Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 30. července 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Opavská policejní hlídka vytáhla malé dítě z uzamčeného automobilu

Dvacet minut po desáté hodině dopolední 29. července 2021 byla policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě urgentně vyslána na ulici Stojanovou v Opavě, kde podle prvotních informací nejdou otevřít dveře na zde zaparkovaném osobním automobilu, ve kterém se nachází malé dítě.

Vzhledem k tomu, že se službu konající autohlídka nacházela poblíž dané adresy, policisté přijeli na místo téměř okamžitě a ihned od 29leté oznamovatelky z Opavska zjistili potřebné informace pro své rozhodnutí k nutnému zákroku. Ten spočíval v použití teleskopického obušku k rozbití skleněné výplně okna předních dveří řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat Variant a k vytažení tříměsíčního dítěte z dětské autosedačky na zadním sedadle za spolujezdcem. Dítě bylo následně předáno své výše uvedené 29leté matce, a to v nezraněném stavu. Na místo se rovněž dostavili i hasiči opavského Hasičského záchranného sboru, kteří byli policistům nápomocni a následně provedli i úklid rozbitého skla okna dveří z asfaltového povrchu vozovky. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a škoda na skleněné výplni okna dveří vozu je podle majitelky auta zanedbatelná s ohledem na záchranu života a zdraví jejího dítěte.

K celému případu lze dále sdělit, že shora jmenovaná oznamovatelka přijela na ulici Stojanovou v Opavě sama se svým dítětem, přičemž po vystoupení z vozu zjistila, že jí klíče od zapalování a od dveří vypadly v interiéru automobilu mezi sedadla, dveře si neopatrností zavřela a shodou nešťastných náhod po náhodném zabouchnutí dveří s největší pravděpodobností došlo k technické závadě na centrálním zamykání a automobil již nešel otevřít. Okna i dveře vozu tak byly uzavřené a uzamčené a uvnitř zůstalo její dítě. Vzhledem k vysoké okolní teplotě okolo 30 stupňů Celsia, nemožnosti se dostat do automobilu a s ohledem na pláč tříměsíčního kojence si 29letá žena nevěděla rady, naštěstí měla u sebe mobilní telefon, a proto se velmi správně rozhodla zavolat na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a požádat o pomoc. Policisté tak ihned svým bleskovým zákrokem pomohli a batole vytáhli z rozpáleného interiéru automobilu.

Silniční kontroly prokázaly řidiče automobilů s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 36letému muži z Opavska, neboť tento byl hlučínskou policejní autohlídkou stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Mazda CX-3, ač má v současné chvíli vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Tato skutečnost byla zjištěna při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu chvíli po osmé hodině ranní 29. července letošního roku na ulici Opavské v Dolním Benešově. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo policisty z hlučínského Obvodního oddělení prokázáno, že 36letý muž má rozhodnutím Odboru dopravy Městského úřadu v Hlučíně uložen trest zákazu řízení až do června roku 2022.

Ze stejného protiprávního jednání je důvodně podezřelý i 33letý muž z Bruntálska, neboť tento má v současné době rozhodnutím Městského úřadu v Bruntále vyslovenou blokaci řidičského průkazu. Přesto byl policejní motohlídkou z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěn a kontrolován patnáct minut po jedenácté hodině dopolední 29. července tohoto roku na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat. Na místě mu zakročující dopravní policista zakázal jízdu do dalšího rozhodnutí a opatření a i tato záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Krádež měděných okapových svodů z rodinného domu v Osoblaze

V době mezi osmou hodinou ranní 26. července a osmou hodinou ranní 29. července letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v obci Osoblaha přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na částečně oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, který je v současné chvíli v rekonstrukci, využil tu situaci, kdy je okolo obydlí postaveno stavební lešení, na toto vylezl a poté ze střechy domu strhl a odcizil 17 a půl metrů měděných okapových svodů, čímž poškozenému místnímu 24letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 18 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených okapových svodů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda nezletilé cyklistky na Bruntálsku

Okolo třinácté hodiny odpolední 29. července 2021 jela 11letá nezletilá dívka z Brna (účastnice cykloturistického letního tábora) na svém jízdním kole po silnici mezi obcemi Vidly a Vrbno pod Pradědem, přičemž při jízdě na přímém úseku komunikace z dosud přesně nezjištěných příčin přepadla přes řídítka svého jízdního kola a upadla do pravého silničního náspu. Při tomto si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v rýmařovské Podhorské nemocnici. Ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Celá záležitost je nadále prošetřována a prověřována ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeže piv z pozemku rodinného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm

V uplynulých dnech policisté z frenštátského Obvodního oddělení prošetřovali a prověřovali případ, ke kterému došlo v noční době z 26. na 27. června letošního roku, a to na ulici Závodí ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tehdy neznámá osoba nebo neznámé osoby neoprávněně vstoupily na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a došlo k odcizení dvou volně odložených PVC přepravek s celkem 40 kusy piv značky Radegast, čímž poškozené zdejší soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 900 korun. Jako pachatelé shora uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru byli nyní ustanoveni dva místní muži ve věku 21 a 27 let, kteří se k činu plně doznali a jsou tak důvodně podezřelí z naplnění skutkové podstaty přečinu porušování domovní svobody. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany frenštátských policistů a novojičínských kriminalistů.

Novojičínská recidivistka zcizovala zboží v prodejně Obchodního centra

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 39leté místní ženě, neboť tato pár minut po třinácté hodině odpolední 29. července letošního roku odcizila v jedné z prodejen Obchodního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně dámské ošacení v hodnotě téměř 900 korun. Volně vystavenou dámskou košili a dámské šaty si odnesla do převlékací kabinky, zde z tohoto zboží odstranila visačky a bezpečnostní čipy, oba kusy oblečení si vložila pod triko na hrudník a z prodejny chtěla bez placení odejít. Za pokladní zónou však byla zadržena všímavými pracovnicemi provozovny a následně byla předána přivolané policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo poté prokázáno, že se u 39leté ženy jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána trestím příkazem Okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání osmi měsíců, se zkušební dobou do srpna 2021. Celá záležitost je tak nadále prověřována ze strany novojičínských policistů a kriminalistů, přičemž se zjišťuje i případná další obdobná trestná činnost výše uvedené ženy.

Opava 30. července 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem