Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 23. srpna 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Nález nevybuchlé munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku

Dvacet minut po jedenácté hodině dopolední 22. srpna letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 43letý muž z Opavska, že před chvíli při orbě na poli poblíž rodinných domů na ulici Alejní v obci Oldřišov nalezl nějaký kovový předmět, který vypadá jako zrezivělá munice. Na místo byla ihned vyslána místně příslušná policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Kravařích, která okolí bezpečně zajistila do příjezdu policejního specialisty z Pyrotechnické expozitury ve Frýdku-Místku. Tento pyrotechnik si následně převzal, na místě zneškodnil a k totální likvidaci odvezl nevybuchlou dělostřeleckou minu německé provenience pocházející z období 2. světové války. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla nutná evakuace obyvatel a bezprostředního okolí.

Další případy IT podvodných jednání na Opavsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali několik dalších oznámení o případech, kdy poškozené osoby byly podvodným způsobem připraveny o své finanční prostředky, a to převážně platebními transakcemi ze svých bankovních účtů na základě smyšlených informací ze stran neznámých pachatelů.

Tak například policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně nyní intenzivně prověřují protiprávní jednání a chování majetkového charakteru, který se stal chvíli po poledni dne 21. srpna letošního roku. Po předchozím nevyžádaném telefonickém kontaktu ze strany neznámého muže, který se představil jako pracovník Komerční banky, poškozená 52letá žena z Hlučínska převedla své finanční prostředky ze svého bankovního účtu prostřednictvím svého internetového bankovnictví v jejím mobilním telefonu na jiné jí neznámé bankovní účty a podvodným jednáním jí tak byla odcizena celková finanční částka ve výši bezmála 548 tisíc korun. Celá záležitost vznikla na základě toho, že neznámý muž představující se jako pracovník Komerční banky poškozené ženě podvodně sdělil, že byla zneužita její platební karta a k ochraně jejích financí je zapotřebí převést finanční prostředky z jejího účtu na jiné účty, které ji sdělil. Jednalo se o čtyři bankovní účty u různých bankovních společností, kam postupně na základě sdělených informací poškozená žena posílala různé výše finančních prostředků, přičemž patnácti provedenými transakcemi přišla o finance ve shora uvedené výši.

Zcela obdobnou trestnou činností se kromě hlučínských policistů a opavských kriminalistů zabývají i policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací se dopustila doposud neznámá osoba v odpoledních a ve večerních hodinách 20. srpna letošního roku, kdy z blíže neupřesněného místa telefonicky kontaktovala manželský pár z Opavska a opět pod smyšlenou legendou, že jim byl napaden jejich bankovní účet, přiměla manžele k převedení svých finančních prostředků z jejich účtu na zcela jiné bankovní účty, přičemž těmito platebními transakcemi přes internetové bankovnictví jim byla odcizena finanční částka v celkové výši přes půl milionu korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby nebo osob pachatelů, jakož i k nálezu předmětných finančních prostředků lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Podvodné jednání při koupi mincí prověřují krnovští policisté

Na základě oznámení 61leté ženy z Krnova místně příslušní policisté z Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci důvodného podezření ze spáchání přečinu podvodu, kterého se mohl z blíže neupřesněného místa dopustit doposud přesně neustanovený neznámý pachatel.

Jak bylo prvotními procesními úkony zjištěno a prokázáno, tak mezi 17. červencem a 22. srpnem letošního roku výše uvedená žena prostřednictvím chatu na portále Tvojerande.cz a dále na WhatsAppu komunikovala za účelem seznámení se s osobou pod přezdívkou Jiří, který jí následně požádal o koupi různých vzácných mincí za celkovou částku 143 tisíc korun s tím, že je v současné chvíli mimo republiku a že jí peníze následně vrátí a odešle na její bankovní účet. Poškozená 61letá žena se vším souhlasila, zaslala mu IBAN svého účtu, na který ji měl po dohodě odeslat peníze a v průběhu dne 2. srpna 2023 zakoupila od jí neznámého muže na ulici Hlavní náměstí v Krnově různé druhy a množství mincí a své finanční prostředky ve výši 143 tisíc korun tak předala tomuto neznámému muži. Po příchodu domů následně zjistila, že zakoupila běžné mince různých nominálních hodnot v měnách chorvatská Lipa, portugalské Escudo, italská Lira, maďarský Forint a také mince ze Španělska a Řecka, přičemž tyto mince byly v průhledných plastových sáčcích s uzávěrem. Neznámý muž, se kterým se osobně setkala v Krnově i neznámá osoba vystupující v konverzaci jako Jiří přestal být od té doby kontaktní, v komunikaci již dále nepokračoval a nepokračuje a její poskytnuté finanční prostředky ve výši 143 tisíc korun jí doposud vráceny nebyly a nebyly jí připsány ani na její bankovní účet. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany krnovských policistů v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezu finančních prostředků poškozené ženy lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda motocyklisty a nákladního automobilu na Bruntálsku

Pět minut po třinácté hodině odpolední 22. srpna 2023 řídil 46letý muž z Bruntálska svůj motocykl tovární značky Yamaha YZF po silnici ve směru od obce Valšov k obci Tylov, přičemž předjížděl před ním jedoucí nákladní automobil a po tomto předjížděcím manévru se zařadil za další před ním jedoucí nákladní motorové vozidlo tovární značky Daf se zapojeným přívěsem tovární značky Kempf. V té chvíli však 49letý řidič této nákladní soupravy začal brzdit a následně se připravoval k objíždění před ním jedoucích cyklistů, kdy motocyklista na tuto kolizní situaci v dopravě již nestačil adekvátně zareagovat a přední části motocyklu narazil do zadní části návěsu. Po střetu upadl na vozovku a vzniklo mu zranění s nutností převozu do nemocničního zařízení v Krnově k lékařskému vyšetření a ošetření. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech řidičů negativně, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Celou touto záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Odcizení peněženky z volně odložené kabelky na chodbě bruntálského domu

Okolo třinácté hodiny odpolední 22. srpna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na společné chodbě jednoho z bytových domů na ulici Jesenické v Bruntále přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozené 62leté místní ženy a z volně odložené kabelky jí odcizil dámskou koženkovou peněženku tmavě zelené barvy s finančními prostředky na hotovosti v různých bankovkách i v drobných mincí, s různými osobními doklady a s platební kartou, všechno v celkové hodnotě téměř 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené peněženky, financí, dokladů a platební karty lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ krádeže věcí z nezajištěného automobilu v Novém Jičíně je objasněn

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu krádeže, který se stal okolo druhé hodiny ranní 22. srpna letošního roku na ulici Nerudové v Novém Jičíně a ze kterého je důvodně podezřelá 32letá místní žena. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak výše uvedená žena společně s téměř 33letým mužem z Frýdku-Místku na parkovací ploše v blízkosti jednoho z panelových domů prohledali zde zaparkované a nedostatečně zajištěné a uzamčené osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Fiesta, odkud odcizili elektronickou cigaretu, hever, dámskou bundu a dámské tričko, vše v hodnotě několika stovek korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u 32leté ženy jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání sedmi měsíců, který vykonala v polovině srpna loňského roku. Obě výše uvedené osoby byly bezprostředně po jejich protiprávním jednání a chování zadrženy službu konající policejní autohlídkou z Obvodního oddělení v Novém Jičíně, a to nedaleko místa činu. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 23. srpna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem