Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 12. října 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Případ zahoření knihobudky na ulici Ratibořské v obci Píšť

Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech prošetřují a prověřují požár tak zvané knihobudky, který se stal chvíli po jedné hodině ranní 10. října letošního roku na ulici Ratibořské v obci Píšť. Vzhledem k tomu, že vyšetřovatel požárů opavského Hasičského záchranného sboru při prvotním ohledání stanovil jako příčinu zahoření s největší pravděpodobností úmyslné jednání, tak tento přečin poškození cizí věci je nyní v gesci policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Shořením daného přístřešku na knihy a ohořením betonové zdi přilehlé autobusové zastávky vznikla poškozeným právnickým organizacím celková hmotná škoda na majetku ve výši 50 tisíc korun a nebylo zjištěno, že by došlo ke zranění nějaké osoby. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Bolaticích

Chvíli po sedmnácté hodině odpolední 10. října 2021 řídil 50letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 206 po ulici Nádražní v obci Bolatice, přičemž chtěl svůj automobil přeparkovat, ač byl v silně podnapilém stavu. Při tomto manévru nezvládl řízení a přední části vozu narazil do výklenku přilehlého rodinného domu. Přivolaní policisté prokázali odborným měřením dechovými zkouškami u shora uvedeného řidiče pozitivní výsledky s naměřenými hodnotami okolo 2,0 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Na výzvu policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě se 50letý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že v současné chvíli nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním a má vysloven status neřidiče. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění minimálně skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda motocyklisty na Bruntálsku

Dvacet minut po jedenácté hodině dopolední 8. října 2021 řídil 31letý muž z Novojičínska motocykl tovární značky Moto Guzzi Griso po silnici v Holčovicích ve směru k obci Heřmanovice, přičemž u odbočky na část obce Komora prudce zabrzdil na štěrkovém podkladu vozovky, tím mu podklouzlo přední kolo a upadl na zem. Setrvačností se dostal na přilehlou travnatou plochu a zde narazil do sloupku dřevěné informační tabule. Při tomto utrpěl motocyklista zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 100 tisíc korun. Orientační dechová zkouška nebyla u shora uvedeného řidiče provedena s ohledem na jeho zdravotní stav, při lékařském ošetření u něj byl proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných, návykových a psychotropních látek či jedů. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu v Krnově

Třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 11. října 2021 službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Soukenické v Krnově, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Alfa Romeo, a to 56letého muže z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly prokázány pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,3 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Bruntále pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ krádeže zboží v novojičínské drogérii má na svědomí zdejší recidivista

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 42letému muži z Novojičínska, neboť tento chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 9. října letošního roku měl v prodejně s drogistickým zbožím v Obchodním centru na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně odcizit volně vystavené zboží v hodnotě přes 1.700 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž si značkový pánský parfém uschoval pod své oblečení a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Za ní byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny a následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 42letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Novém Jičíně a Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který již vykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Novojičínští policisté vypátrali odcizený automobil i s pachatelkou tohoto jednání

Okolo sedmnácté hodiny odpolední 11. října 2021 službu konající policisté z novojičínského Obvodního oddělení přijali oznámení a následně i všechny důležité informace od svých kolegů z Olomouckého kraje, že v této chvíli by se na katastru města Nový Jičín a v jeho bezprostřední blízkosti mohlo nacházet a vyskytovat dodávkové motorové vozidlo tovární značky Peugeot Boxer, které mělo být v odpoledních hodinách téhož dne odcizeno v obci Potštát v okrese Přerov. Prvosledová policejní autohlídka po chvíli tento automobil uviděla na ulici Riegrové v Novém Jičíně, kde jej zastavila. Na místě řidiče se v té chvíli nacházela 34letá žena z Přerovska, která se k neoprávněnému užívání motorového vozidla plně doznala a následným testem na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle byly u ní prokázány návykové látky, a to amfetamin/metamfetamin. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně, a to v úzké spolupráci s policisty a kriminalisty z Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

Opava 12. října 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem