Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 27. listopadu 2020

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Trestní stíhání muže z Opavska v souvislosti s předchozí krádeží jízdního kola

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti, kterého se měl dopustit 27letý muž z Opavska tím, že nejprve na konci srpna letošního roku zakoupil od 26letého muže z Opavy za částku 1 tisíc korun pánské horské jízdní kolo v hodnotě nejméně 42 tisíc korun, o kterém věděl, že pochází z trestné činnosti, z předchozího protiprávního jednání majetkového charakteru - z přečinu krádeže. Přestože si tedy byl 27letý muž vědom toho, že uvedené jízdní kolo bylo odcizeno, zakoupil jej za poměrně nízkou cenu ve vztahu k reálné hodnotě dané věci a v následujících dnech toto jízdní kolo prodal v centru města Ostravy za částku 5 tisíc korun blíže nezjištěné osobě. Takto získané finanční prostředky následně použil pro svou vlastní potřebu. Výše zmiňovaný 26letý muž z Opavy byl již z přečinu krádeže obviněn v uplynulém měsíci. Celá záležitost je nadále intenzivně prověřována ze strany opavských policistů a kriminalistů s ohledem na možnou další obdobnou trestnou činnost.

Vloupání do sklepních prostor bytového domu ve Vítkově

V blíže neustanovené době v průběhu uplynulého týdne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Budišovské ve Vítkově zločin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že nejprve neoprávněně vstoupil do nebytových prostor zdejšího činžovního domu, kde se následně vloupal do jednoho ze sklepních boxů a odcizením čtyřiceti sklenic zavařenin různých druhů, tří pytlů brambor o hmotnosti 75 kg a kufříku s gola klíči a s dalším pracovním nářadím způsobil poškozenému místnímu majiteli celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Silně podnapilý muž cestoval ve vlaku bez platné jízdenky a choval se arogantně

Chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 26. listopadu letošního roku byla službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení vyslána do objektu železniční stanice Opava-východ na ulici Jánskou v Opavě, kde se má podle oznámení zaměstnanců Českých drah nacházet v silně podnapilém stavu muž, který cestoval vlakem z Krnova do Opavy bez řádně platného cestovního dokladu, chová se velmi arogantně, nechce opustit vlakovou soupravu a pohybuje se bez vládou České republiky nařízené ochrany úst a nosu (nemá roušku případně jiné krytí obličeje). Po příjezdu na uvedené místo policisté ověřili všechny oznámené skutečnosti, předložením dokladů totožnosti a lustracemi v dostupných evidencích byl v neznámém muži zjištěn 32letý muž z Ostravy, který se i v průběhu služebního zákroku choval arogantně, nadále odmítal uhrazení jízdného a nehodlal si nasadit jakoukoli ochranu úst a nosu. Následně provedená orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 3 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, a poněvadž neustále zdůrazňoval, že tímto vlakem bude cestovat až do Ostravy, tak zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přestupkového jednání a chování.

Výzva k svědeckým informacím ve věci dopravní nehody u obce Mokré Lazce

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Roman Nikodém žádá širokou veřejnost o podnětné informace k dopravní nehodě, kterou nyní intenzivně prověřuje a prošetřuje a která se stala okolo jedné hodiny ranní 23. listopadu 2020 na silnici číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou, a to poblíž odbočky na obec Mokré Lazce. Jakékoli kladné skutečnosti k této záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 574 případně na policejní číslo mobilního telefonu 735 788 950.

Okolo jedné hodiny ranní 23. listopadu tohoto roku doposud přesně neustanovený řidič osobního motorového vozidla tovární značky Renault Thalia jel po silnici ve směru od Ostravy na Opavu, přičemž zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení, dostal smyk a levým bokem a přední částí automobilu narazil do přilehlých kovových svodidel. Po této kolizní situaci v dopravě dosud neznámý řidič místo opustil, automobil ponechal na místě, a to aniž by věc oznámil příslušným orgánům a učinil patřičná bezpečnostní opatření. Výše uvedený osobní automobil byl následně policisty zajištěn a odtažen k dalším procesním úkonům. Za poskytnuté informace k možné osobě řidiče i k osobě majitele vozu policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Chvíli před jednou hodinou ranní 25. listopadu 2020 řídil 22letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia ve směru jízdy od obce Milotice nad Opavou na Bruntál, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mírně zledovatělé vozovce smyk, vyjel za pravý okraj komunikace, sjel do silničního příkopu, následně se jeho automobil odrazil zpět na cestu a převrátil se na střechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Následným odborným měřením dechovými zkouškami však bylo prokázáno, že shora uvedený řidič byl v době jízdy pod vlivem tak zvaného „zbytkového“ alkoholu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,3 promile alkoholu v dechu.

Patnáct minut po sedmé hodině ranní 25. listopadu 2020 řídil 53letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Lancia Kappa mezi obcemi Mezina a Rázová, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal na zledovatělém povrchu komunikace smyk, přejel do levé jízdní poloviny vozovky a sjel do levého silničního příkopu. Zde se automobil převrátil na střechu a narazil do zde umístěných dřevěných zábran proti padajícímu kamení. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Shora uvedený muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské nemocnici.

Pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní 26. listopadu 2020 řídila 25letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf po silnici mezi Vrbnem pod Pradědem a obcí Karlovice, přičemž po projetí mírně levotočivé zatáčky dostala na silně namrzlé komunikaci sérii smyků, které nezvládla, sjela za pravý okraj vozovky a zde pravým bokem automobilu narazila do kmene vzrostlého stromu. Při střetu utrpěla řidička zranění lehčího charakteru s následným lékařským vyšetřením a ošetřením v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedené ženy negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

Všechny výše uvedené případy dopravních nehod a kolizních situací v dopravě jsou nadále prošetřovány a prověřovány ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení mobilního telefonu z kapsy poškozené ženy v Novém Jičíně

Okolo patnácté hodiny odpolední 25. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel využil v Novém Jičíně chvilkové nepozornosti poškozené místní 35leté ženy a ze zadní kapsy kalhot jí odcizil mobilní telefon značky Samsung typu S10 černé barvy v hodnotě 14 tisíc korun. K fyzickému napadení či ke zranění shora uvedené ženy nedošlo a tento zločin krádeže se stal při chůzi poškozené mezi novojičínskými ulicemi Mgr. Šrámka a Komenského. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného mobilního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 27. listopadu 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem