Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 29. září 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění krádeže jízdního kola z chodby domu na ulici Praskové v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému muži z Opavska, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností odcizil v ranních hodinách 29. srpna letošního roku pánské horské jízdní kolo. Toto bylo odstaveno na chodbě jednoho z bytových domů na ulici Praskové v Opavě a poškozenému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru objasnili místně příslušní policisté, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku a čtyř měsíců, který vykonal v lednu loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 10. září 2021 v Opavě

Pět minut po jedenácté hodině dopolední 10. září 2021 řídila 20letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf po ulici Dohnálkové v Opavě a odbočovala na zdejší parkoviště hypermarketu Albert na ulici Olomoucké v Opavě, přičemž z této vedlejší komunikace vyjíždělo doposud přesně nezjištěné vozidlo s neustanoveným řidičem a došlo ke střetu přední části tohoto neznámého automobilu se zadní části volkswagenu. Neznámý řidič nezastavil a ihned odejel neznámo kam. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla prozatím vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je nutné zjistit nejen osobu neznámého řidiče a neznámý automobil, ale také průběh nehodového děje. Tento případ kolizní situace v dopravě nadále prošetřuje a prověřuje policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Mgr. Adam Škrob a jakékoli pozitivní informace a svědecké výpovědi lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 570 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950. Za pomoc při objasnění dané záležitosti policisté děkují.

Opavská policejní autohlídka pronásledovala ujíždějící motocykl a havarovala

Dvacet minut po třinácté hodině odpolední 27. září 2021 službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu stavěla na ulici Husové v Opavě silniční motocykl černé barvy s červenou zadní kapotou a s tak zvanou převozní registrační značkou začínající písmenem Z, jehož řidič jel ve směru k ulici Bochenkové. Neznámý motocyklista však na dávané znamení ze služebního automobilu (výstražný světelný a zvukový signál a nápis „Stop“) nezastavil, na toto nijak nereagoval, svou jízdu zrychlil a začal ujíždět po ulici Husové a Bochenkové až ke křižovatce s ulicí Krnovskou. Zde odbočil doleva a následně pokračoval vysokou rychlostí po ulici Krnovské k opavské městské části Jaktař. Zakročující dvoučlenná hlídka se vydala pronásledovat ujíždějící motocykl a za použití „majáků“ řidiče jednostopého motorového vozidla neustále vybízela k zastavení. Před areálem Magistrátu města Opavy na ulici Krnovské v Opavě však policista řídící policejní automobil tovární značky Škoda Octavia dostal smyk, najel na zdejší středový ostrůvek přechodu pro chodce, tento vůz přerazil dopravní značení, vjel do levé poloviny vozovky a zde se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky BMW 530D Xdrive, jenž právě zastavovalo u okraje vozovky. Po nárazu policejní vozidlo zůstalo stát v prostoru zastávky Městské hromadné dopravy. Při této dopravní nehodě utrpěli oba policisté zranění lehčích charakterů s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici, 26letá řidička automobilu BMW zranění neutrpěla a rovněž nedošlo ke zranění dalších přítomných osob. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech zúčastněných negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 300 tisíc korun. Neznámý řidič blíže neustanoveného motocyklu nadále pokračoval v jízdě a odejel neznámo kam. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů a jakékoli informace, které by vedly k ustanovení neznámého motocyklisty, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Bruntálsku

Patnáct minut před sedmnáctou hodinou odpolední 28. září 2021 řídil 31letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb po silnici ve směru od Horního Benešova na obec Horní Životice a dále na Opavu, přičemž po projetí levotočivé zatáčky z důvodu své silné podnapilosti nezvládl řízení, dostal smyk, částečně přejel do protisměru, pak se vrátil do svého jízdního pruhu, najel za pravý okraj vozovky a zde narazil do betonového mostku. Automobil byl následně vymrštěn do vzduchu, přetočil se a zůstal stát na přilehlé travnaté louce. Ke zranění řidiče ani jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 120 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že 31letý muž před jízdou požil alkoholického nápoje, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,6 promile alkoholu v dechu. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

NOVOJIČÍNSKO:

Krádež volně odstavené jednokolky na ulici Komenského v Novém Jičíně

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 26. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Komenského v Novém Jičíně přečin krádeže tím, že využil chvilkové nepozornosti 44letého muže z Novojičínska a od oplocení areálu zdejší Mateřské školky poblíž řeky Jičínky mu odcizil volně odstavenou jednokolku tovární značky Inmotion V10F černé barvy včetně látkového obalu černé barvy s bílým nápisem Inmotion v celkové hodnotě 30 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého dopravního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Objasnění krádeže mobilního telefonu na ulici Dvořákové v Novém Jičíně

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění všech skutečností nasvědčujících tomu, že 27letý místní muž mohl odcizit mobilní telefon v hodnotě nejméně jednoho tisíce korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak se podezřelý muž chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 26. září letošního roku před budovou ubytovny na ulici Dvořákové v Novém Jičíně slovně a fyzicky napadl s 36letým mužem z Nového Jičína, kterému z kapsy teplákových kalhot vypadl mobilní telefon. Výše uvedený 27letý muž pak měl následně tento telefonní přístroj odcizit a odejít z místa protiprávního jednání a chování neznámo kam. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro přečin krádeže. Lustracemi v dostupných evidencích bylo totiž prokázáno, že se u shora uvedeného podezřelého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro majetkovou trestnou činnost rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmadvaceti měsíců, který vykonal na jaře roku 2019.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Kopřivnici

Okolo třinácté hodiny odpolední 28. září 2021 vykonávala policejní autohlídka z kopřivnického Obvodního oddělení dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Obránců míru v Kopřivnici, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW Phaeton, a to 55letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž řídí automobil v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 3 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na výzvu zakročujících policistů se podrobil lékařskému vyšetření a ošetření s odběrem biologického materiálu (krve a moči) v novojičínském nemocničním zařízení, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 29. září 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem