Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. října 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda nákladní soupravy a osobního automobilu mezi Opavou a Hradcem n/Mor.

Deset minut po čtrnácté hodině odpolední 5. října 2021 řídil 41letý muž z Opavska nákladní motorové vozidlo tovární značky Iveco se zapojeným prázdným návěsem značky Kögel po silnici číslo I/57 ve směru jízdy od Hradce nad Moravicí na Opavu, přičemž v úseku mezi odbočkou na obec Otice-Rybníčky a kruhovou křižovatkou Opava-Otice-Hradec nad Moravicí-Kylešovice vlivem silného bočního poryvu větru přejel do levého jízdního pruhu a zde se levou přední části své soupravy střetl s levou přední části protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané, které řídil 39letý muž z Opavy. Osobní automobil byl po nárazu odhozen do pravého jízdního příkopu ve směru jízdy na obec Branka u Opavy a zde sjela i výše uvedená nákladní souprava. Při této dopravní nehodě došlo i k poškození skla na osobním motorovém vozidle tovární značky VW Bora, které řídil 70letý muž z Opavska, a to od odlétnuté hlíny a kamínků z kol nákladního automobilu. Shora jmenovaný řidič Renaultu byl pro svá těžká zranění letecky transportován helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 460 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u 41letého a 70letého řidiče negativně, u 39letého muže s ohledem na jeho zranění byl při lékařském ošetření odebrán vzorek biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl ovlivněn alkoholickými nápoji či jinými návykovými látkami. Zmíněná silnice byla obousměrně uzavřena až do dvacáté hodiny večerní téhož dne v souvislosti s ohledáním, prošetřováním, prověřováním a následným vyprošťováním havarovaných automobilů a byla stanovena objízdná trasa. Celá záležitost je nadále v gesci opavských dopravních policistů a kriminalistů Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Silniční kontrola v Nových Sedlicích prokázala řidiče s vysloveným zákazem řízení

Třicet minut po deváté hodině dopolední 5. října 2021 vykonávala policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Opavě dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Nové Sedlice, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 52letého muže z Karvinska. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento muž má v současné chvíli platnou blokaci řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním, přičemž na základě rozhodnutí Městského úřadu v Orlové má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do března roku 2023. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se shora uvedený 52letý muž bezdůvodně nepodrobil orientační dechové zkoušce a rovněž bezdůvodně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) ke zjištění, zda v době řízení nebyl a není ovlivněn alkoholickými nápoji nebo jinými omamnými a psychotropními látkami či jedy. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda motocyklisty s osobním automobilem v Bruntále

Pětadvacet minut po deváté hodině dopolední 5. října 2021 řídil 63letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Mondeo po vedlejší ulici Květná v Bruntále, přičemž odbočoval vlevo na hlavní silnici Revoluční a oproti dopravní značce „dej přednost v jízdě“ nedal přednost přijíždějícímu motocyklu tovární značky Suzuki, který řídil 54letý muž z Bruntálska. V prostoru zmíněné křižovatky tak došlo ke střetu automobilu s motorkou a k pádu motocyklisty na zem. Zranění zúčastněným osobám způsobeno nebylo, v případě nutnosti tyto dodatečně vyhledají lékařské ošetření a vyšetření. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Silniční kontrola prokázala řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Pár minut před sedmnáctou hodinou odpolední 5. října letošního roku službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Rýmařově prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na silnici mezi Břidličnou a obcí Vajglov, přičemž stavěla a kontrolovala 18letého muže z Bruntálska jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Citroën C5. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,1 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený mladý muž doznal požití jednoho piva před jízdou a následnou důslednou lustrací v příslušných a v dostupných evidencích bylo prokázáno, že není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním. Na místě zakročující policisté sepsali s 18letým řidičem oznámení o přestupku, zakázali mu další jízdu a řízení všech motorových vozidel a celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany rýmařovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Sprejerství, poškození autobusové zastávky v obci Heřmanice u Oder

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou a osmnáctou hodinou odpolední 4. října letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Heřmanice u Oder, v místní části Véska přečin poškození cizí věci tím, že pomaloval černou barvou zděnou i dřevěnou část zdejší autobusové zastávky. Různými nápisy, nečitelnými obrazci a ornamenty a také úmyslným poničením střešní krytiny objektu vznikla poškozené organizaci celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 7 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Odrách a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na oderské policejní číslo 974 735 741.

Odcizení měděného materiálu z rekonstruovaného domu na Kopřivnici, v části Lubina

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici přijali oznámení o krádeži měděného stavebního materiálu (trubky, spojky), čímž poškozené fyzické i právnické osobě z Novojičínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 100 tisíc korun. Dosavadním prověřováním bylo zjištěno, že k této majetkové trestné činnosti došlo v blíže neustanovené době mezi polední dobou 1. října a desátou hodinou dopolední 4. října tohoto roku v Kopřivnici, v místní části Lubina, přičemž odcizený materiál byl volně uložen v jednom ze zdejších rodinných domů, který v současné chvíli prochází kompletní rekonstrukcí. Tímto přečinem krádeže se nadále intenzivně zabývají místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení projektoru a mobilního telefonu v Kopřivnici

Chvíli po deváté hodině dopolední 4. října 2021 doposud neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti přítomných osob a z neuzamčené šatny v objektu Katolického domu na ulici Štramberské v Kopřivnici odcizil volně odloženou příruční tašku s projektorem značky Beko a také mobilní telefon značky Xiaomi. Poškozené právnické organizaci a poškozené 50leté ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 11 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru je nyní v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Opava 6. října 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem