Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 4. února 2020

Zprávy z Opavska (6), z Bruntálska (6) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do zdravotního střediska v obci Pustá Polom

V době mezi dvacátou hodinou večerní 30. ledna a šestou hodinou ranní 31. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Slezské v obci Pustá Polom přečin poškození cizí věci a přečin krádeže tím, že po vypáčení okna vnikl do budovy zdejšího zdravotního střediska. Následně se po vypáčení dveří vloupal do několika místností, ze kterých odcizil různé finanční prostředky a notebook značky HP černé barvy. Poškozením zařízení a odcizením financí a počítače vznikla několika právnickým i fyzickým osobám a organizacím celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 13 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k objasnění věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do osobního automobilu v obci Hať

Od podvečerních devatenácti hodin posledního lednového dne do osmé hodiny ranní prvního únorového dne tohoto roku se doposud neznámá osoba po rozbití skleněné výplně okna dveří se škodou 9 tisíc korun vloupala na ulici Na Chromině v obci Hať do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Po otevření přední kapoty vozu následně odcizila pravý přední světlomet v hodnotě 19 tisíc korun. Poškozenému místnímu 58letému muži tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 28 tisíc korun. Tento přečin poškození cizí věci a přečin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného světla, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Neoprávněné vniknutí do rodinného domu v obci Třebom objasněno

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu porušování domovní svobody a z přečinu krádeže 33letému muži z Opavska, neboť tento z 31. ledna na 1. února 2020 neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů v obci Třebom a následně po rozbití skleněné výplně okna se škodou jednoho tisíce korun vnikl i do bytových prostor 52leté ostravské majitelky. Z obydlí měl poté odcizit láhev alkoholu, PET láhev piva a různé druhy a množství potravin v celkové hodnotě přes 800 korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 33letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, ze kterého byl následně soudně propuštěn s podmíněným trestem odnětí svobody v délce čtyř let. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Ujíždějící řidič osobního automobilu byl po chvíli zadržen hradeckými a vítkovskými policisty

Pár minut před čtrnáctou hodinou odpolední 1. února 2020 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Lesní Albrechtice, kdy se rozhodla zkontrolovat řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, který přijížděl ve směru od obce Březová. Na dávané znamení k zastavení však řidič nereagoval, policejní hlídku objel, odbočil do středu obce a následně pokračoval zpět k obci Březová. I na opakované výzvy z jedoucího policejního automobilu ve formě světelného a zvukového výstražného znamení majáku a nápisu STOP řidič nereagoval a snažil se policistům ujet. Do celého pronásledování se zapojila i přivolaná službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Vítkově a v té chvíli ještě neznámého řidiče osobního automobilu se po přibližně deseti minutách a po ujetí pěti kilometrů podařilo zastavit. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se jedná o 38letého muže z Opavska, který má v současné chvíli vysloven status „neřidiče“, tudíž že nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním pro danou podskupinu motorových vozidel. Rozhodnutím Městského úřadu ve Vítkově mu byl totiž vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel od srpna 2019, a to po dobu čtrnácti měsíců. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zároveň zjištěno, že 38letý muž je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,8 promile alkoholu v dechu a proto zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při své riskantní jízdě si výše uvedený muž poškodil levou zadní pneumatiku vozu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nedošlo k žádné jiné škodě na majetku. Celá záležitost je v současné chvíli intenzivně prověřována ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření a naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Hlučínsku

Chvíli před jednou hodinou ranní 3. února 2020 řídil 26letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po ulici Šilheřovické v obci Markvartovice, a to ve směru od obce Šilheřovice na obec Ludgeřovice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel vpravo na chodník a narazil do betonové zídky rodinného domu. Ve své jízdě setrvačností pokračoval po travnatém břehu a následně narazil do kovových oplocení dalších dvou přilehlých rodinných domů. Při výše popsané kolizní situaci v dopravě došlo k lehkému zranění shora uvedeného řidiče a jeho 58leté spolujezdkyně z Ostravy, kdy obě osoby byly převezeny k lékařskému vyšetření a ošetření do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Odborným měřením dechovými zkouškami byly u řidiče naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 2,3 promile alkoholu v dechu a také test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněl pozitivně na návykové látky Amfetamin/Metamfetamin. Při lékařském vyšetření a ošetření byly tomuto muži odebrány vzorky biologického materiálu (krev a moč) a odběr krve byl ze strany policistů nařízen i u výše jmenované ženy. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 190 tisíc korun a celá záležitost je nadále prověřována pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Odcizení osobního automobilu v obci Ludgeřovice

V přesně neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 2. února do jedenácté hodiny dopolední 3. února letošního roku doposud neznámý pachatel odcizil z ulice U Hřiště v obci Ludgeřovice zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat modré barvy, registrační značky 6T9 7802, čímž poškozenému místnímu 23letému majiteli vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 32 tisíc korun. Tento přečin krádeže případně přečin neoprávněného užívání cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného automobilu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do restauračního zařízení v obci Ludvíkov

Mezi dvaadvacátou hodinou večerní 30. ledna do sedmé hodiny ranní 31. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Ludvíkov přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna vloupal do jedné z místních restaurací, ze které odcizil drobné mince. Poškozené právnické osobě z Bruntálska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 4 tisíce korun. Přivolaný policejní psovod se služebním psem vypracoval pachovou stopu v délce 20 metrů od objektu pohostinství k přilehlému parkovišti, kde ji ztratil. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finanční prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761.

Vloupání do rodinného domu v obci Svobodné Heřmanice

V noční době z 30. ledna na 31. ledna tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Opavské v obci Svobodné Heřmanice přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že se vloupala do obytných prostor jednoho z rodinných domů, přičemž z chodby odcizila křovinořez značky Stihl oranžové barvy a také láhev alkoholu. Poškozené 30leté majitelce z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Vloupání do trafiky ve Vrbně pod Pradědem

V přesně nezjištěné době od dvanácté hodiny polední 1. února do osmé hodiny ranní 2. února 2020 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nové doby ve Vrbně pod Pradědem přečin krádeže tím, že po vypáčení mříže a dveří vnikl do zdejší trafiky, ze které následně odcizil finanční prostředky v drobných mincích i v bankovkách různých nominálních hodnot a také různé druhy a množství cigaret. Poškozené místní právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 60 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a tabákových výrobků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Bruntále

V blíže neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 1. února do sedmé hodiny ranní 2. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Rybníka v Bruntále přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Multivan. Poškrábáním laku téměř kompletní karosérie, světel a nárazníků automobilu vznikla poškozenému 36letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 60 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Objasnění případů vloupání do motorových vozidel v Bruntále

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 41letého místního muže jako obviněného ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 41letý muž několik minut po osmnácté hodině podvečerní 1. února 2020 neoprávněně vstoupil na celooplocený pozemek jednoho z domů na ulici Dr. Beneše v Bruntále a zde se vloupal nebo se pokusil vloupat do několika zaparkovaných automobilů.

U zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia se snažil rozbít skleněnou výplň okna předních dveří, což se mu nepodařilo, do vozu nevnikl, nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši 6 a půl tisíce korun. Obdobně poškodil skleněnou výplň okna dveří u vedle zaparkovaného automobilu tovární značky Škoda Octavia, na kterém způsobil škodu ve výši 4 a půl tisíce korun. Po rozbití skleněné výplně okna dveří se však již vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Ford Kuga, ze kterého odcizil dámské sluneční brýle, šedou sportovní tašku, auto nabíječku, ruční zvedák vozu, kompresor, startovací kabely a čisticí prostředky, s celkovou hmotnou škodou na odcizených věcech i na poškozeném automobilu ve výši nejméně 11 tisíc korun. Po rozbití čelního skla i skla předních dveří vnikl do osobního automobilu Opel Astra a z vnitřního prostoru odcizil sluneční brýle. Zde činí celková hmotná škoda na majetku přes 7 tisíc korun. Stejným způsobem vnikl i do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Caravelle combi, ze kterého nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši nejméně 15 tisíc korun.

Fyzickými či právnickými osobami tak byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši okolo 44 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedeného 41letého obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, který již vykonal. Chvíli po jeho výše uvedené trestné činnosti majetkového charakteru byl bezprostředně na místě činu zadržen službu konající bruntálskou policejní hlídkou, a poněvadž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 2,2 promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho umístění v bruntálské policejní cele a po jeho vystřízlivění s ním byly provedeny všechny nutné procesní úkony. Celá záležitost, jakož i jeho případná obdobná trestná činnost, je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Vloupání do prodejny ve vrbenském Obchodním centru

V přesně neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 1. února a osmou hodinou ranní 3. února tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jesenické ve Vrbně pod Pradědem přečin krádeže tím, že se vloupal do zdejšího Obchodního centra a následně do jedné z prodejen, ze které odcizil finanční prostředky na hotovosti. Dále se v předmětné budově pokusil vloupat i do dalších prodejen a místností, což se mu již nepodařilo, přesto fyzickým i právnickým osobám způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 13 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do kanceláře na ulici Fučíkové ve Fulneku

V blíže nezjištěné době mezi šestnáctou hodinou odpolední 30. ledna letošního roku a sedmou hodinou ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Fučíkové ve Fulneku přečin krádeže tím, že po vypáčení zámku dveří vnikl do jedné z kanceláří, ze které odcizil dřevěné starožitné hodiny, tlakoměr značky Rossmax a finanční prostředky, čímž poškozené místní fyzické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 11 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 735 721.

Vloupání do pohostinství na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně

Mezi třiadvacátou hodinou večerní posledního lednového dne a devátou hodinou ranní prvního únorového dne tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně přečin krádeže tím, že se vloupal do zdejšího objektu pohostinství, kde následně odcizil tři mobilní telefony značek Evolte a Huawei, kovový trezor tmavě modré barvy s finančními prostředky v bankovkách, další finanční prostředky v drobnými mincích na hotovosti a stravenky, čímž poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 45 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, stravenek a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do restauračního zařízení v obci Jerlochovice

V době od čtrnácté hodiny odpolední 29. ledna do šestnácté hodiny odpolední 3. února letošního roku se doposud neznámá osoba vloupala do objektu bývalého pohostinství ve Fulneku, v části Jerlochovice, ze kterého odcizila přenosnou pec značky Alto-Shaam a mobilní chladící zařízení (pípu), vše v hodnotě 25 tisíc korun. Poškozené fyzické osobě z Ostravy byla také způsobena další hmotná škoda na majetku ve výši přes 5 tisíc korun, a to na zařízení provozovny (okna, dveře, zámky dveří apod.). Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 735 721.

Odcizení osobního automobilu v obci Mošnov

Mezi šestou hodinou ranní a čtrnáctou hodinou odpolední 3. února letošního roku doposud neznámý pachatel odcizil z ulice Průmyslové v obci Mošnov zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia combi, barvy černé metalízy, registrační značky 4T4 8884, čímž poškozenému 28letému majiteli z Novojičínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 80 tisíc korun. Tento přečin krádeže případně přečin neoprávněného užívání cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboře v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného automobilu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 4. února 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem