Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 29. května 2020

Zprávy z Opavy (3), z Bruntálu (3) a z Nového Jičína (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů na Opavsku

Přibližně třicet minut po třinácté hodině odpolední 26. května letošního roku policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vykonávala hlídkovou činnost nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Hlučínské v Kravařích, v části Kouty, kdy předepsaným způsobem zastavila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, jedoucí ve směru z Hlučína na Opavu. Předloženými doklady byl v řidiči automobilu zjištěn 50letý muž z Opavska, který se podrobil odbornému měření dechovými zkouškami. Tyto vyzněly pozitivně a byly mu naměřeny hodnoty přes 1,5 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Okolo půl šesté ráno 27. května tohoto roku policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích stavěla a kontrolovala na katastru obce Dolní Životice řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 43letého muže z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 0,6 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, požití alkoholických nápojů z předchozího večera potvrdil, o lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celý spisový materiál bude po řádném zadokumentování zaslán podle věcné příslušnosti do správní komise příslušného Odboru dopravy Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Dopravně bezpečností a dopravně preventivní akce na Opavsku

V průběhu tohoto týdne policisté z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě provedli dvě dopravně bezpečnostní a preventivní akce zaměřené na jednotlivé účastníky silničního provozu. V pondělí se jednalo o dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v souvislosti s obnovením docházky dětí a mládeže do školských zařízení, ve čtvrtek o jednu ze stanovených priorit ředitele Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v rámci dopravní problematiky, a to o jízdu řidičů motorových vozidel v jízdních pruzích.

Pondělní dopravně bezpečnostní akce opavského dopravního inspektorátu tedy souvisela s návratem dětí prvního stupně do škol a reagovala zejména na neukázněnost řidičů při nedodržování stanovené rychlosti jízdy v obcích, mimo obec případně v daných úsecích. Prioritně byla akce zaměřena na „speciální kontrolu“ dodržování nejvyšší dovolené rychlosti vzhledem ke skutečnosti, že právě tato problematika se v minulých týdnech ukázala jako zásadní například na silnici číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou (křižovatka s odbočkou na obec Mokré Lazce), kde je dovolena rychlost maximálně 70 km/h. Nezřídka zde policisté projíždějícím řidičům naměřili rychlost přes 100 km/h, dokonce zde jeden řidič osobního automobilu jel rychlostí i přes 160 km/h. V pondělí se však opavští dopravní policisté prioritně zaměřili na úseky silnic a na místní komunikace před školskými zařízeními (například na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách a na ulici Mírové v Opavě nebo na ulici Gudrichové v obci Raduň). Při výkonu služby policisté užili služební automobil s měřičem rychlosti a dva laserové měřiče rychlosti. Zjištěno bylo celkem 56 přestupků, z toho v 35 případech šlo o porušení rychlosti jízdy, v 9 skutcích byl zjištěn nesprávný způsob jízdy, při 5 silničních kontrolách řidiči za jízdy neoprávněně užili mobilní zařízení bez handsfree a 7 krát bylo porušeno dopravní značení, hlavně zákaz vjezdu všech motorových vozidel. Za zajímavost lze považovat tu skutečnost, že v 34 případech v rámci přestupkového jednání a chování se jednalo o ženy - řidičky.

Ve čtvrtek 28. května 2020 se dvě desítky policistů z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě zúčastnily předem naplánované dopravně bezpečnostní akce, zaměřené převážně na jízdu řidičů motorových vozidel v jízdních pruzích mimo obec. Pro výkon služby byl určen úsek silnice čísla I/11 spojující Opavu s Ostravou, a to v místě tzv. Hrabyňského kopce. V průběhu celého dopoledního opatření bylo zkontrolováno 62 řidičů různých motorových vozidel, jedoucích po tříproudové komunikaci ve směru na Ostravu, přičemž v 61 případech byly na místě uloženy blokové pokuty ve výši přes 16 tisíc korun. Celkem 52 řidičů automobilů porušilo ustanovení o jízdě v jízdních pruzích, v 6 případech byla překročena stanovená rychlost, 1 řidič při řízení držel v ruce mobilní zařízení a telefonoval a celkový technický stav vozu byl nevyhovující při 1 silniční kontrole.

I v následujících dnech, týdnech a měsících nejen policisté z opavského Dopravního inspektorátu ale i další policisté v rámci Územního odboru Policie České republiky v Opavě i Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje budou nadále provádět cílené i náhodné dopravně bezpečnostní a dopravně preventivní akce zaměřené na různé účastníky silniční provozu, a to od řidičů osobních i nákladních automobilů, přes řidiče motocyklů, cyklisty a také i chodce.

Nález munice pocházející z období 2. světové války na poli u obce Štáblovice

Pár minut po poledni 28. května 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 34letý muž z Opavska, že před chvíli při jarních pracích na poli u obce Štáblovice nalezl kovový předmět připomínající munici. Místo nálezu bylo ihned zajištěno místně příslušnými policisty z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, a to až do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku. Ten si následně převzal a k bezpečné likvidaci a k znehodnocení odvezl nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 82 mm, pocházející z období 2. světové války.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu v Krnově

Pár minut po třinácté hodině odpolední 26. května 2020 řídil po ulici Nádražní v Krnově místní 21letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, přičemž při parkování na zdejším parkovišti u vlakového nádraží dostal na mokré vozovce pokryté štěrkem smyk, nestačil zastavit a automobilem narazil do betonové zídky s kovovým plotem. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u 21letého muže negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 90 tisíc korun. Celá tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Bruntále

V blíže neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 26. května a šestnáctou hodinou odpolední 27. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti ulice Uhlířské v Bruntále přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Audi TT. Poškrábáním laku karosérie přední kapoty ve tvaru písmene „H“ a provedením vrypů na pravém a levém zadním blatníku automobilu vznikla poškozené soukromé společnosti z Ostravy celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Krádež přívěsného vozíku za osobní automobil v obci Stará Ves

Okolo půl jedenácté dopoledne 28. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dlouhé v obci Stará Ves přečin krádeže tím, že v prostoru autobusové točny před budovou zdejšího Obecního úřadu odcizil přívěsný vozík za osobní automobil tovární značky Agados stříbrné barvy, registrační značky 9T0 5609, čímž poškozené právnické organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného přípojného vozidla, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

NOVOJIČÍNSKO:

Protiprávní jednání 38letého muže ve Studénce prověřují místní policisté

V těchto dnech policisté ze studéneckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu výtržnictví 38letému muži z Nového Jičína, neboť tento pár minut po třinácté hodině odpolední 26. května 2020 v prostoru místního zámku na ulici Pánské ve Studénce, tedy na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti několika svědků, se vysvlékl donaha a pobíhal zde v podnapilém stavu bez oblečení. V daném případě se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v minulosti pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou trestnou činnost k podmíněnému trestu odnětí svobody, k trestu obecně prospěšných prací a také i k peněžitému trestu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany studéneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do objektu kostela v obci Jerlochovice

Doposud neznámý pachatel se mezi šestnáctou hodinou odpolední 25. května a osmou hodinou ranní 26. května 2020 dopustil ve Fulneku, v části Jerlochovice přečinu krádeže tím, že po vypáčení dveří vnikl do věže zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde rozstříhal a následně ze střechy odcizil měděné plechy v předběžné hodnotě 100 tisíc korun a z vnitřních prostor věže odcizil kbelíky s fasádní barvou a kanystry s penetrací v hodnotě 14 a půl tisíce korun. Poškozeným právnickým osobám z Ostravy a z Novojičínska tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 115 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 731 721.

Trestná činnost majetkového charakteru 21letého muže z Novojičínska

V těchto dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 21letému muži z Novojičínska, neboť tento okolo patnácté hodiny odpolední 25. května tohoto roku odcizil v jedné z prodejen na ulici Obránců míru v Kopřivnici balení kapslí na praní v hodnotě bezmála 400 korun, které si vložil do svého batohu a bez úhrady tohoto zboží prošel pokladní zónou. Při odchodu byl zadržen pracovníky prodejny a poté předán přivolané policejní hlídce. Jak bylo provedenými procesními úkony zjištěno, tak shora uvedený muž byl v poslední době pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Přerově k trestu obecně prospěšných prací o výměře 100 hodin s dohledem probačního úředníka, které doposud nevykonal.

Výše jmenovaný muž však ve svém protiprávním jednání majetkového charakteru pokračoval i v následujícím dni, kdy pár minut po patnácté hodině odpolední 26. května 2020 odcizil v prodejně lékárny na ulici Štefánikové v Kopřivnici elektrický zubní kartáček v hodnotě přes jeden tisíc korun.

Chvíli před dvacátou hodinou večerní téhož dne, tedy 26. května letošního roku, odcizil v supermarketu na ulici Nádražní v Kopřivnici aku šroubovák v hodnotě téměř 700 korun.

Případná další a obdobná trestná činnost majetkového charakteru 21letého podezřelého muže je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do garáže na ulici Štramberské v Příboře

Mezi dvacátou hodinou večerní 26. května a sedmou hodinou ranní 27. května letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Štramberské v Příboře přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že po vytržení vrat vnikla do jedné z řadových garáží, odkud odcizila motocykl tovární značky Pitpro Prolite 150 ccm černé barvy bez registrační značky, čtyři stříbrné lité disky značky Fiat Freemont s nazutými zimními pneumatikami o rozměrech 225/65 R17, pásovou brusku značky Makita, stolní počítač značky Dell s klávesnicí a s myší, monitor LCD 19" a subwoofer, čímž poškozenému místnímu 51letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého motorového vozidla a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Novojičínská recidivistka okrádala v Novém Jičíně silně podnapilého muže

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 40leté ženě z Nového Jičína, neboť tato v pozdních odpoledních hodinách 28. května 2020 poblíže vestibulu autobusového nádraží na ulici Sokolovské v Novém Jičíně využila silné podnapilosti místního 33letého muže (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnoty bezmála 3,1 promile alkoholu v dechu) a postupně mu z jeho tašky a z jeho oblečení odcizila potraviny (kabanos), finanční prostředky na hotovosti a mobilní telefon, vše v hodnotě přes 7 tisíc korun. Provedeným prověřováním na místě činu a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedené ženy jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře osmi měsíců, se zkušební dobou do srpna roku 2021. Vzhledem k tomu, že i tato podezřelá žena ze spáchání majetkové trestné činnosti byla v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u ní prokázala hodnotu okolo 3 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jejím zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici ve Frýdku-Místku k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 29. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem