Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 13. září 2019

Opavsko, Bruntálsko a Novojičínsko (9 případů) 

OPAVSKO:

Majetkovou trestnou činnost v Opavě má na svědomí místní 26letá žena

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody místní 26leté ženě, neboť tato přibližně třicet minut po osmnácté hodině 9. září 2019 odcizila v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě volně vystavenou dětskou koloběžku a dvě plastové přepravky na pivní láhve, čímž poškozené právnické osobě způsobila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes tisíc korun. Po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byla zadržena všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byla předána přivolané službu konající policejní hlídce.

Důsledným prověřováním ze strany opavských policistů bylo dále prokázáno, že se shora uvedená žena dopustila protiprávního jednání majetkového charakteru již v odpoledních hodinách 3. září letošního roku na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách, kdy se v jednom z panelových domů vloupala do sklepního boxu, odtud odcizila dětskou autosedačku a způsobila tak poškozenému 29letému muži celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 3 a půl tisíce korun.

Celá záležitost i případná její další trestná činnost obdobného charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Mladý muž způsobil přestupek v dopravě a poté ujížděl opavské policejní hlídce

V době kolem půl čtvrté ranní 12. září 2019 vykonávala policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení svou hlídkovou činnost v Opavě, v městské části Jaktař, kdy na kruhovém objezdu ulice Krnovské uviděla, jak osobní motorové vozidlo tovární značky A6 vjelo do protisměru, tedy že ze silnice vedoucí z Krnova do Opavy neprojelo řádně kruhový objezd, ale odbočilo ihned vlevo a pokračovalo ve směru k ulici Palhanecké. Po tomto zjištění se okamžitě policejní motorizovaná hlídka vydala za předmětným automobilem, přičemž řidič tohoto vozu na dávané znamení světelným i zvukovým výstražným znamením majáku a nápisem STOP nereagoval, zvýšil rychlost jízdy a ujížděl po ulicích Palhanecká, U Dráhy a Rolnická, kde i přes zákaz vjezdu odbočil vpravo na rekonstruovanou ulici Pekařskou, následně také odbočil vpravo a pokračoval v jízdě po ulici U Cukrovaru a vjel do zdejšího garážoviště. Jak řidič, tak i dvoučlenná osádka auta ihned vystoupila a vešla do řádně nezajištěné garáže, kde se všechny tři osoby uschovaly. Policisté však neustále byli na dosah ujíždějícího automobilu a celou situaci vizuálně viděli. Na výzvu zakročujících policistů po chvíli z garáže vyšel 24letý řidič vozu značky Audi z Opavska, dále 40letý muž z Opavy a 26letý muž z Opavska, jenž je nájemcem dané garáže. Jak bylo provedeným prověřováním a lustracemi v dostupných evidencích zjištěno a prokázáno, tak shora jmenovaný 24letý muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Městského úřadu v Bruntále a Okresním soudem v Bruntále vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do května roku 2023. Policisté ujíždějící vozidlo pronásledovali přibližně 2 kilometry, během čehož nedošlo k žádné dopravní nehodě, ke škodě na majetku či ke zranění nějaké ze zúčastněných osob. Celá záležitost je prošetřována pro přestupkové jednání na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a dále opavští policisté a kriminalisté rovněž tento případ prověřují jako trestnou činnost, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení balíků sena v obci Nové Heřminovy

V přesně neustanovené době mezi 6. a 10. zářím letošního roku došlo na katastru obce Nové Heřminovy k přečinu krádeže tím, že doposud neznámý pachatel odcizil z volně přístupného prostoru u zdejší výrobní haly 26 balíků sena, čímž poškozenému 69letému muži z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu balíků sena, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Kolizní situace dvou jízdních kol se silně podnapilým cyklistou v Krnově

V době kolem sedmnácté hodiny 11. září 2019 došlo poblíž jednoho z krnovských supermarketů k dopravní nehodě mezi dvěma cyklisty. V té době jel místní 25letý muž na svém jízdním kole po chodníku, kdy přehlédl v protisměru na dětském jízdním kole jedoucího 7letého chlapce. Došlo tak ke střetu a k pádu obou cyklistů na zem. Nezletilá osoba neutrpěla žádné zranění, zranění lehčího charakteru bylo způsobeno 25letému muži, jenž byl z místa kolizní situace převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do nemocnice v Krnově. Následně u něj bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami a byly mu naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,1 promile alkoholu v dechu. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 korun a celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále. Po řádném zadokumentování bude spisový materiál postoupen do správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Bruntále k dalšímu projednání a opatření.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu u obce Karlova Studánka

Okolo sedmé hodiny ranní 12. září 2019 řídila 19letá žena z Jesenicka osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 307 mezi obcemi Karlova Studánka a Podlesí, přičemž z dosud blíže nezjištěných příčin plynule vjela do protisměru, vyjela za levý okraj komunikace a zde čelně narazila do stromu. Automobil se následně převrátil na střechu a při této kolizní situaci utrpěla žena zranění, se kterým byla letecky transportována helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Mladík z Opavska si bez vědomí své matky zapůjčil motocykl a u Bílovce havaroval

Kolem třinácté hodiny 11. září 2019 si 15letý mladík z Opavska vzal bez vědomí své matky klíče k motocyklu, a to v místě jejich trvalého bydliště v jedné z obcí na Opavsku a tento užil k jízdě přes obce Výškovice, Slatina, Nový Svět a Tísek až do katastru obce Bílovec, část Lubojaty, Na zdejší křižovatce však při odbočování vlevo nedal oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ přednost po hlavní silnici přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Audi A6, které řídil 70letý muž z Prahy. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu, kdy ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a orientační dechové zkoušky i následné testy na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidičů vyzněly negativně. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že mladistvá osoba má status neřidiče, tudíž že nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním. Celá záležitost je nadále prověřována policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a také ze strany opavských a novojičínských kriminalistů, poněvadž je zde důvodné podezření ze spáchání trestné činnosti, přesněji tedy z naplnění skutkové podstaty přečinu neoprávněného užívání cizí věci.

Případ loupežného přepadení ve Studénce

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu loupeže, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel chvíli před jednou hodinou ranní 12. září 2019 na ulici Náměstí Republiky ve Studénce. V té době šla místní 69letá žena po výše uvedené ulici, přičemž jí neznámá osoba požádala o cigaretu. Když uvedla, že je nekuřák a cigaretu nemá, tak se jí s největší pravděpodobností neznámý muž pokusil z ruky vytrhnout kabelku, což se mu nepodařilo. Poškozenou ženu však povalil na zem, strhl jí z krku řetízek ze žlutého kovu s přívěskem ve tvaru srdce v hodnotě bezmála 4 tisíce korun a následně se dal na útěk směrem k autobusové zastávce na ulici Sjednocení ve Studénce a poté neznámo kam. Napadená žena utrpěla zranění lehčího charakteru a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských kriminalistů. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného šperku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Tři mladí muži spáchali majetkovou trestnou činnost v šenovském bytě

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se měli dopustit dva muži ve věku 18 a 21 let z Nového Jičína a dále zahájili úkony trestního řízení ve věci provinění z přečinu krádeže i proti 17letému mladému muži z Nového Jičína. Jak bylo dosavadním prověřováním totiž zjištěno, tak všichni tři se v pozdních večerních hodinách 7. září letošního roku nechali pozvat 63letou ženou do jejího bytu na ulici Jeremenkové v obci Šenov u Nového Jičína, přičemž využili její chvilkové nepozornosti a odcizili jí z různých částí jejího bytu šperky ze žlutého kovu (řetízky, prsteny, náramky) a hodinky v hodnotě 34 tisíc korun, dále finanční prostředky ve výši téměř 4 tisíce korun a cigarety. Poté z místa svého protiprávního jednání majetkového charakteru odešli. Celá záležitost byla nyní objasněna novojičínskými policisty a kriminalisty, muži se ke své trestné činnosti doznali a vydali i část odcizených šperků, které budou vráceny poškozené ženě. Vše je nadále v prověřování.

Případ výtržnictví na ulici K Nemocnici v Novém Jičíně

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu poškození cizí věci a přečinu výtržnictví, kterých se mohl dopustit 25letý muž z Ostravy, a to chvíli po dvaadvacáté hodině 11. září tohoto roku na ulici K Nemocnici v Novém Jičíně a v jejím bezprostředním okolí. Podle dosavadního prověřování bylo zjištěno, že shora jmenovaný muž měl úmyslně rozbít půllitrovou sklenici na pivo a shodit na zem skládací stolky u objektu zdejšího pohostinství, další sklenici na pivo prohodil skleněnou výplní dveří, poté na přilehlé ulici Generála Hlaďo bezprostředně vstoupil před přijíždějící osobní automobil taxislužby, křičel, ať jej řidič přejede, že již nechce žít, dále na téže ulici převrátil do prostoru silnice plechovou popelnici na odpad a tento začal kolem sebe rozkopávat. Jakmile se na místo dostavila přivolaná službu konající policejní hlídka, tak muž již byl zadržen strážníky Městské policie Nový Jičín a poněvadž se choval velmi arogantně, agresivně a neustále vyhrožoval sebevraždou, byl za asistence přítomného lékařského personálu Rychlé záchranné služby převezen k lékařskému vyšetření do nemocnice v Novém Jičíně. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 13. září 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem