Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. května 2022

Zprávy z ÚO Opava (5), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Úmyslné poškození osobního automobilu v obci Holasovice

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 2. května a osmnáctou hodinou podvečerní 3. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Holasovice přečin poškození cizí věci tím, že před jedním z rodinných domů úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 520D. Do šedého laku učinil na několika místech karosérie automobilu různé škrábance, vrypy a prohlubeniny, čímž poškozenému 36letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Odcizení mobilního telefonu z kapsy poškozené ženy v centru města Opavy

Třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 3. května letošního roku před objektem místní herny na ulici U Jaktařské brány v centru statutárního města Opavy doposud neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti 19leté ženy z Bruntálu a z kapsy bundy jí odcizil mobilní telefon značky Xiaomi Poco X3 Pro v hodnotě 3 tisíce korun. Tento přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného mobilního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Sprejerství, úmyslné poškození fasády budovy opavského Obecního domu

V přesně nezjištěné době mezi 24. dubnem a 3. květnem 2022 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ostrožné v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil fasádu zdejšího Obecního domu. Na boční stěnu této budovy napsal červenou barvou jistý blíže nečitelný nápis o dvou slovech, čímž poškozené opavské příspěvkové organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k osobě pachatele či k důvodům jejího jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Případ krádeže zboží v jednom z opavských supermarketů objasněn

Patnáct minut před čtrnáctou hodinou odpolední 24. dubna 2022 tehdy neznámý pachatel spáchal v prostorách supermarketu na ulici Rybářské v Opavě přestupek proti majetku tím, že odcizil volně vystavenou láhev alkoholu v hodnotě 170 korun. Jakmile tento muž procházel bez úhrady přes pokladní zónu, tak jej oslovil pracovník bezpečnostní ochranné služby prodejny, aby zboží zaplatil nebo vrátil zpět do prodeje. Pachatel protiprávního jednání majetkového charakteru však 50letého zaměstnance nejprve chytil pod krkem, poté jej odstrčil a i s láhví alkoholu utekl neznámo kam. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá tato záležitost byla oznámena místně příslušným policistům z Obvodního oddělení v Opavě. Prošetřováním a následným prověřováním byla v těchto dnech ze strany opavských policistů ustanovena osoba pachatele, kterou je 18letý muž z Jesenicka. Tento se následně ke svému skutku plně doznal a vzhledem k tomu, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen za obdobnou trestnou činnost, bylo mu ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá věc je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů a zjišťuje se jeho případné další stejné protiprávní jednání a chování.

Objasnění úmyslného poškození motocyklu na ulici Nákladní v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 18letému muži z Karvinska, neboť tento podle všech doposud zjištěných a objasněných skutečností měl v noční době z 20. na 21. dubna letošního roku úmyslně poškodit zaparkovaný motocykl tovární značky MOT Triumph Tiger 900GT. Tento byl odstaven před jedním z bytových domů na ulici Nákladní v Opavě a úmyslným převrhnutím došlo k poškození vyhřívané rukojeti plynu, k odřeninám a k promáčklinám na karoserii a kufru motocyklu, čímž poškozené místní fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 65 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní objasnili policisté z Obvodního oddělení v Opavě a vše je nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Krádež dřevěných včelích úlů s včelstvy na Bruntálsku

V blíže neustanovené době v průběhu měsíce dubna či začátkem května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v katastru Horního Benešova přečin krádeže tím, že z volně přístupné parcely odcizil 12 kusů dřevěných úlů na dřevěných podstavcích včetně kompletních včelstev, čímž poškozené právnické i fyzické osobě z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 60 tisíc korun. Touto trestnou činností majetkového charakteru se nyní intenzivně zabývají policisté z Obvodního oddělení v Bruntále v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace a poznatky, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či pachatelů, jakož i k nálezu odcizených úlů se včelstvy, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silně podnapilý muž z Bruntálu slovně napadl svou matku i přivolanou policejní hlídku

Okolo devatenácté hodiny podvečerní 3. května 2022 byla službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení vyslána do jednoho z domů na ulici Jesenické v Bruntále, kde jistý 60letý místní muž má slovně napadat a vulgárně urážet své rodinné příbuzné. Po příjezdu na dané místo se výše uvedený muž opravdu choval velmi agresivně a arogantně nejen ke své 84leté matce, které vyhrožoval i fyzickým napadením, ale také nadával i přivolaným policistům a sevřenými rukami v pěst jim vyhrožoval napadením. Pro jeho silnou podnapilost zakročující policisté rozhodli o dodání shora jmenovaného muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kde mu orientační dechovou zkouškou byla naměřena hodnota přes 3,6 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů, zda se jedná o přestupkové jednání a chování nebo zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů.

Dopravní nehoda nákladního automobilu s chodcem v Bruntále

Deset minut po deváté hodině ranní 5. května 2022 řídil 42letý muž z Olomouce nákladní motorové vozidlo tovární značky Renault Master po ulici Brožíkové v Bruntále, přičemž při couvání přehlédl za jeho automobilem jdoucího 85letého místního muže. Došlo tak ke střetu zadní části vozu s tělem chodce a k jeho pádu na zem. Při tomto utrpěl muž seniorského věku zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena ve výši několika stovek korun. Prohlídkou vozu na místě dopravní nehody bylo zjištěno, že Renault Master má nefunkční zadní parkovací a couvací senzory. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ krádeže zboží v novojičínské prodejně s drogistickým zbožím objasněn

V tomto týdnu byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu, který prověřují policisté z novojičínského Obvodního oddělení. K danému přečinu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství došlo několik minut po osmnácté hodině podvečerní 30. dubna letošního roku v prodejně s drogistickým zbožím v Obchodním centru na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně. Jak bylo prvotními procesními úkony zjištěno, tak trojice tehdy neznámých žen z prodejních regálů postupně odcizila volně vystavené zboží (různé druhy parfémů, řasenek, make-upů, pudrů a dalších kosmetických krémů) v celkové hodnotě přes 13 tisíc korun, přičemž toto si podezřelé ženy uschovaly do kapes svých svrchních oděvů a také do kabelek a následně z dané provozovny odešly bez úhrady neznámo kam. Jako pachatelky byly nyní ustanoveny ženy ve věku 18, 19 a 20 let ze Vsetína a z Prostějova, které se ke svému protiprávnímu jednání a chování majetkového charakteru plně doznaly a ve zkráceném řízení jim tak bylo sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti. Celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění sprejerství ve Frenštátě pod Radhoštěm

V polovině února letošního roku tehdy neznámý pachatel spáchal v areálu zdejší Tělovýchovné jednoty na ulici Pod Můstky ve Frenštátě pod Radhoštěm přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil fasádu a dveře věže pro rozhodčí. Na danou stěnu a dveře byly totiž spreji různých barev nastříkány a vytvořeny různé nápisy. Obdobné nápisy byly ve stejné době a stejným způsobem učiněny i na nedaleký železniční kamenný most. Celou záležitostí se intenzivně zabývali místně příslušní policisté z frenštátského Obvodního oddělení, kteří v těchto dnech případ objasnili a jako osobu pachatele ustanovili 17letého mladíka z Novojičínska, který tak poškozeným právnickým osobám způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši okolo 15 tisíc korun. Tato mladistvá osoba se ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznala a případ je tak nyní v gesci novojičínských kriminalistů v úzké spolupráci s pracovníky OSPODu příslušného odboru sociálních věcí.

Případ krádeže peněženky z dodávkového automobilu v Novém Jičíně objasněn

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 37letému muži z Novojičínska, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných skutečností okolo patnácté hodiny odpolední 17. dubna 2022 na ulici Divadelní v Novém Jičíně využil chvilkové nepozornosti 40letého muže z Bruntálska a odcizil mu pánskou koženou peněženku s jeho osobními doklady, s doklady k automobilům, dvě platební karty a finanční prostředky na hotovosti. Tato peněženka se nacházela v kabině nákladního motorového vozidla tovární značky Peugeot Expert, stojícího u nákladové rampy divadla a shora uvedenému poškozenému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 4 tisíce korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru byla nyní objasněna policisty z Obvodního oddělení Policie České republiky v Novém Jičíně a vše je nadále v prověřování ze strany novojičínských kriminalistů.

Objasnění krádeže jízdního kola od restaurace na ulici Fučíkové ve Fulneku

Policisté z fulneckého Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se podle všech doposud zjištěných skutečností měl dopustit 32letý muž z Novojičínska tím, že okolo půlnoci z 29. na 30. dubna letošního roku odcizil ze stojanu na jízdní kola u vchodu do budovy restaurace na ulici Fučíkové ve Fulneku zde volně odstavené jízdní kolo, čímž poškozené 42leté místní ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedeného 32letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně pro stejnou trestnou činnost majetkového charakteru. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany fulneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Novojičínští policisté objasnili dva případy krádeží ze strany 34letého muže

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 34letému místnímu muži, který se v dopoledních hodinách dne 3. května 2022 na různých místech v obci Šenov u Nového Jičína dopustil majetkové trestné činnosti.

Tak nejprve několik minut před jedenáctou hodinou dopolední v prodejně se sportovním zbožím v Nákupním centru na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína odcizil pánskou sportovní obuv, kterou si uschoval do svého batohu, v prostoru prodejní plochy při odstraňování bezpečnostních kódů poškodil další sportovní boty a dále se z prodejny bez úhrady pokoušel přenést i další sportovní obuv, což se mu však již nepodařilo. Přesto poškozené obchodní společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 4 tisíce korun.

O chvíli později, tedy několik minut po jedenácté hodině dopolední 3. května letošního roku na ulici České v Šenově u Nového Jičína neoprávněně vstoupil do nezajištěné kabiny zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky DAF, ze které odcizil volně odložený mobilní telefon značky iPhone, čímž poškozenému 31letému muži z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 21 tisíc korun.

Oba případy byly nyní objasněny policisty z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u shora uvedeného 34letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce tří let, který vykonal na konci loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 6. května 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem