Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 13. května 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (5) a z Novojičínska (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silně podnapilý muž ležel na zemi ve Vítkově

Chvíli po šestnácté hodině odpolední 9. května letošního roku službu konající policejní autohlídka z vítkovského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad veřejným pořádkem na ulici Oderské ve Vítkově, kdy si všimla na zemi ležícího muže. Provedenou lustrací osoby bylo zjištěno, že se jedná o místního 43letého muže, který byl v silně podnapilém stavu, nebyl schopen komunikace ani chůze a bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, a poněvadž orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 5,6 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho převoz a umístění na interní oddělení opavské Slezské nemocnice a poté na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále prošetřována jako přestupek proti veřejnému pořádku.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklistky na Opavsku

Přibližně třicet minut po třinácté hodině odpolední 10. května 2020 jela 35letá žena z Opavy na svém jízdním kole ve směru jízdy od obce Jakubčovice na obec Hlubočec, přičemž při jízdě z kopce se s největší pravděpodobností plně nevěnovala řízení (měla si upravovat čepici na hlavě, která se jí posunula vlivem poryvu větru), přičemž ztratila rovnováhu a upadla na vozovku. Při tomto si cyklistka způsobila zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška u ženy provedena nebyla, při lékařském vyšetření u ní byl proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době řízení jízdního kola nebyla pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši tisíc korun a vše je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu na Vítkovsku

Policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 50letému muži z Opavska, neboť tento chvíli po půlnoci 10. května tohoto roku řídil v silně podnapilém stavu z obce Moravice do obce Nové Lublice osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz. Tuto skutečnost zjistila službu konající vítkovská policejní hlídka, kdy odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,1 promile alkoholu v dechu. Policisté na místě shora uvedenému muži zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Podnapilá žena řídila osobní automobil v Nových Sedlicích

Několik minut před desátou hodinou dopolední 11. května letošního roku řídila 49letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Tourneo po ulici Opavské v obci Nové Sedlice ve směru jízdy z Ostravy na Opavu. V rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu službu konající policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě tento automobil zastavila a provedla u řidičky silniční kontrolu. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedená žena je v podnapilém stavu, poněvadž jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,9 promile alkoholu v dechu. Řidička předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznala a vzhledem k naměřeným hraničním hodnotám mezi přestupkovým jednáním a trestnou činností mající znaky naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky byla zakročujícími policisty vyzvána k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítla. Na místě jí byl zadržen řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavští dopravní policisté prověřují nehodu podnapilého řidiče v Kylešovicích

Okolo půl druhé hodiny ranní 12. května 2020 došlo na parkovišti poblíž křižovatky ulic Joži Davida a Bílovecká v Opavě-Kylešovicích k dopravní nehodě, kdy osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Stilo při couvání narazilo do zdejší autobusové zastávky a zároveň na zem srazilo otevřenými dveřmi z automobilu vystupující 21letou ženu z Opavy. Ta utrpěla zranění lehčího charakteru, ke zranění dalších tří zúčastněných osob (žena ve věku 26 let z Opavska a dva muži ve věku 16 a 33 let z Opavy) nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Všechny čtyři osoby po výše uvedené kolizní situaci v dopravě odešly a následně byly přivolanými policisty dohledány nedaleko místa činu. Zraněná 21letá žena byla předána přítomné osádce sanitního vozidla k lékařskému vyšetření a ošetření a po řádném poučení se k řízení automobilu v době dopravní nehody přiznala 26letá žena. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že je v podnapilém stavu, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,2 promile alkoholu v dechu, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním. Rovněž i další přítomné osoby jevily známky požití alkoholu, kdy u 21leté zraněné ženy byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,8 promile alkoholu v dechu, u 33letého muže hodnoty okolo 2,1 promile a také 16letá mladistvá osoba nadýchala hodnoty přes 1,1 promile alkoholu. Dále bylo zjištěno, že celá osádka přijela do Opavy-Kylešovic z obce Chvalíkovice a že automobil řídil jeho majitel, a to shora uvedený 33letý muž, jenž byl tedy rovněž pod vlivem alkoholických nápojů. Prokázáno také bylo, že automobil nemá řádně uhrazené zákonné pojištění a že od dubna letošního roku má propadlou zákonem stanovenou technickou kontrolu i emise. Všechny tyto indicie budou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů například pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a z dalšího protiprávního jednání na úseku přestupků v rámci bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a rovněž se bude zjišťovat, kdo osobě mladší 18-ti let podal, prodal či poskytl k požívání alkoholické nápoje.

BRUNTÁLSKO:

Sprejerství, úmyslné poškození automobilů a dopravního značení v Horním Benešově

V blíže neupřesněné době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 5. května a desátou hodinou dopolední 6. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na území města Horní Benešov přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil tři osobní motorová vozidla a dopravní značení. Před jedním z domů na ulici B. Němcové sprejem růžové barvy posprejoval poklice kol a přední nárazník na zde zaparkovaném automobilu tovární značky Opel Grandland a na kapotu automobilu tovární značky Alfa Romeo nastříkal růžovou barvou znak ve tvaru písmene X. V křižovatce dvou ulic B. Němcové a Jiráskové úmyslně sprejem poškodil tři zde instalované dopravní značky, na kterých vytvořil barvou růžové barvy tečky a na téže ulici posprejoval zadní dveře zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia. Poškozeným fyzickým i právnickým osobám z Bruntálska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 11 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního počínání a jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu u Malé Morávky

Pár minut po třinácté hodině odpolední 6. května 2020 řídil 43letý muž z Jesenicka osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Duster ve směru od obce Malá Morávka na obec Karlova Studánka, přičemž podle svých slov s největší pravděpodobností na chvíli usnul (mikrospánek), vyjel za pravý okraj vozovky a narazil do vzrostlého stromu. Při střetu utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské nemocnici, k preventivnímu vyšetření byla sanitním vozidlem převezena i jeho 5letá dcera, která v době jízdy byla na zadním sedadle řádně upevněna v dětské autosedačce. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob tak nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda motocyklisty u obce Bílčice

Chvíli po osmnácté hodině odpolední 8. května 2020 řídil 27letý muž z Ostravy motocykl tovární značky Yamaha ve směru od obce Bílčice do okresu Opava, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou došlo k podklouznutí předního kola a k pádu na zem. Motorka pak již samostatně vyjela mimo vozovku a narazila do zdejších náletových dřevin. I když si motocyklista stěžoval na bolest nohy, prvotní lékařské vyšetření a ošetření odmítl, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun. Celá tato kolizní situace v dopravě je v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu bruntálského Územního odboru Policie České republiky.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Dívčí Hrad

Půl hodiny po čtrnácté hodině odpolední 9. května 2020 řídil 25letý muž z Olomouce osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat v obci Dívčí Hrad, kdy při průjezdu křižovatkou a při odbočování vpravo dostal smyk, vyjel za pravý okraj komunikace a narazil do svodidel. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že řidič je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,2 promile alkoholu v dechu. Na toto 25letý muž uvedl, že chvíli po poledni téhož dne vypil dvě piva. Ke zranění žádné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že shora uvedený muž není v současné chvíli držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním, neboť má Magistrátem města Olomouc vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do srpna letošního roku. Vzhledem k této skutečnosti je 25letý muž již nyní důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Případné další protiprávní jednání v dané záležitosti je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Vloupání do prodejny na ulici Sv. Čecha v Bruntále

Mezi osmnáctou hodinou odpolední a dvaadvacátou hodinou večerní 10. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Sv. Čecha v Bruntále zločin krádeže tím, že se vloupal do zdejší prodejny ovoce a zeleniny, ze které odcizil několik druhů a množství krabiček cigaret a kusů tabáků, čímž poškozené místní právnické i fyzické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

NOVOJIČÍNSKO:

Zadržení pachatele vloupání do osobního automobilu v Příboře

V těchto dnech policisté z příborského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterého se svým jednáním měl dopustit 28letý muž z Novojičínska tím, že pár minut po půlnoci 7. května letošního roku se před jedním z rodinných domů na ulici Komenského v Příboře vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Dacia Logan. Službu konající policejní hlídka tohoto muže bezprostředně poté zadržela na místě činu, kdy seděl uvnitř automobilu na místě řidiče a snažil se odcizit cigarety, nabíječku k mobilnímu telefonu a pouzdro na brýle, vše ke škodě místního 59letého muže. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 28letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do prosince roku 2024. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů, přičemž se zjišťuje i případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru shora uvedeného podezřelého muže.

Vloupání do rodinného domu ve Studénce

Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou odpolední 7. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Rybníčku ve Studénce přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do jednoho z rodinných domů, který prohledal a postupně odcizil finanční prostředky a šperky ze žlutého kovu, čímž poškozeným místním manželům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 131 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a dalších cenností, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče motocyklu v Novém Jičíně

Chvíli před třináctou hodinou odpolední 7. května 2020 službu konající policejní hlídka z novojičínského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Palackého v Novém Jičíně řidiče motocyklu, a to 35letého místního muže. Jak bylo následně zjištěno, tak motocykl neměl řádně upevněnou registrační značku, tento ani neprochází evidencí motorových vozidel, je „podomácku“ vyrobený a sestavený, bez řádně zákonem stanovené technické kontroly a bez zaplacení zákonného pojištění. Dále bylo zjištěno, že motocyklista je v silně podnapilém stavu, poněvadž odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Pozitivní byl i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že shora uvedený muž má v současné době vysloven status „neřidiče“, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel  až do dubna roku 2021. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se 35letý muž odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s oděrem biologického materiálu (krve a moči), na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a z dalšího protiprávního jednání a chování přestupkového charakteru na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu u obce Mošnov

Třicet minut po sedmé hodině ranní 9. května 2020 řídil 50letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru jízdy od obce Mošnov na obec Skotnici, přičemž po průjezdu ostrou levotočivou zatáčkou nezvládl již na horizontu komunikace řízení a bokem automobilu narazil do ocelového silničního svodidla. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 65 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že v době jízdy byl řidič pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,1 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do osobního automobilu v obci Žilina na Novojičínsku

Mezi jednou a třetí hodinou ranní 11. května tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Beskydské v Novém Jičíně, v části Žilina zločin krádeže tím, že se vloupala do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia combi, ze kterého odcizila plastový kufr černé barvy s aku vrtačkou značky Black Decker i s příslušenstvím, dále dva rybářské pruty včetně navijáků, různé rybářské náčiní a nářadí v černém plastovém kufříku značky Stanley a platné doklady k rybolovu, čímž vznikla poškozenému 42letému muži z Nového Jičína celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 61 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 13. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem