Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 21. září 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění případu vloupání do bytu na ulici Nákladní v Opavě

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty se v těchto dnech intenzivně zabývali případem vloupání do bytové jednotky v jednom z činžovních domů na ulici Nákladní v Opavě. K tomuto skutku mělo dojít mezi sedmou hodinou ranní a čtrnáctou hodinou odpolední 12. září letošního roku, kdy neznámá osoba vypáčila uzamčené vstupní dveře bytu, který následně prohledala a odcizila finanční prostředky na hotovosti, čímž poškozenému místnímu 24letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 a půl tisíce korun. V těchto dnech byl jako pachatel tohoto přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže ustanoven 28letý muž z Opavy, který se ke svému protiprávnímu jednání a chování majetkového charakteru plně doznal a dále uvedl, že z bytu odcizil i přibližně 50 gramů sušiny marihuany. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilou řidičku osobního automobilu v Opavě

Službu konající policejní autohlídka z opavského Obvodního oddělení prováděla okolo osmnácté hodiny podvečerní 19. září tohoto roku dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Dukelské v Opavě, přičemž stavěla a kontrolovala řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai Terracan, a to 48letou místní ženu. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že shora uvedená řidička před jízdou požila alkoholické nápoje, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,3 promile alkoholu v dechu. Výše uvedená žena s naměřenými hodnotami souhlasila, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 16. září 2022 v Opavě

Deset minut po deváté hodině dopolední 16. září 2022 jel po ulici Olomoucké v Opavě místní 67letý muž na svém elektrickém jízdním kole, a to ve směru z centra města k areálu Slezské nemocnice, přičemž v křižovatce s ulicí Mírovou chtěl odbočit doleva. Při tomto údajně dojížděl před ním jedoucího neznámého cyklistu a svým předním kolem narazil do jeho zadního kola. Po střetu upadl na zem a způsobil si zranění hlavy těžšího charakteru (v době jízdy neměl na hlavě řádně nasazenou a upevněnou bezpečnostní cyklistickou helmu) s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavském nemocničním zařízení. Neznámý muž na neznámém jízdním kole podle dosud zjištěných informací měl lehce zavrávorat, stabilitu však udržel a bez zastavení v jízdě pokračoval na obec Slavkov. U 67letého muže provedli přivolaní policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě odborné měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a byly mu naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši pár stovek korun. Jakékoli informace k této kolizní situaci v dopravě velmi rád přijme policejní inspektor prap. Michal Jamnický na opavském telefonním čísle 974 737 581 případně kdykoli na mobilním čísle dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Silně podnapilá žena řídila osobní automobil v obci Horní Benešov

Třicet minut po šestnácté hodině odpolední 17. září 2022 policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Nerudové v obci Horní Benešov, přičemž stavěla a kontrolovala zde projíždějící řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Renault Thalia, a to 43letou ženu z Opavska. Při této silniční kontrole zakročující policisté zjistili, že řidička je v silně podnapilém stavu, kdy odborným měřením dechovými zkouškami jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,9 promile alkoholu v dechu. Shora uvedená žena předchozí požití alkoholických nápojů před jízdnou plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen její řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Objasnění několikanásobné majetkové trestné činnosti čtyř osob na Bruntálsku

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální Policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání čtyř mužů (dva ve věku 43 let, dva ve věku 46 let) z Bruntálu a z Tábora jako obviněné ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Tato protiprávní jednání a chování převážně majetkového charakteru prováděli samostatně nebo společně ve formě spolupachatelství a na jednotlivých skutcích mají různý podíl. Svou trestnou činnost páchali od začátku dubna do září letošního roku a celkem čtrnácti případy způsobili různým fyzickým i právnickým osobám a organizacím celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši převyšující 150 tisíc korun. Jeden ze shora uvedených 43letých mužů byl již v minulosti pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Táboře a také Krajského soudu v Českých Budějovicích pro obdobnou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají bruntálští policisté a kriminalisté.

Tak například začátkem dubna 2022 se vloupali do restauračního zařízení na ulici Dr. E. Beneše v Bruntále a odcizili příruční pokladnu s finančními prostředky na hotovosti v bankovkách a v drobných mincích a také láhev alkoholického nápoje, dále z garáže rodinného domu v obci Roudné odcizili dvě motorové pily. Na konci května letošního roku neoprávněně vnikli do provozovny pekařství na ulici Náměstí Míru v Bruntále a odcizili dva bochníky chleba. V polovině června a v průběhu července tohoto roku jeden z mužů ve dvou případech odcizil v prodejně s drogistickým zbožím na ulici Třída Práce v Bruntále volně vystavené značkové parfémy a na začátku září odcizil z volně odložené peněženky v herně na ulici Zámecké náměstí v Bruntálu peníze. V průběhu července 2022 se dvakrát vloupali do strojovny a bufetu v areálu bruntálského Zimního stadiónu na ulici Staroměstské a do restaurace na ulici Jesenické, odkud odcizili různé druhy a množství alkoholických nápojů, cigaret a tabákových výrobků, drobné mince, úhlovou brusku, aku vrtačku, elektromotory, drobné ruční nářadí a aku baterii. V srpnu letošního roku postupně vnikli do restaurace na ulici Rýmařovské a do pohostinství na ulici Okružní v Bruntále, do ubytovny střední školy na ulici Krnovské v Bruntále a do bruntálského rodinného domu na ulici Na Svahu, přičemž odcizili nalezené finanční prostředky na hotovosti v bankovkách a v drobných mincích, různé druhy a množství cigaret a tabákových výrobků, láhve piv, jízdní kolo, peněženky s financemi, různé osobní doklady a platební karty, hodinky, klíče od domu a od automobilu. Začátkem září 2022 se neoprávněně vloupali do sklepního boxu v jednom z panelových domů na ulici Rýmařovské v Bruntále, ze kterého odcizili ruční benzínovou pilu, vrtačku, okružní pilu, dvojitou brusku, dvě úhlové brusky, přímočarou pilu, bourací kladivo a další druhy ručního pracovního nářadí.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení pohonných hmot z nákladního automobilu na katastru Starého Jičína

V blíže nezjištěné době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 18. září a sedmou hodinou ranní 19. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Starý Jičín přečin krádeže tím, že v prostoru staveniště pozemní komunikace dálnice D48 po vypáčení víčka palivové nádrže odčerpal a takto odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Man celkem 200 litrů motorové nafty, čímž poškozené právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 9 tisíc korun. Dále z tohoto automobilu demontoval a odcizil kardanovou hřídel mezi nápravou šestikolového vozu o délce dva metry a hmotnosti sto kilogramů v předběžné hodnotě 150 tisíc korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany policistů Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot a součástky nákladní soupravy, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež zboží v novojičínské provozovně má na svědomí místní muž

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže místnímu 21letému muži, neboť tento měl podle všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností okolo osmé hodiny ranní 18. září letošního roku odcizit v jednom ze supermarketů na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně zboží v celkové hodnotě 82 korun.

Různé druhy volně vystavených cukrovinek, čokolád a nealko nápojů si nejprve vložil do nákupního vozíku, se kterým zajel do místa provozovny, které není pod kamerovým dohledem, téměř vše si následně vložil do kapes svého svrchního oblečení, u pokladny zaplatil pouze jeden kus nealko nápoje a bez úhrady dalšího zboží se snažil z prodejny odejít. Při tomto byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a následně byl předán službu konající policejní autohlídce z Obvodního oddělení v Novém Jičíně. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se obdobné trestné činnosti majetkového charakteru dopustil i v minulosti a byl rozsudkem Okresního soudu ve Vsetíně pravomocně odsouzen a potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody na dva roky, se zkušební dobou až do konce října roku 2024. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 21. září 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem