Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 24. března 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda silně podnapilého motocyklisty v Kravařích

Chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 21. března 2020 řídil 58letý muž z Opavska svůj motocykl tovární značky ZIPP po ulici Štěpánkovické v Kravařích ve směru na obec Štěpánkovice, přičemž vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení, vyjel na pravý chodník a narazil do stěny místní zasklené autobusové zastávky. Ke zranění řidiče nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo u motocyklisty zjištěno, že je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Muž se k předchozímu požití alkoholu před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Úmyslné poškození motorových vozidel v areálu lakovny v obci Hať

Mezi osmnáctou hodinou podvečerní 21. března a sedmou hodinou ranní 22. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v areálu autolakovny na ulici U Bečvy v obci Hať přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil tři zde zaparkovaná osobní motorová vozidla. Na voze tovární značky Mercedes Benz poškrábal lak kompletní karosérie, na automobilu tovární značky Audi Q7 poškrábal nejen lak celé karosérie, ale také poškodil i hliníková kola a kamenem rozbil čelní sklo a vozidlo tovární značky Seat Alhambra rovněž poškrábal blíže nezjištěným předmětem na kapotě. Poškozeným fyzickým i právnickým osobám tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 350 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež stavebního materiálu ze stavby sportovní haly v Opavě-Malých Hošticích

V přesně nezjištěné době mezi patnáctou hodinou odpolední 20. března letošního roku a devátou hodinou ranní 21. března 2020 doposud neznámá osoba spáchala na ulici Sportovní v Opavě, v městské části Malé Hoštice přečin krádeže tím, že ze stavebních prostor zdejší nové sportovní haly odcizila volně odložených dvanáct kusů hydroizolace značky Elastobit černé barvy, čímž poškozené právnické osobě z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 14 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu stavebního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Za krádež zboží v prodejně hrozí pachateli až 8 let vězení

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 28letého místního muže pro přečin krádeže, neboť tento pár minut po deváté hodině ranní 22. března 2020 v prodejních prostorách supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách odcizil zboží v hodnotě 64 korun. Dvě slazená mléka si ukryl do kapsy svého oděvu a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady zboží byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské službu konající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán příslušným soudem k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Vzhledem k tomu, že se výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil v době vyhlášení nouzového stavu, a to Usnesením vlády České republiky číslo 194 ze dne 12.3.2020 v souladu s článkem 5 a 6 ústavního zákona číslo 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru označovaný jako SARS CoV-2 na území České republiky na dobu od 14:00 hodin dne 12.3.2020 na dobu 30 dnů, hrozí mu podstatně vyšší trest.

Za „běžného“ stavu je trestní sazba za případy přečinu krádeže, ať už neznámého či známého pachatele, až dvouletá (v případě známého pachatele a jeho opětovné recidivy až tříletá), aktuálně se však jedná o skutky s trestem odnětí svobody v rozmezí dvou až osmi let.

Již několikrát policejní tiskoví mluvčí napříč celou Českou republikou informovali, že za spáchání určitých trestných činů v době nouzového stavu, který by vyhlášen v důsledku události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, stanoví zákon vyšší trestní sazby. Je potřeba si uvědomit škodlivost předmětných trestných jednání, neboť právě v této době je potřeba směřovat veškeré lidské zdroje k odstranění extrémně škodlivého stavu. Policisté tak řeší v těchto dnech, nad rámec standardních úkolů, rovněž úkoly další, specifické. Obecně je nutné ve zvýšené míře vyžadovat, aby k páchání trestné činnosti nedocházelo.

Z hlediska skutkových podstat s vyšší trestní sazbou se jedná například o krádeže (včetně krádeží vloupáním), podvody, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé lidské nemoci a další. Moravskoslezští policisté i nadále tento zákonný institut užívají, přičemž medializaci vnímáme jako jeden z mnoha dalších preventivních opatření souvisejících s aktuálním děním.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do restaurace na ulici Rýmařovské v Bruntále

V přesně neustanovené době mezi dvanáctou hodinou polední 17. března 2020 a osmou hodinou ranní 20. března 2020 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Rýmařovské v Bruntále přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že nejprve vstoupil do místního oploceného fotbalového areálu a po vypáčení dveří vnikl do zdejšího restauračního zařízení. Z výčepních prostor pak odcizil finanční prostředky v drobných mincích, různé druhy a množství láhví alkoholu, nealko nápojů v láhvích a v plechovkách, cukrovinky, oříšky a brambůrky. V provozovně se také vloupal do zde instalovaného sázkového terminálu, přičemž poškozeným právnickým osobám a firmám byla poškozením zařízení a odcizením financí a zboží způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 37 tisíc korun. Na místo činu byl přizván i policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu okolo plotu areálu až na ulici Staroměstskou, přičemž byly nalezeny tři láhve alkoholu, které byly následně vráceny zpět poškozeným majitelům pohostinství. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, zboží a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení volně odložené kabelky z prostoru autobusové zastávky v Krnově

Přibližně třicet minut po dvanácté hodině polední 20. března letošního roku doposud neznámý pachatel využil v prostoru autobusové zastávky u supermarketu na ulici Opavské v Krnově chvilkové nepozornosti 86leté místní ženy a z lavičky jí odcizil volně odloženou dámskou koženkovou kabelku hnědé barvy. V ní se nacházely různé osobní doklady, dámská kožená peněženka černé barvy, finanční prostředky, slevové karty, platební karty, klíče a mobilní telefon, čímž poškozené ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 3 a půl tisíce korun. Tento přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, dokladů, karet a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehody na Bruntálsku

Patnáct minut před třináctou hodinou odpolední 21. března 2020 řídil 19letý muž z Opavy po ulici Albrechtické v Krnově osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 206, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, vyjel do levé jízdní dráhy a zde se střetl s protijedoucím nákladním motorovým vozidlem tovární značky Citroën Jumper, které řídil 62letý muž z Bruntálska. Prvně jmenovaný řidič i jeho18letá spolujezdkyně z Bruntálska utrpěli zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, u obou řidičů vyzněly orientační dechové zkoušky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 190 tisíc korun.

Okolo osmé hodiny ranní 22. března 2020 řídila 41letá žena z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Seicento ve směru od obce Václavov na Bruntál, přičemž při projíždění mírně levotočivé zatáčky dostala na sněhem pokryté vozovce smyk a vjela do pravé silniční příkopy. Zde se automobil převrátil na střechu. Ke zranění výše uvedené řidičky nedošlo, orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun.

Ve čtrnáct hodin téhož dne, tedy 22. března 2020, řídil 28letý muž z Jesenicka osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia ve směru jízdy od obce Zátor, část Loučky na obec Nové Heřmínovy, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokrém povrchu vozovky smyk, vyjel za pravý okraj silnice a narazil do oplocení areálu zdejší lesní školky. Přitom došlo k převrácení automobilu na střechu. Ke zranění shora uvedeného muže i 22leté spolujezdkyně z Krnova nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 55 tisíc korun.

Výše uvedené kolizní situace v dopravě nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Dopravní nehody, kolizní situace a podnapilí řidiči na Novojičínsku

Pár minut před jednou hodinou ranní 20. března 2020 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Novém Jičíně vykonávala hlídkovou činnost v obci Kunín, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Dobló, a to 31letého muže z Nového Jičína. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 3,2 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že má v této chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně má vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel po dobu tří let. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a také z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se třicet minut po patnácté hodině odpolední 21. března letošního roku dopustil na ulici Sportovní ve Fulneku i 28letý místní muž tím, že řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Berlingo, ač má v současné době vysloven rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně a Městským úřadem v Novém Jičíně zákaz řízení všech motorových vozidel do srpna letošního roku.

Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky se chvíli po sedmnácté hodině odpolední 21. března tohoto roku dopustil v obci Bílov 62letý muž z Bílovce, který v silně podnapilém stavu řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Corsa. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj bílovečtí policisté při prováděné běžné silniční kontrole prokázali pozitivní hodnoty s výsledky okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a na místě mu byl zadržen řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a opatření.

Několik minut po patnácté hodině odpolední 21. března 2020 došlo na ulici Ke koupališti v Odrách k dopravní nehodě dvou motorových vozidel. V té době 26letý muž z Novojičínska řídil své osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Leon ve směru od kruhového objezdu na obec Mankovice, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do protisměru a čelně se střetl s osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Roomster, který řídil 24letý místní muž. Oba řidiči utrpěli zranění těžšího charakteru dolních končetin s nutností lékařského vyšetření a ošetření a s dobou léčení přesahující šest týdnů. Z důvodů zranění nebyly u řidičů provedeny orientační dechové zkoušky, byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda nebyli v době jízdy pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 310 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských kriminalistů, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se měl dopustit 44letý místní muž tím, že v silně podnapilém stavu řídil po ulici Butovické v obci Studénka, část Butovice osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Punto. Při silniční kontrole a při odborném měření dechovými zkouškami byly výše uvedenému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) v novojičínské nemocnici. Policisté mu dále na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušných orgánů.

Opava 24. března 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem