Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. února 2020

Zprávy z Opavska (7), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Případ neúspěšné krádeže autobaterií na ulici Husové v Opavě objasněn

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech prověřovali případ majetkové trestné činnosti, který se stal v brzkých ranních hodinách 24. ledna letošního roku na ulici Husové v Opavě.

V té době neznámá osoba neoprávněně vstoupila do volně přístupného areálu vedle kolejiště vlakového nádraží ČD Opava-západ a po demontáži ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra T 815 odcizila dvě autobaterie v hodnotě 6 tisíc korun. Tyto odnesla do travnatého porostu k vjezdu do daného areálu a dále vnikla do vedlejšího oploceného areálu jiné opavské soukromé společnosti, odkud již nic neodcizila.

Na základě místní a osobní znalosti dané problematiky trestné činnosti, možných osob pachatelů a daného prostředí byla ustanovena podezřelá osoba, a to místní 22letý muž. Ten se následně ke svému protiprávnímu jednání plně doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak opavští policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizený osobní automobil z obce Ludgeřovice byl nalezen v Hlučíně

V nedávných dnech byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o krádeži osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat modré barvy v hodnotě 32 tisíc korun. K danému skutku došlo v přesně neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 2. února a jedenáctou hodinou dopolední 3. února 2020 na ulici U Hřiště v obci Ludgeřovice. V pozdních večerních hodinách 4. února letošního roku službu konající policejní hlídka z hlučínského Obvodního oddělení nalezla shora uvedený automobil odstavený na ulici Družební v Hlučíně a tento následně předala zpět 23letému majiteli z Hlučínska.

Tento přečin krádeže případně přečin neoprávněného užívání cizí věci nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení pohonných hmot a nářadí z areálu společnosti v obci Staré Oldřůvky

V přesně neustanovené době od patnácté hodiny odpolední 3. února do sedmé hodiny ranní 4. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v Budišově nad Budišovkou, v části Staré Oldřůvky přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do uzamčeného areálu soukromé společnosti a následně se vloupal do zdejší garáže. Zde ze šesti zaparkovaných traktorů a dalších dvou pracovních strojů odčerpal a odcizil celkem 310 litrů motorové nafty v hodnotě bezmála 8 tisíc korun a také odcizil motorovou pilu značky Oleomac a svářečku v celkové hodnotě 6 tisíc korun. Do jutového pytle uložil několik sad gola klíčů a bitů, dvě elektrické brusky a aku vrtačku v celkové hodnotě přes 13 tisíc korun a tento pytel přenesl do jiné části objektu, kde jej následně zanechal. Tyto věci byly následně předány zpět poškozené místní soukromé společnosti tak jako další svářečka v hodnotě 6 tisíc korun, která byla při širším ohledání místa činu nalezena nedaleko napadeného objektu.

Protiprávním jednáním majetkového charakteru tak byla poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 14 tisíc korun, danou záležitostí se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Vloupání do sportovního areálu na ulici Kolofíkovo nábřeží v Kateřinkách objasněno

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 29letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných informací pár minut po osmnácté hodině podvečerní 4. února 2020 neoprávněně vstoupil do oploceného sportovního areálu na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách, ze kterého odcizil volně odložené kovové spojovací dílce k party stanu v hodnotě 3 tisíce korun. Tyto naložil do příručního vozíku a chtěl je odvézt, přičemž byl spatřen všímavým náhodným svědkem a následně byl zadržen přivolanou službu konající hlídkou strážníků Městské policie Opava. Celou záležitost si k došetření a k prověření převzali policisté z opavského Obvodního oddělení, kteří lustracemi v dostupných evidencích prokázali, že se u shora uvedeného 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl tento v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o délce šesti měsíců, který vykonal v lednu loňského roku. Jeho případná další trestná činnost obdobného majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení věcí z volně odloženého batohu v opavském nočním podniku

V době mezi půlnocí a druhou hodinou ranní 5. února letošního roku využil doposud neznámý pachatel nepozornosti 32letého muže z Opavy a z jeho volně odloženého batohu mu odcizil power banku červené barvy, pánskou černou koženou peněženku, finanční prostředky, osobní doklady a platební kartu. Skutek se stal v nočním baru na ulici Otické v Opavě a poškozenému muži tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 5 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, financí, dokladů a platební karty, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu v Hlučíně

Chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 5. února 2020 řídila 44letá žena z Hlučínska osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra Caravan po ulici Ostravské v Hlučíně ve směru na Ludgeřovice, přičemž v křižovatce s ulicí Rovniny vyjela vpravo a narazila v úrovni křižovatky do zde stojícího osobního motorového vozidla tovární značky Citroën Berlingo, jehož 39letý řidič z Ostravy chtěl vyjet z této vedlejší ulice na hlavní. Řidička však po střetu nezastavila a ve své jízdě pokračovala dále až do místa bydliště. Na základě svědeckých výpovědí a lustracemi v příslušných evidencích podle registrační značky automobilu Opel byla shora uvedená 44letá žena bezprostředně kontaktována v místě bydliště policejní hlídkou z Obvodního oddělení v Hlučíně a následně i policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tato žena je v silně podnapilém stavu (naměřeny hodnoty bezmála 2,9 promile alkoholu v dechu), k řízení vozu tovární značky Opel se plně doznala, avšak policistům uvedla, že alkoholické nápoje požila až v místě bydliště po ukončené jízdě. Na základě těchto sdělených informací policisté vyzvali ženu k lékařskému vyšetření a k odběru biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, s čímž souhlasila a čemuž se podrobila. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče Citroënu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80 tisíc korun. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských dopravních policistů i opavských kriminalistů minimálně pro přestupkové jednání na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a v případě, že se potvrdí skutečnosti, že výše jmenovaná žena řídila automobil pod vlivem alkoholických nápojů, bude obviněna z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost k veřejnosti o svědectví při dopravní nehodě ze dne 4. února 2020 ve Vítkově

V pět hodin ráno 4. února 2020 řídila po ulici Zemědělské ve Vítkově místní 42letá žena osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané, a to po kruhovém objezdu ve směru z centra města na obec Podhradí, přičemž při průjezdu levotočivým obloukem narazila levým zpětným zrcátkem do přesně neuvedené části těla zde procházejícího chodce. Po této kolizní situaci řidička poodjela z kruhového objezdu a následně se zde vrátila, jenže neznámého chodce zde již nenalezla. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky negativně, k jejímu zranění nedošlo a pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi nutný výslech dosud neznámé osoby – chodce či chodkyně. K její identitě nejsou žádné bližší poznatky, neví se, zda se jednalo o muže či ženu, pouze je známo, že u sebe měla deštník a byla v tmavém oblečení. Taky není zcela zřejmé, zda tato osoba utrpěla nějaké zranění. Celý případ prošetřuje a prověřuje policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Michal Liolios, který přijme jakékoli telefonické informace k dané věci a případná svědectví na opavském policejním čísle 974 737 570 nebo 974 737 581.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Třicet minut po sedmé hodině ranní 4. února 2020 řídil 52letý muž polské národnosti nákladní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz s návěsem v obci Lomnice u Rýmařova, a to ve směru od obce Dětřichov nad Bystřicí, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přetočil nákladní soupravu přes celou říši komunikace a tahač narazil do oplocení a budovy přilehlého rodinného domu. Odpojený návěs se převrátil na levý bok a zůstal na silnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku (vozovka, krajnice, silniční příkop, oplocení, fasáda domu, nákladní souprava tvořena tahačem s přívěsem a převážený náklad) byla vyčíslena na finanční částku ve výši bezmála jednoho miliónu korun.

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 4. února 2020 řídil 53letý muž z Bruntálska své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia mezi Vrbnem pod Pradědem a obcí Heřmanovice, přičemž při jízdě na rovném úseku dostal na komunikaci pokryté souvislou vrstvou sněhu smyk, vyjel za pravý okraj vozovky a narazil do vzrostlého stromu. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl řidič lehčí zranění dolní končetiny, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun.

Obě výše uvedené dopravní nehody byly ihned prošetřovány a prověřovány přivolanými policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a byly na místě vyřízeny a vyřešeny v příkazním řízení.

Dopravní nehody v souvislosti s nepřízní počasí na Bruntálsku

V rozmezí třiceti minut, a to mezi půl devátou a devátou hodinou ranní 5. února 2020 vyjížděli policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále ke třem nahlášeným dopravním nehodám a kolizním situacím na teritoriu jejich okresu.

V té době 24letý muž z Opavska řídil mezi obcemi Václavov u Bruntálu a Malá Štáhle, a to ve směru na Bruntál, nákladní motorové vozidlo tovární značky Man s návěsem, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou najel na sněhový jazyk, dostal smyk, přejel do protisměru a vlivem silného větru došlo k vytočení návěsu kolmo přes vozovku. Tahač zůstal zaklíněn v levém silničním příkopu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 150 tisíc korun.

Na silnici 1. třídy čísla 11 mezi obcí Horní Benešov a hranicí s okresem Opava 44letý řidič z Ostravy dostal na sněhem zafoukané vozovce smyk, vlivem silného bočního větru ztratil kontrolu nad nákladním motorovým vozidlem tovární značky Renault Master a sjel do pravého silničního příkopu, kde automobil převrátil na bok. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun.

Na místě výše zmíněné kolizní situace v dopravě došlo k další dopravní nehodě. Těsně před devátou hodinou řídil 42letý muž z Karvinska osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai i30 ve směru z Opavy na Bruntál, kdy na zasněžené silnici dostal smyk, přejel do protisměru, sjel do levého příkopu a zde narazil do již před chvíli havarovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Renault Master. V tomto případě byla hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši 180 tisíc korun.

K další dopravní nehodě došlo chvíli po desáté hodině dopolední 5. února letošního roku v obci Břidličná. Zde na zledovatělém povrchu pozemní komunikace dostal 40letý muž z Bruntálska smyk při řízení nákladního automobilu tovární značky Daf s návěsem a narazil do betonového oplocení areálu soukromé společnosti. Škoda byla poškozenými právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun.

Pár minut před patnáctou hodinou odpolední téhož dne řídil 18letý muž z Ostravy motorové vozidlo tovární značky Iveco po silnici mezi Vrbnem pod Pradědem a obcí Pustá Rudná, kdy při průjezdu pravotočivé zatáčky dostal na zasněžené vozovce smyk, přejel do protisměru a narazil do svodidel. V tomto případě byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku 71 tisíc korun.

Všechny výše uvedené dopravní nehody a kolizní situace v dopravě se obešly bez zranění zúčastněných osob, orientační dechové zkoušky vyzněly u řidičů negativně a vše je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských dopravních policistů.

Odcizení osobního automobilu na ulici U Rybníka v Bruntále

V přesně neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední dne 4. února do sedmé hodiny ranní dne 5. února letošního roku doposud neznámý pachatel odcizil na ulici U Rybníka v Bruntále zde zaparkované nákladní motorové vozidlo tovární značky Peugeot Partner bílé barvy, roku výroby 2017, registrační značky 1TD 6422, čímž poškozené místní právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 300 tisíc korun. Tento přečin krádeže případně přečin neoprávněného užívání cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného dodávkového automobilu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Zajištění silně podnapilého krnovského muže a jeho dodání k vystřízlivění

Pár minut před třináctou hodinou odpolední 5. února 2020 službu konající policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení zajistila na ulici Mikulášské v Krnově místního 38letého muže, který v silně podnapilém stavu bezdůvodně kopal do vstupních dveří budovy krnovských a bruntálských policistů a kriminalistů, přičemž způsobil na zařízení celkovou hmotnou škodu ve výši 4 a půl tisíce korun. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou byla u shora uvedeného muže prokázána hodnota přes 3,1 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Důvody jeho protiprávního jednání mající znaky přestupku proti majetku případně přečinu výtržnictví jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany krnovských policistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Bílovecký recidivista odcizil ve velkoalbrechtické prodejně cigarety

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Bílovci ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 47letému místnímu muži, neboť tento pár minut po čtrnácté hodině odpolední 4. února letošního roku odcizil v prodejně v obci Velké Albrechtice cigarety v hodnotě přes tisíc korun. Jak bylo okamžitým prověřováním na místě činu zjištěno, tak shora uvedený muž si u obsluhy pokladny vyžádal kartón deseti krabiček cigaret, tento následně vzal z pokladního pásu do ruky a bez úhrady z provozovny utekl. Při útěku po hlavní silnici ve směru na Bílovec byl zastaven a kontrolován právě projíždějící službu konající policejní hlídkou, přičemž byl následně zadržen a převezen k nutným procesním úkonům na policejní služebnu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 47letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce deseti měsíců, který vykonal na jaře roku 2018. Jeho případná obdobná trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany bíloveckých policistů v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Vloupání do dílny rodinného domu v Novém Jičíně, v části Žilina

V přesně neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 4. února a sedmou hodinou ranní 5. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Slezské v Novém Jičíně, v části Žilina přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a následně se vloupal do přilehlé dílny. Z ní odcizil notebook značky Acer, svazky klíčů, různé alkoholické, nealkoholické a energetické nápoje, různé druhy pánského oblečení a obuvi. Z místa činu s největší pravděpodobností neznámý pachatel odešel po ulici Slezské na blízkou cyklostezku, kam přivolaný policejní psovod se služebním psem vypracoval pachovou stopu. Přitom bylo ještě zjištěno, že neznámá osoba v tomto prostoru vstoupila na oplocený pozemek zdejšího zahradního pozemku a na zde stojící zahradní chatce rozbila skleněnou výplň okna. Dále se také vloupala do poblíž zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Kia Sportage, ze kterého odcizila autorádio. V tomto automobilu bylo zanecháno část odcizených věcí z dílny domu, které byly následně vráceny zpět majiteli. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými fyzickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 9 tisíc korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež wifi přijímače z objektu firmy v obci Šenov u Nového Jičína

Mezi šestnáctou hodinou odpolední 4. února a sedmou hodinou ranní 5. února tohoto roku se doposud neznámý pachatel dopustil na ulici Školní v obci Šenov u Nového Jičína přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil do areálu zdejší soukromé společnosti a po vylezení po požárním žebříku na střechu budovy odcizil internetový přijímač v hodnotě 5 tisíc korun. V areálu následně rozbil skleněnou výplň okna dveří zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Iveco, jehož interiér úmyslně zdemoloval vylámáním plastových krytů, vytrháním elektrovodičů, poškozením autorádia a pořezáním čalounění sedaček se škodou ve výši nejméně 50 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodům jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 6. února 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem