Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 24. září 2021

Zprávy z ÚO Opava (1), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 22. září 2021 v Opavě

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Radim Uvíra prošetřuje a prověřuje kolizní situaci v dopravě, která se stala pět minut před sedmou hodinou ranní 22. září 2021 poblíž kruhového objezdu a křižovatky ulic Krnovská a Vančurová v Opavě. Pro řádné zadokumentování tohoto spisového materiálu je velmi nutné ustanovit doposud neznámého cyklistu a zároveň přesně zjistit průběh nehodového děje například prostřednictvím kamerových záznamů z motorových vozidel případných svědků. Tyto poznatky a informace o existenci záznamu lze telefonicky sdělit na opavská policejní čísla 974 737 570 nebo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950, za což policisté děkují.

Pět minut před sedmou hodinou ranní 22. září 2021 jela doposud neznámá osoba na jízdním kole po chodníku ulice Krnovské ve směru od centra statutárního města Opavy na městskou část Jaktař. Poblíž okružní křižovatky ulic Krnovská a Vančurová tento cyklista přejížděl na ulici Vančurové přechod pro chodce a při tomto narazil přední částí jízdního kola do levých zadních dveří osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus, který řídila 44letá místní žena. Cyklista po střetu upadl na vozovku, ihned se však zvedl a odejel neznámo kam. Zda došlo k jeho zranění, to zjištěno nebylo, žádná jiná ze zúčastněných osob zranění neutrpěla a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na dosavadní finanční částku ve výši 5 tisíc korun. K osobě cyklisty bylo zjištěno, že by se mohlo jednat o muže ve věku 20 až 30 let, vyšší postavy, oblečen v tmavém oblečení a na hlavě měl pravděpodobně ochrannou cyklistickou přilbu.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda motocyklisty s dodávkovým automobilem na Bruntálsku

Třicet minut po jedenácté hodině dopolední 23. září 2021 řídil téměř 66letý muž z Krnova svůj motocykl tovární značky Yamaha FZS v obci Liptáň, přičemž s největší pravděpodobností nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím nákladním motorovým vozidlem tovární značky Citroën Jumper, který řídil 65letý muž z Novojičínska. Ten s dodávkovým automobilem ve zdejší křižovatce odbočoval vlevo a došlo tak ke střetu přední části motocyklu s předním levým rohem dodávkového vozu. Po nárazu motocyklista upadl na zem a způsobil si zranění lehčího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 125 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Případ krádeže zboží v bruntálské prodejně zná pachatele

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 43letému místnímu muži, neboť tento okolo dvacáté hodiny večerní 23. září letošního roku odcizil v jedné z prodejen na ulici Rýmařovské v Bruntále volně vystavené zboží v hodnotě 38 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž si uzeniny uschoval do své igelitové tašky a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavými pracovníky provozovny. Následně byl předán službu konajícím strážníkům Městské policie Bruntál a poté bruntálské policejní autohlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 43letého muže jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž rozsudkem Okresního soudu v Bruntále pravomocně odsouzen pro obdobnou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin a následně i k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 15 měsíců, který vykonal v květnu letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro možné obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru výše jmenovaného podezřelého muže.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu pod vlivem alkoholických nápojů v Bílovci

Chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 23. září 2021 službu konající policejní autohlídka z bíloveckého Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Ostravské v Bílovci, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Clio, a to 52letého muže z Karlových Varů. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu. Na výzvu zakročujících policistů se výše uvedený řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že 52letý muž má v současné chvíli rozsudkem Okresního soudu v Karlových Varech vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny i podskupiny až do konce ledna roku 2022. Celá záležitost je nyní nadále prověřována ze strany bíloveckých policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkových podstat přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda autobusu na dálnici D1 v katastru obce Vrážné

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení směřující k řádnému prověření a k objasnění všech skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že se 61letý muž cizí státní příslušnosti mohl chvíli před osmou hodinou ranní 23. září 2021 dopustit přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 61letý muž řídil pár minut před osmou hodinou ranní 23. září letošního roku autobus značky MAN Liońs chorvatské mezinárodní poznávací značky po dálnici D1 v katastru obce Vrážné na Novojičínsku, a to ve směru jízdy na Ostravu. Před sjezdem k objektu benzínové čerpací stanice Shell se s největší pravděpodobností plně nevěnoval řízení (podle jeho slov měl mikro spánek a silnou únavu), ztratil kontrolu nad vozidlem hromadné přepravy osob, vyjel vpravo mimo pozemní komunikaci, vjel na terénní val o výšce téměř jednoho metru, přerazil dopravní značku návěst pro odbočení a autobusem letěl vzduchem přibližně dvanáct metrů. Po dopadu autobus projel travnatým pásem, křoviskem a zůstal stát na účelové komunikaci u zmíněné benzínové čerpací stanice. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 350 tisíc korun. Kromě řidiče a jednoho náhradního řidiče cestovalo v době kolizní situace v dopravě v autobusu další 30 osob, přičemž 7 cestujících z České republiky, z Polska a z Ukrajiny utrpělo zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření a s dobou léčení od čtyř do šesti týdnů. Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany novojičínských kriminalistů.

Opava 24. září 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem