Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 20. září 2023

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Tragická dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s cyklistou u Bohuslavic

Pětatřicet minut po patnácté hodině odpolední 18. září 2023 řídila 34letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v katastru obce Bohuslavice, a to v časti Velký Dvůr ve směru k zemědělskému objektu Moravec nedaleko tak zvaného Lihovarského rybníku, přičemž v prostoru křížení místních účelových komunikací z dosud přesně nezjištěných příčin narazila do zprava přijíždějícího téměř 66letého muže z Karvinska, který jel na svém jízdním kole ve směru od obce Bolatice k Dolnímu Benešovu. V prostoru této místní účelové křižovatky tak došlo ke střetu pravého předního boku osobního automobilu s přední části jízdního kola. Po nárazu cyklista upadl na vozovku a utrpěl zranění neslučitelná se životem. I přes okamžitou resuscitaci svědky události a následnou resuscitaci zdravotníků přivolaného sanitního vozidla i letecké záchranné služby zasahující lékař na místě konstatoval u cyklisty úmrtí.

Orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost návykových, omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidičky vyzněly negativně, u zemřelého muže byla nařízena zdravotní pitva s odběrem biologického materiálu (krve). Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 85 tisíc korun. Celkový průběh nehodového děje, příčina a zavinění jsou nadále předmětem dalšího intenzivního prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z možného naplnění skutkové podstaty přečinu usmrcení z nedbalosti.

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů na Opavsku

Třicet minut po šesté hodině ranní 18. září 2023 službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu stavěla a kontrolovala na silnici mezi obcemi Skřipov a Jakubčovice zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Ibiza, které řídil 45letý muž z Opavska. Při této silniční kontrole bylo zjištěno, že tento řidič řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření dechovými zkouškami a byly mu naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,4 promile alkoholu v dechu. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že shora uvedený muž není v současné době držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním, poněvadž má trestním příkazem Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do poloviny května roku 2025. Výše jmenovaný 45letý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu policisté opět zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Stejné trestné činnosti se dopustila i 59letá žena z Opavy, neboť tato pod vlivem alkoholických nápojů a s vysloveným zákazem řízení řídila patnáct minut před desátou hodinou dopolední 19. září tohoto roku po ulici Nákladní v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole za strany službu konající opavské dopravní policejní autohlídky a odborným měřením dechovými zkouškami jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,9 promile alkoholu v dechu. Výše uvedená žena předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou z předchozího dne plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že již v letošním roce jí byl její řidičský průkaz zadržen pro obdobné protiprávní jednání a chování.

Oba případy jsou nadále ve stádiu prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Objasnění případů krádeží zboží v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 32letému muži z Opavska, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných skutečností měl chvíli před devátou hodinou dopolední 12. září letošního roku v jednom ze zdejších supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě odcizit zboží v hodnotě 300 korun. Volně vystavenou powerbanku vzal z regálu, následně ji vyndal z bezpečnostního obalu, vložil do kapsy svého oblečení a bez úhrady prošel pokladní zónou, za kterou byl zastaven a zadržen až do příjezdu přivolané službu konající opavské policejní autohlídky všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranní služby provozovny.

Prováděnými procesními úkony bylo dále prokázáno, že shora uvedený 32letý muž se v ranních hodinách 15. srpna tohoto roku pokusil odcizit z volně instalované příruční pokladny samoobslužného prodeje květin a zeleniny na chodníku před vstupem do budovy Školního statku na ulici Englišové v Opavě finanční prostředky na hotovosti, což se mu nepodařilo, z nehlídaného volně přístupného prodejního pultu však odcizil svazek mrkve v hodnotě 20 korun.

Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty i pro možnou další trestnou činnost a obdobné protiprávní jednání a chováním majetkového charakteru výše jmenovaného muže.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda nezletilého cyklisty s dodávkovým automobilem na Bruntálsku

Patnáct minut před patnáctou hodinou odpolední 18. září 2023 došlo na ulici Nemocniční ve Městě Albrechtice k dopravní nehodě mezi nákladním motorovým vozidlem tovární značky Toyota Proace a nezletilým cyklistou. Jak bylo dosavadním prošetřováním zjištěno a prokázáno, tak místní 10letý chlapec jel na svém horském jízdním kole v prostoru přilehlého parkoviště, kdy následně přejel chodník a vjel na zdejší přechod pro chodce ve chvíli, kdy zde projížděl dodávkový automobil řízený téměř 32letým mužem z Opavska. Na přechodu pro chodce tak došlo ke střetu přední části jízdního kola se zadní pravou části vozu a k pádu cyklisty na zem. Při tomto utrpěl nezletilec zranění lehčího charakteru s nutností jeho lékařského vyšetření a ošetření v krnovském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné z dalších zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Cyklista měl v době dopravní nehody naštěstí na hlavě cyklistickou ochrannou helmu a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Poblíž silnice mezi Bruntálem a obcí Valšov byl v automobilu nalezen muž bez známek života

V této chvíli se policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále intenzivně zabývají případem, ke kterému došlo v přesně neustanovené době mezi dvanáctou hodinou polední a téměř šestnáctou hodinou odpolední 19. září 2023 na Bruntálsku.

Ve výše uvedené době 61letý muž z Bruntálu řídil své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Yeti po silnici I. třídy čísla 11 ve směru z Bruntálu na obec Václavov u Bruntálu, přičemž z dosud přesně nezjištěných příčin (zřejmě po předchozí zdravotní indispozici) při průjezdu levotočivou zatáčkou přejel do protisměru, následně najel za levý okraj komunikace, sjel přes několik dřevěných ohradníků na přilehlou pastvinu a poté narazil do základu betonového mostku, čímž došlo k poškození pravé přední pneumatiky, podvozku automobilu a k aktivaci airbagů.

Deset minut před šestnáctou hodinou odpolední téhož dne byl nalezen ve voze na sedadle řidiče náhodnými svědky, připoután bezpečnostním pásem a bez známek života. Přítomné osoby a následně i přivolaná osádka sanitního vozidla se pokoušela o resuscitaci 61letého muže, zasahující lékař však po chvíli konstatoval jeho úmrtí bez zjevných traumatických změn a bez viditelných známek možného cizího zavinění a nařídil zdravotní pitvu. Rovněž prohlídkou automobilu nebylo na místě zjištěno, že by před sjetím z vozovky na pastvinu došlo ke střetu s jiným motorovým vozidlem. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Celá nešťastná a tragická událost je nadále v gesci bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do garáže na ulici Dolní v Kopřivnici

V přesně neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 18. září a dvanáctou hodinou polední 19. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dolní v Kopřivnici přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kde se následně po vypáčení dřevěných dvoukřídlých vrat vloupal do přilehlé garáže. Tuto prohledal a odcizil sněhové kovové řetězy, malý kompresor, prodlužovací elektrický kabel o délce 30 metrů oranžové barvy, motorový olej o objemu 5 litrů včetně kanystru a různé druhy a množství vzduchových a olejových filtrů, čímž poškozeným majitelům objektu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 5 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Opava 20. září 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem