Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 3. října 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního vozu na Opavsku

Dvacet minut před šestnáctou hodinou odpolední 2. října 2023 policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Kravařích vykonávala dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu v úseku silnice čísla I/46 mezi obcemi Kobeřice a Rohov na Opavsku, přičemž stavěla řidiče zde projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky VW Golf, a to 50letého muže z Opavska. Při následné silniční kontrole bylo zjištěno a prokázáno, že tento řidič řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu odborným měřením dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,3 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda cyklisty v katastru obce Jilešovice

V přesně neustanovené době okolo čtvrté hodiny ranní 3. října 2023 došlo na silnici III. třídy čísla 4678 v katastru obce Jilešovice na Opavsku k dopravní nehodě cyklisty, a to za doposud přesně nezjištěných okolností.

Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak 54letý muž z Opavska jel na svém elektrickém jízdním kole po silnici ve směru od obce Jilešovice na obec Háj ve Slezsku (bez cyklistické přilby na hlavě), kdy byl okolo čtvrté hodiny ranní 3. října tohoto roku nalezen náhodnými svědky, jak leží v pravé silniční příkopě a má silně krvácející zranění v oblasti hlavy. Přítomné osoby nejen že zavolaly na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, ale poskytly zraněnému cyklistovi i první pomoc, a to až do příjezdu přivolané osádky sanitního vozidla s lékařem. Následně byl výše uvedený 54letý muž převezen k lékařskému vyšetření a k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a vzhledem k tomu, že pro rozsah jeho zranění u něj policisté nemohli provést orientační dechovou zkoušku, byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy na elektrickém jízdním kole nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových, omamných a psychotropních látek či jedů. Ohledáním místa kolizní situace v dopravě byly zjištěny biologické stopy po pohybu zvěře (srst) a to jak na vozovce, tak i na elektrickém jízdním kole. Na místo byl vyžádán zástupce příslušného mysliveckého sdružení k případnému určení původu srsti nalezené na místě dopravní nehody a policejní psovod se služebním psem za účelem možného dohledání zraněné zvěře. Přivolaný myslivec potvrdil, že srst i exkrementy nalezené na místě nehody a na jízdním kole můžou pocházet z lesní zvěře (srny), přičemž dodal, že v případě střetu s cyklistou není předpoklad jejího úhynu a její dohledání je nepravděpodobné. Policejní specialista se služebním psem následně provedl pokus o dohledání zvěře v blízkém okolí, a to s negativním výsledkem. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli informace, které by vedly k upřesnění nehodového děje lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950, za což policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Dva mladí muži měli v podnapilém stavu odcizit piva v prodejně v Městě Albrechticích

V těchto dnech se policisté z albrechtického Obvodního oddělení intenzivně zabývají případem protiprávního jednání a chování majetkového charakteru, ze kterého jsou důvodně podezřelí dva mladí muži ve věku 17 a 19 let z Bruntálska tím, že měli odcizit dvě dvoulitrová plastová piva v celkové hodnotě 98 korun.

Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno a prokázáno, tak oba podezřelí vstoupili pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní 2. října letošního roku do jedné z prodejen potravin na ulici Tyršové v Městě Albrechticích, přičemž mladistvý hlídal obsluhu a úmyslně stínil tomuto zaměstnanci provozovny ve výhledu a výše uvedený 19letý muž si volně vystavené piva strčil pod bundu v oblasti pasu a následně s nimi odešel přes prostor pokladen ven z prodejny. Poté se dali na útěk a po chvíli byli poblíž místa činu zadrženi službu konající policejní autohlídkou. Orientačními dechovými zkouškami bylo prokázáno, že oba podezřelí jsou pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mladšímu z nich byla naměřena hodnota téměř 1,4 promile alkoholu v dechu a staršímu z nich pak hodnota bezmála 2,7 promile alkoholu v dechu. Nezletilá osoba byla následně předána zákonným zástupcům – rodičům.

Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty, přičemž se prošetřuje a prověřuje nejen samotné odcizení piv ale rovněž i skutečnost, kdo osobě mladší 18 let podal, prodal či jakkoli umožnil požít alkoholické nápoje.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidička osobního automobilu pod vlivem alkoholu v katastru města Příbor

Okolo druhé hodiny ranní 2. října 2023 službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, a to na silnici čísla I/58 poblíž kruhového objezdu ve směru od Kopřivnice do Příboru, přičemž stavěla zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, které řídila 37letá žena z Novojičínska. Při následné silniční kontrole bylo zjištěno, že tato řidička řídí automobil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy jí odborným měřením dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu, Výše uvedená 37letá žena s naměřenými hodnotami souhlasila, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 3. října 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem