Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Odcizení pracovního nářadí ze stavebního pozemku na ulici Otické v Opavě

V blíže neupřesněné době mezi patnáctou hodinou odpolední 17. listopadu a sedmou hodinou ranní 18. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v Opavě přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na zdejší oplocenou stavební parcelu a po odstranění visacího zámku dveří vnikl do stavebního kontejneru, ze kterého odcizil různé druhy a množství pracovního nářadí. Odcizením aku vrtačky značky Dewalt oranžové barvy, elektrické příklepové vrtačky značky Makita modré barvy, elektrického bouracího kladiva, elektrické rozbrušovačky značky Bosch zelené barvy, elektrické pily značky Dewalt oranžové barvy, elektrického míchadla oranžové barvy a elektrické pily na řezání cihel značky Aligátor oranžové barvy vznikla poškozené právnické osobě z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 60 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehoda osobního automobilu s těžkým zraněním mladého cyklisty v Opavě

Patnáct minut před šestnáctou hodinou odpolední 18. listopadu 2021 řídil 27letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz po ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, a to ve směru do centra statutárního města Opavy, přičemž za křižovatkou ulic Ratibořská - Partyzánská - Holasická nedal na vyznačeném přechodu pro chodce přednost, na jízdním kole, zde jedoucímu 16letému místnímu chlapci. Podle doposud zjištěných informací tento mladík přechod pro chodce přejížděl na svém jízdním kole od ulice Partyzánské k ulici Holasické. Po nárazu cyklista upadl na zem a bylo mu způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 52 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně a celou záležitostí se nyní intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a také opavští kriminalisté pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Jakékoli svědecké informace k celé této kolizní situaci v dopravě lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě mezi osobním automobilem a trolejbusem v Opavě

Deset minut před osmou hodinou ranní 18. listopadu 2021 řídila 57letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Sharan v prostoru parkoviště u hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě přičemž v tříramenné křižovatce u zdejší zastávky trolejbusů Městského dopravního podniku Opava nedala oproti dopravní značce „dej přednost v jízdě“ přednost po hlavní silnici jedoucímu trolejbusu tovární značky Solaris Trollino linky čísla 209, který řídil 37letý muž z Opavy a ve kterém cestovalo 10 pasažérů. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu mezi přední části osobního automobilu a pravého boku vozu pro hromadnou přepravu osob. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče trolejbusu negativně, pozitivní však bylo odborné měření dechovými zkouškami u shora uvedené ženy. Té byly naměřeny hodnoty okolo 2,0 promile alkoholu v dechu. Řidička předchozí požití alkoholických nápojů z předchozího večera plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, s naměřenými hodnotami souhlasila, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nyní intenzivně prověřována ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vzhledem k tomu, že v době prošetřování a prověřování kolizní situace v dopravě se na místě již nenacházely žádné osoby, které cestovaly v trolejbuse a policisté neznají možný rozsah jejich případných zranění, policejní inspektor prap. Filip Špaček z opavské dopravní policie žádá tyto cestující o jejich svědecké informace k celé záležitosti a také o sdělení jejich zdravotního stavu. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na policejní číslo 974 737 576 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda osobního automobilu na Bruntálsku

Patnáct minut před devatenáctou hodinou podvečerní 18. listopadu 2021 řídil 21letý muž z Rýmařova osobní motorové vozidlo tovární značky Honda Accord mezi obcemi Velká Štáhle a Jamartice na Bruntálsku, přičemž předjížděl před sebou jedoucí automobil. Při zařazování se zpět do svého pravého jízdního pruhu před tento automobil však dostal na mokrém povrchu vozovky smyk, sjel do pravého silničního příkopu, následně byl vymrštěn zpět na komunikaci, kde jeho vůz zůstal stát přetočen na střeše. Ke střetu mezi vozidly nedošlo. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl výše uvedený 21letý muž zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora jmenovaného řidiče negativně, pozitivní však byl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek a jedů v jeho těle, a to na návykové látky extáze a amfetamin/metamfetamin. Vzhledem k tomu, že muž policistům neustále tvrdil, že žádné návykové látky nepožil, byl u něj proveden odběr biologického materiálu (krve) k laboratornímu zkoumání. Dalším šetřením a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že automobil Honda má prošlou a tudíž neplatnou technickou prohlídku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a rovněž ze strany bruntálských kriminalistů.

Podvodné vylákání finančních prostředků prostřednictvím internetu na Bruntálsku

V odpoledních hodinách 16. listopadu 2021 se doposud neznámá osoba z blíže neupřesněného a neustanoveného místa vydávala prostřednictvím celosvětové sítě internetu za finančního poradce a prostřednictvím sociální sítě a následně i telefonických hovorů oslovila 28letého muže z Břidličné s nabídkou nákupu kryptoměny, tedy bitcoinů. V průběhu dne 16. listopadu a ve dvou následujících dnech tak využila důvěřivosti poškozeného, který si na základě sdělených informací nainstaloval do svého počítače (notebooku) i do mobilního telefonu jisté aplikace, založil si webové rozhraní, obchodní účet a na tento účet prostřednictvím svého internetového bankovnictví postupně vložil a na stanovené zahraniční účty zaslal své finanční prostředky ve výši bezmála 460 tisíc korun. Tyto finance měly sloužit k nákupu krytpoměny. Do současné chvíle však poškozený muž bitcoiny neobdržel, zpět mu nebyly navráceny ani jeho finanční prostředky a neznámá osoba, nabízející kryptoměnu, přestala být komunikativní. Celá záležitost je nyní v intenzivním prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Bruntále pro důvodné podezření z rozsáhlé trestné činnosti a z protiprávního jednání majetkového charakteru.

NOVOJIČÍNSKO:

Další případ podvodného jednání při nákupu kryptoměny

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v těchto dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, kterého se v odpoledních hodinách 16. listopadu letošního roku měla na blíže neupřesněném místě dopustit doposud neznámá osoba. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak 51letý muž z Oder v místě svého bydliště chvíli před třináctou hodinou odpolední výše uvedeného dne uvěřil uveřejněné internetové nabídce k získání kryptoměny, přičemž na předmětný inzerát jistého Davida Linharta odpověděl, do svého počítače (notebooku) si nainstaloval požadovaný software, založil si účty a prostřednictvím své platební karty a svého bankovního účtu postupně převedl své finanční prostředky ve výši přes 25 tisíc korun na neznámým pachatelem požadovaný účet, a to za účelem nákupu bitcoinů. Do současné chvíle však poškozený muž kryptoměnu neobdržel, prodávající osoba začala být nekontaktní a rovněž mu nebyly navráceny zpět jeho finanční prostředky v české měně. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění vloupání do zahradní chatky ve Studénce

V těchto dnech policisté ze studéneckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a ze spáchání přečinu krádeže místnímu 29letému muži, neboť tento se podle všech doposud zjištěných skutečností vloupal v zahrádkářské kolonii ve Studénce, v části Butovice do jedné ze zahradních chat. Skutek se stal v odpoledních hodinách 16. listopadu letošního roku a podezřelý muž v tomto obydlí neoprávněně setrval až do odpoledních hodin 18. listopadu tohoto roku. Nejen, že 29letý muž rozbil skleněnou výplň okna, ale zkonzumoval zde i nalezené potraviny, vařil si v chatě a přespával v ní, čímž poškozenému 68letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně jednoho tisíce korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany studéneckých policistů v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního vozu v Kopřivnici

Třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 18. listopadu 2021 vykonávala policejní autohlídka z kopřivnického Obvodního oddělení dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici kpt. Nálepky v Kopřivnici, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Vectra, a to 53letého muže z Frýdeckomístecka. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,8 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nyní nadále prověřována ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Silně podnapilý muž ujížděl na čtyřkolce příborské policejní autohlídce

Chvíli před jednadvacátou hodinou večerní 18. listopadu 2021 policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Příboře vykonávala hlídkovou činnost v obci Kateřinice, přičemž při dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu stavěla řidiče čtyřkolky tovární značky Kymco, který jel po místní pozemní komunikaci vedoucí z obce Trnávka do centra obce Kateřinice a neměl na hlavě nasazenou ochrannou přilbu. Tento řidič čtyřkolky však na dávaná znamení světelného i zvukového výstražného zařízení policejního automobilu nereagoval a začal ujíždět kolem objektů zdejší fary a základní školy na přilehlou zahradu a poté na pastviny v kopci. Při tomto protrhl několik plastových ohradníků a poté sjel až do areálu místního statku. Čtyřkolkou se zde snažil prorazit uzamčenou příjezdovou bránu, což se mu nepodařilo a byl zadržen zakročujícími policisty. Lustracemi v dostupných evidencích v něm byl ustanoven 42letý muž z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,3 promile alkoholu v dechu. S těmito naměřenými hodnotami řidič souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž není vlastníkem žádného řidičského oprávnění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 19. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem