Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 7. dubna 2020

Zprávy z Opavska (3), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež pohonných hmot z osobního automobilu v Budišově nad Budišovkou

Mezi sedmnáctou hodinou odpolední 3. dubna a osmou hodinou ranní 4. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Horské v Budišově nad Budišovkou přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a po násilném provrtání nádrže zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia odčerpal a odcizil 20 litrů benzínu značky Natural. Poškozené místní 67leté ženě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Silniční kontrola řidiče s vysloveným zákazem řízení všech motorových vozidel

Chvíli po sedmé hodině ranní 4. dubna tohoto roku službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení v rámci běžného výkonu služby stavěla a kontrolovala na ulici Mařádkové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Chevrolet Spark, a to 31letého muže z Opavska. Provedenými lustracemi v dostupných evidencích bylo ihned prokázáno, že shora uvedený muž není v této chvíli držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním a má vysloven status neřidiče, poněvadž rozsudkem Okresního soudu v Opavě a příkazem Magistrátu města Opavy má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel po dobu dvou let. Na výzvu zakročujících policistů se shora uvedený muž odmítl podrobit testu na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle a již nyní je důvodně podezřelý minimálně z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavský recidivista opět zcizoval zboží v supermarketu

Přibližně třicet minut po patnácté hodině odpolední 5. dubna 2020 nakupoval v supermarketu na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři místní 22letý muž zboží. Na pokladní pás postupně vyložil olej, vakuované salámy, krájené uzeniny, klobásy, kuřecí řízky, filé, bramboráky v prášku a cigarety v celkové hodnotě bezmála 2 tisíc korun, přičemž si toto zboží postupně ukládal do dvou igelitových tašek. Po oznámení celkové částky přítomné prodavačce uvedl, že nemá peníze, tašky uchopil a bez úhrady odcházel pryč. Když viděl, že je pronásledován pracovníkem bezpečnostní ochranné služby a jedním z přítomných zákazníků, tak se dal na útěk. Zadržen byl i s odcizenými věcmi v prostoru nedaleké přilehlé benzínové čerpací stanice a byl předán přivolané službu konající policejní hlídce z Obvodního oddělení v Opavě. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u 22letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k výkonu obecně prospěšných prací s výměrou 250 hodin, které doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty zločinu krádeže s trestní sazbou od dvou do osmi let nepodmíněného výkonu trestu odnětí svobody.

BRUNTÁLSKO:

Objasnění trestné činnosti 21letého muže z Bruntálska

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil v těchto dnech úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, přečinu neoprávněného užívání cizí věci a zločinu krádeže, kterých se dopustil 21letý muž z Bruntálska.

Službu konající krnovská policejní hlídka z Obvodního oddělení totiž výše uvedeného muže stavěla a kontrolovala patnáct minut před půlnocí z 31. března na 1. dubna 2020 na ulici Nádražní v Krnově jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 308, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že má v současné chvíli rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do července roku 2022. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo také prokázáno, že automobil řídil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,9 promile alkoholu v dechu a rovněž test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněl pozitivně na návykovou látku Amfetamin.

Bruntálští kriminalisté následně prokázali i další trestnou činnost shora uvedeného 21letého muže. Ten totiž v odpoledních hodinách 22. března letošního roku ze společné chodby v jednom z panelových domů na ulici Opavské v Krnově odcizil volně odložený pár sportovní obuvi značky Gucci ve výši přes 5 tisíc korun, ke škodě 22leté místní ženě.

Dále v noční době z 22. na 23. března tohoto roku odcizil z parkoviště na ulici U požárníků v Krnově zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané, které užil k jízdě a na ulici Opavské v Krnově sjel s automobilem do příkopu, kde jej zanechal a z místa utekl.

Jeho případné další protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů, přičemž Okresní státní zástupce i soudce Okresního soudu v Bruntále akceptovali návrh policejního komisaře na jeho vzetí do vazby a 21letý muž se již v této chvíli nachází v ostravské vazební věznici.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu mezi Opavou a Krnovem

Chvíli po šestnácté hodině odpolední 3. dubna 2020 řídila 54letá žena z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia mezi obcemi Skrochovice na Opavsku a Úvalno na Bruntálsku, přičemž při průjezdu prudké pravotočivé zatáčky dostala z dosud přesně nezjištěných příčin smyk, sjela za levý okraj vozovky, přerazila směrový sloupek, projela silniční příkop a vjela na přilehlé pole. Zde automobil několikráte převrátila přes střechu. Při dopravní nehodě utrpěla řidička zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u ženy negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35 tisíc korun. Tento případ nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Vloupání do soukromé společnosti v Krnově

V blíže neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 3. dubna a pátou hodinou ranní 4. dubna letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Čsl. Armády v Krnově zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupila do oploceného areálu zdejší soukromé společnosti, přičemž se následně vloupala do jedné z kanceláří a odcizila finanční prostředky v mincích i v bankovkách. Poškozené právnické osobě z Krnova tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 30 tisíc korun. Při prvotním šetření se na místo činu dostavil i policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu v délce téměř 500 metrů, a to od okna výrobní haly firmy přes celý areál k zadní bráně a dále k železničnímu mostu přes řeku Opavu. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do budovy soukromé společnosti v obci Šenov u Nového Jičína

V přesně nezjištěné době mezi patnáctou hodinou odpolední dne 2. dubna a sedmou hodinou ranní dne 3. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Mlýnské v obci Šenov u Nového Jičína zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do oploceného areálu zdejších uhelných skladů, přičemž se následně vloupal do vnitřních prostor zdejší budovy, ze které odcizil notebook značky HP černé barvy, dvě vysílačky černožluté barvy s nabíjecím adaptérem značky Motorola, mobilní telefon značky ZTE Blade a finanční prostředky v drobných mincích. Poškozené místní soukromé společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do rodinného domu v obci Jeseník nad Odrou

Mezi šestou hodinou ranní a dvacátou hodinou večerní 3. dubna letošního roku doposud neznámá osoba spáchala v obci Jeseník nad Odrou, v části Hůrka přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že nejprve vstoupila na oplocenou zahradu jednoho ze zdejších rodinných domů a následně se vloupala do obytných prostor, odkud odcizila LCD televizor značky Samsung QLED, stravenky různých společností a nominálních hodnot a notebook značky Lenovo černé barvy s nabíjecím kabelem a s dalším příslušenstvím. Poškozenému místnímu 62letému muži tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 50 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení elektrických kabelů a kondenzátorů z areálu staveniště v Příboře

V noční době ze 4. na 5. dubna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal poblíž ulice Jičínské na katastru města Příbor zločin krádeže tím, že z neoploceného areálu zdejší betonárky u staveniště dálnice D48 odcizil volně odložený prodlužovací kabel černé barvy o délce 40 metrů s koncovkami a dále ze skříňky rozváděče elektrické energie odcizil šest kusů kompenzačních kondenzátorů, čímž poškozené právnické osobě z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 46 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Opava 7. dubna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem