Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 28. července 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silně podnapilý muž poškodil zaparkovaná vozidla v Budišově nad Budišovkou

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově nadále intenzivně prověřují případ přečinu poškození cizí věci, který se stal chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 25. července letošního roku na ulici Komenského v Budišově nad Budišovkou. V té době místní 30letý muž v silně podnapilém stavu úmyslně rozbil čelní okna na dvou zde zaparkovaných osobních motorových vozidlech, čímž poškozeným majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši zcela zřejmě přesahující 5 tisíc korun. Poté shora uvedený muž přišel do místa svého trvalého bydliště, kde se choval velmi arogantně a agresivně vůči své 50leté matce, která přivolala službu konající vítkovskou policejní autohlídku. Před příjezdem strážců zákona však 30letý muž z bytu odešel a byl zajištěn na ulici Bedřicha Smetany v Budišově nad Budišovkou. Orientační dechovou zkouškou u něj byla prokázána hodnota bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu. Zakročující policisté tak rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a v dané záležitosti se rovněž zjišťuje, zda nebyla naplněna i skutková podstata přečinu výtržnictví případné jiného protiprávní jednání a chování.

Dva muži nabízeli padělky zboží u opavského supermarketu

Policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušení práv k ochranné známce, ze kterého jsou důvodně podezřelí dva muži ve věku 40let slovenské národnosti. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak oba muži měli chvíli před desátou hodinou dopolední 25. července 2021 na parkovišti před supermarketem na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách nabízet kolemjdoucím osobám různé druhy značkového zboží, které však jevily známky padělků. S největší pravděpodobností je tedy zřejmé, že podezřelí muži uváděli do oběhu výrobky neoprávněně označené ochrannou známkou, přičemž formou pouličního prodeje nabízeli přítomným fyzickým osobám neoriginální hodinky se švýcarským označením Geneva a také různé druhy a množství parfémů, které vzhledem, obalem a logem výrazně napodobují originální značky Ferrari, Chanel a Versace. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do zahradních objektů v bruntálských zahrádkářských koloniích

V blíže neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 25. července a čtrnáctou hodinou odpolední 26. července 2021 doposud neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské kolonii na ulici Sadové v Bruntále přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek místního 37letého muže a poté se vloupal do jeho zahradního domku. Z něj odcizil piknikovou deku modré barvy, dva kusy zahradních nůžek, zahradní hadici o délce 20 metrů, starožitnou litinovou váhu, nerezovou varnou konvici, pánské gumáky, dvoje dětské gumáky, rádio s CD přehrávačem, nůžky na plech, pilníky a další pracovní nářadí, svítilnu a dětskou plastovou závěsnou houpačku zelené barvy. Ze zahradního pozemku dále vytrhal a odcizil různé druhy a množství rostoucí zeleniny v hodnotě 100 korun. Celková hmotná škoda odcizením i poškozením zařízení tak činí 8 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Na stejná telefonní čísla lze oznámit i jakékoli kladné poznatky k objasnění obdobné trestné činnosti majetkového charakteru, tedy k vloupání do kůlny u zahradní chatky v zahrádkářské osadě za ulicí Českou v Bruntále. K tomuto skutku došlo v přesně nezjištěné době mezi dvacátou hodinou večerní 22. července a desátou hodinou dopolední 24. července tohoto roku a odcizením křovinořezu, elektrocentrály a motorové pily vznikla 49leté místní ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 8 tisíc korun.

Oba shora uvedené případy protiprávního jednání nadále intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále.

Dodání silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění

Chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 27. července letošního roku byla službu konající rýmařovská policejní autohlídka vyslána na ulici Jungmanovou v Rýmařově, kde má jistý 36letý místní muž v místě svého trvalého bydliště slovně napadat svou matku a vyhrožovat jí fyzickou likvidací. Po příjezdu na uvedené místo 66letá žena policistům sdělila, že její syn se domů vrátil v podnapilém stavu, v kuchyni společného bytu rozházel hrnec s jídlem, následně tento hrnec po ní hodil, neustále jí vyhrožoval újmou na zdraví a jeho jednání se stupňovalo a stupňuje. Zakročující policisté provedli u shora uvedeného muže orientační dechovou zkoušku, která prokázala pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou přes 2,5 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o umístění 36letého muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení Policie České republiky v Rýmařově.

Dopravní nehody na Bruntálsku

Mezi třináctou a patnáctou hodinou odpolední 27. července 2021 došlo na silničním přejezdu v obci Kunov na Bruntálsku ke kolizní situaci v dopravě, kdy dosud neznámý řidič blíže neustanoveného motorového vozidla (s největší pravděpodobností nákladního automobilu) narazil do železničního světelného signalizačního zařízení, které je umístěné za levým okrajem komunikace u železničního přejezdem ve směru k obci Široká Niva. Při tomto byla poškozena patice výstražníku, bezpečnostní zařízení zůstalo plně funkční a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun. Poté doposud nezjištěný řidič z místa dopravní nehody ujel, aniž by případ oznámil. Celou záležitostí se nyní intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Bruntálští dopravní policisté byli třicet minut po šestnácté hodině odpolední 27. července 2021 přizváni i k prošetření a k prověření další kolizní situace v dopravě. Jednalo se o dopravní nehodu 69letého muže polské národnosti, který jel po ulici Revoluční v Krnově na svém jízdním kole, přičemž se podle svých slov zalekl brzdicího autobusu, jenž řídil 46letý muž z Bruntálska. Cyklista na danou situaci zareagoval prudkým zamáčknutím brzd a upadl tak na vozovku. Při tomto si způsobil drobné oděrky bez nutností lékařského vyšetření a ošetření. Odborné měření dechovými zkouškami prokázalo u tohoto muže předchozí požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny hodnoty téměř 0,4 promile alkoholu v dechu. Orientační dechová zkouška u řidiče autobusu vyzněla negativně, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik stovek korun. I tato záležitost je nadále prošetřována a prověřována ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do restaurace na ulici Dlouhé v Novém Jičíně

Okolo druhé hodiny ranní 26. července 2021 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dlouhé v Novém Jičíně přečin krádeže tím, že po vypáčení okna se vloupal do vnitřních prostor zdejší restaurace, odkud odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši 4 tisíce korun a různé druhy a množství krabiček cigaret a tabákových výrobků v hodnotě 8 tisíc korun. Poškozené právnické osobě z Novojičínska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 12 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu financí a odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné poškození dvou nápojových automatů ve vestibulu novojičínského nádraží

Mezi šestnáctou hodinou odpolední a dvacátou hodinou večerní 26. července 2021 doposud neznámý pachatel spáchal ve volně přístupném vestibulu budovy čekárny autobusového nádraží na ulici Sokolovské v Novém Jičíně přečin poškození cizí věci tím, že s největší pravděpodobností úmyslně poškodil čelní plochu plexiskla a displej zde instalovaného automatu na teplé nápoje a dále poškodil plastový kryt klávesnice na výběr nápojů u vedle stojícího automatu na chlazené nealkoholické nápoje, čímž dvěma právnickým osobám z Modřic a z Prahy vnikla předběžně celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Objasnění krádeže finančních prostředků v pohostinství na novojičínském nádraží

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže místnímu 27letému muži, neboť tento pár minut po jednadvacáté hodině večerní 15. července letošního roku využil v restauračním zařízení ve vestibulu autobusového nádraží na ulici Sokolovské v Novém Jičíně chvilkové nepozornosti poškozené 24leté ženy z Nového Jičína a z volně odložené peněženky na stole jí odcizil finanční hotovost ve výši 2 tisíce korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná i o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal na jaře roku 2019. Případná další obdobná trestná činnost shora uvedeného 27letého muže je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 28. července 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem