Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 31. ledna 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do osobního automobilu v obci Šilheřovice

V době mezi šestnáctou hodinou odpolední 28. ledna do sedmé hodiny ranní 29. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Na Bělidle v obci Šilheřovice přečin porušování domovní svobody, přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a po rozbití skleněné výplně okna dveří se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Z automobilu poté odcizil kožený kufřík hnědé barvy s různými písemnostmi, čímž poškozenému místnímu 38letému muži vznikla odcizením věcí škoda ve výši 4 tisíce korun a poškozené ostravské společnosti škoda na zařízení vozu ve výši 5 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Objasnění krádeže na osobě a loupežného přepadení v Opavě

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky zahájil trestní stíhání 15letého mladíka z Opavy jako obviněného ze spáchání provinění přečinu krádeže. Jak bylo dosavadním prověřováním opavských policistů a kriminalistů zjištěno, tak tato mladistvá osoba v odpoledních hodinách 6. ledna letošního roku přistoupila na ulici Lepařové v Opavě zezadu k poškozenému 14letému místnímu chlapci, beze slov mu z ruky vytrhla jeho mobilní telefon v hodnotě 4 a půl tisíce korun a poté utekla. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Shora jmenovaný 15letý mladík se však dopustil i provinění zločinu loupeže. Společně s 19letým mužem z Ostravy, který je obviněn ze zločinu loupeže, totiž v odpoledních hodinách 17. ledna 2020 v prostoru železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě po vzájemné dohodě přišli k 17letému místnímu mladíkovi a pod pohrůžkou násilí po něm požadovali vydání finančních prostředků. Při tomto do něj strkali, udeřili jej dlaní do obličeje, vyhrožovali mu dalším fyzickým napadením a po otevření tašky mu odcizili krabičku cigaret, zapalovače, podvodní kamerku, tři trička a mikinu, vše v hodnotě okolo 4 a půl tisíce korun. Poškozeného nechali z místa svého protiprávního jednání odejít až ve chvíli, kdy přislíbil, že se zde vrátí a přinese jim peníze. Této události byli přítomni i další dva chlapci ve věku 14 a 15 let z Opavy, jejichž případná aktivní účast v celé záležitosti je předmětem dalšího prověřování a vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Objasnění dvou úmyslně založených požárů v obci Háj ve Slezsku

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 24letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil tím, že ve dvou případech v obci Háj ve Slezsku úmyslně založil požár.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak chvíli po devatenácté hodině podvečerní 20. ledna tohoto roku výše uvedený muž vešel neuzamčenými dveřmi do budovy Základní školy na ulici Školní v Háji ve Slezsku a ve dvou místnostech zdejších toalet úmyslně zapalovačem zapálil toaletní papíry umístěné v držáku a také plastové schránky s papírovými ubrousky. Svým jednáním způsobil poškozené organizaci celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 9 tisíc korun.

Okolo dvacáté hodiny téhož dne ve společných prostorách suterénu jednoho z bytového domu na ulici Družstevní v obci Háj ve Slezsku úmyslně zapálil papírové letáky, přičemž se požár rozšířil do přilehlé sklepní kóje 41leté místní ženy a zahořením lyží a dětských hraček jí vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun. Další škoda na sklepním boxu, na zde instalovaném potrubí a na zdi sklepa byla poškozeným bytovým družstvem vyčíslena na finanční částku ve výši 4 a půl tisíce korun.

Důvody shora popsaného úmyslného protiprávního jednání 24letého muže jsou nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Odcizení dětského kočárku z bytového domu v Dolním Benešově

V přesně nezjištěné době mezi dvacátou hodinou večerní 28. ledna a čtrnáctou hodinou odpolední 29. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Osada míru v Dolním Benešově přečin krádeže tím, že ze společných prostor pod schodištěm chodby odcizil volně odstavený dětský kočárek značky Junama Madena šedé barvy s rukávníkem značky Junama Lama tmavě šedé barvy, čímž poškozené 28leté místní ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 12 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného kočárku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

BRUNTÁLSKO:

Dva muži řídili na Bruntálsku stejný osobní automobil bez řidičského oprávnění

Chvíli po dvacáté hodině večerní 28. ledna 2020 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Bruntále kontrolovala u hráze vodního díla Slezská Harta na katastru obce Leskovec nad Moravicí tři muže ve věku 25, 28 a 38 let z Bruntálska a z Karvinska, jak stojí u zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, které má defekt kola. Jak policisté na místě zjistili, tak při jízdě došlo k poškození pneumatiky automobilu, přičemž vůz v té době řídil 25letý muž z Bruntálska. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, jakož i test na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle, lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že se jedná o „neřidiče“, poněvadž nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním. Na místě mu zakročující policisté zakázali řízení všech motorových vozidel a po celkovém zadokumentování bude spisový materiál postoupen do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Přibližně o hodinu později, tedy okolo jednadvacáté hodiny večerní téhož dne, vykonávala policejní hlídka z bruntálského Obvodního oddělení v obci Leskovec nad Moravicí další dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu, kdy uviděla, jak výše uvedený automobil tovární značky Škoda Felicia odjíždí z prostoru vodní hráze. Při následném zastavení a kontrole řidiče bylo zjištěno, že vůz nyní řídí 38letý muž z Bruntálska, který na základě lustrace v dostupných evidencích není rovněž vlastníkem řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu motorových vozidel a že jedoucí vůz nesplňuje technické podmínky k provozu na pozemních komunikacích, poněvadž má i nadále defekt pravého zadního kola. Orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle rovněž vyzněly negativně a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel. I tato záležitost bude v těchto dnech postoupena podle věcné příslušnosti k dalšímu projednání a opatření do správní komise pro projednávání přestupků v dopravě na Odbor dopravy příslušného Městského úřadu.

Dopravní nehoda osobního automobilu v obci Holčovice

Dvacet minut po desáté hodině dopolední 29. ledna 2020 řídil 46letý muž z Karviné osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai Tucson v obci Holčovice, a to ve směru od Města Albrechtic na obec Heřmanovice, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do protisměru, poté na chodník a narazil do dřevěného oplocení jednoho z rodinných domů a do zde instalovaného hlavního uzávěru plynu. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 145 tisíc korun a celá záležitost je nadále šetřena ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda v obci Horní Město u Bruntálu

Přibližně čtyřicet minut po třiadvacáté hodině večerní 30. ledna 2020 řídil 19letý muž z Jesenicka osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus v obci Horní Město ve směru k obci Tvrdkov, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na namrzlém povrchu vozovky smyk, vyjel za levé okraj komunikace a narazil do stromu. Při této kolizní situaci v dopravě bylo mladému muži způsobeno zranění lehčího charakteru s lékařským vyšetřením a ošetřením na místě události, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Krádeže zboží v supermarketech na Novojičínsku znají pachatele

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 22letému místnímu muži, neboť tento okolo dvacáté hodiny večerní 29. ledna letošního roku odcizil v supermarketu na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně volně odložené zboží v hodnotě 213 korun. Balení loveckého salámu a balení sýru si uschoval do svého oblečení a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané policejní hlídce, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl 22letý muž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře dvanácti měsíců, se zkušební dobou do října roku 2021.

Stejnou trestnou činnost majetkového charakteru prověřují i policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici. Okolo jedenácté hodiny dopolední 27. ledna tohoto roku měl totiž místní 57letý muž odcizit v supermarketu na ulici Obránců míru v Kopřivnici čokoládu v hodnotě 25 korun. Tuto si uschoval pod oděv a po projití pokladen bez zaplacení byl zadržen pracovníky prodejny. I u tohoto muže se podle dostupných informací jedná o recidivu, poněvadž byl v nedávné době rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody o délce devíti měsíců, se zkušební dobou do května roku 2021.

Případné další protiprávní jednání obdobného majetkového charakteru je u výše uvedených mužů nadále v prověřování ze strany novojičínských a kopřivnických policistů, a to v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Vloupání do objektu soukromé společnosti v obci Šenov u Nového Jičína

V blíže neustanovené době od šestnácté hodiny odpolední 29. ledna do páté hodiny ranní 30. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Školní v obci Šenov u Nového Jičína přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil do areálu soukromé ostravské společnosti a následně vnikl do zdejší administrativní budovy. Po vloupání z různých kanceláří odcizil notebook značky Dell šedočerné barvy, notebook značky Dell tmavě červené barvy, LCD monitor značky Benq černé barvy, různé svazky klíčů, dálkové ovládače vrat, rozbrušovačku značky Bosch zelené barvy, vrtačku značky Narex modré barvy, bourací kladivo značky Hilti červené barvy, vykružovací hlavice do keramických obkladů značky Narex, elektrické míchadlo malty značky Makita zelené barvy a zrcadlo z umývadla, čímž poškozeným fyzickým a právnickým osobám byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 90 tisíc korun. Na místo činu byl přivolán i policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu o délce přibližně 300 metrů kolem pole až k ulici Venkovské v Šenově u Nového Jičína. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Novém Jičíně

Mezi dvaadvacátou hodinou večerní 29. ledna a šestou hodinou ranní 30. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hřbitovní v Novém Jičíně přečin poškození cizí věci tím, že na zde zaparkovaném motorovém vozidle tovární značky Renault Master úmyslně poškodil obě zpětná zrcátka, která urazil blíže nezjištěným způsobem či nástrojem. Poškozené místní právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s těžkým zraněním chodkyně

Chvíli po třinácté hodině odpolední 27. ledna 2020 řídil 67letý muž z Novojičínska své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v obci Heřmanice u Oder, přičemž při odbočování vlevo na místo ležící mimo silnici přehlédl zde jdoucí 72letou místní ženu a narazil levou přední části nárazníku automobilu do dolních končetin chodkyně. Ta po střetu upadla na zem a byla z místa dopravní nehody převezena sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do novojičínské nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, případná celková hmotná škoda na majetku nebyla vyčíslena a orientační dechové zkoušky u zúčastněných osob vyzněly negativně. Následně bylo zjištěno, že shora uvedená žena utrpěla těžší zranění dolní končetiny s dobou léčení delší než šest týdnů. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je v dané věci důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských dopravních policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 31. ledna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem