dopolední 6. dubna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Štefánikové v Kopřivnici přečin krádeže tím, že se vloupal do prodejního zmrzlinového stánku, ze kterého následně odcizil drobné finanční prostředky, tablet značky Huawei šedé barvy a kameru značky Edimax bílé barvy, čímž poškozené ostravské soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Opava 7. dubna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem