Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 12. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Internetové podvody prověřují opavští, bruntálští i novojičínští policisté a kriminalisté

V těchto dnech policisté a kriminalisté z územních odborů Policie České republiky v Opavě, v Bruntále i v Novém Jičíně intenzivně prošetřují a prověřují několik případů podvodných jednání na internetových inzertních portálech. V prostředí celosvětové sítě internetu se v posledních dnech, týdnech a měsících množí různá protiprávní jednání majetkového charakteru, která jsou páchána převážně neznámými osobami z blíže neupřesněných míst v rámci nejen České republiky, ale i ze zahraničí. Je také předpoklad, že v souvislosti s blížícími se vánočními svátky a s koncem roku, což často bývá spojeno s rozsáhlou nabídkou prodeje různého zboží i služeb, budou podvodná jednání mající znaky přečinu podvodu narůstat. Policisté tak nabádají širokou veřejnost k obrovské opatrnosti a obezřetnosti a doporučují nákup zboží a zajištění služeb jen na léty ověřených serverech a internetových portálech nebo raději přímo v tak zvaných kamenných prodejnách a provozovnách.

Tak například policisté a kriminalisté z opavského Oddělení hospodářské kriminality prověřují případy, kdy neznámý pachatel nebo neznámí pachatelé nabízel či nabízeli různé druhy zboží, které poté nedodali a zaslané finanční prostředky si ponechali pro svou vlastní potřebu. Pod různými e-mailovými adresami tak na jistém inzertním portále v průběhu měsíců září a říjen letošního roku neznámá osoba nebo osoby uveřejnil či uveřejnili inzeráty s prodejem různých počítačových her, notebooků, mobilních telefonů ale i jízdních kol, kdy po zájemcích a kupujících požadoval či požadovali úhradu a zaslání finančních prostředků na příslušný bankovní účet. Po zaplacení předem dohodnuté částky i financí za dopravu však neznámý inzerent přestal být kontaktní, neodpovídal na e-mailovou korespondenci ani na telefonické hovory a zprávy, nabízené zboží nebylo kupujícím dodáno a rovněž jim nebyla navrácena ani zaslaná finanční částka. Několika poškozeným osobám nejen z Opavska tak vznikla celková hmotná škoda na majetku řádově v několika tisících korunách.

Obdobným případem se nyní zabývají i policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně. Ti prověřují tři případy, kdy doposud neznámá osoba, vystupující na jednom z internetových portálů pod jistým jménem a e-mailovou adresou, nabízela v průběhu měsíce září 2021 k prodeji různé mobilní telefony, a to Xiaomi Redmi Note8, Samsung Galaxy A71 a Samsung Galaxy S10+ za velmi výhodné ceny v rozmezí mezi 2 a půl tisíce a 5 a půl tisíce korun. Tři poškození lidé tak zaslali finanční prostředky v celkové výši přes 12 tisíc korun, přičemž do současné chvíli nabízené zboží neobdrželi, finanční prostředky jim vráceny nebyly a neznámý prodejce přestal být kontaktní. I v této záležitostí je důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu podvodu.

Bruntálští policisté a kriminalisté rovněž v těchto dnech prověřují protiprávní jednání mající znaky přečinu podvodu, ale také přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámý pachatel na začátku října letošního roku z blíže nezjištěného místa zadal do celosvětové sítě internetu reklamu na výhodnou investici k nákupu kryptoměn. Na toto zareagoval 65letý muž z Bruntálu, který po kliknutí na tento internetový reklamní banner byl přesměrován na jistý web, na kterém si zaregistroval svůj uživatelský účet s uvedením svého telefonního čísla a e-mailové adresy. V následujících dnech byl pak telefonicky kontaktován z různých telefonních čísel začínajících +42095, +42038, +4433, +42073 atd., kdy podle instrukcí si do svého mobilního telefonu i osobního počítače nainstaloval předem určenou aplikaci a poté se přihlásil do svého internetového bankovnictví. Zde provedl několik platebních transakcí, ale také mu byly jeho finanční prostředky svévolně z jeho bankovního účtu staženy a přišel tak o několik desítek tisíc korun. Nejen, že mu tímto způsobem byly odcizeny jeho finanční prostředky v české měně, ale také neobdržel slibovanou kryptoměnu.

Zločinem podvodu se nyní zabývají i kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně. Jejich komisař zahájil úkony trestního řízení proti doposud neznámému pachateli, jenž se vydával za muže jménem Gabriel Miller a který prostřednictvím sociálních sítí a mobilní aplikace Whattsap oslovil 72letou ženu z Novojičínska. Té od dubna letošního roku do nedávné doby neustále psal a tvrdil, že je voják US Army, který je nasazen na misi v iráckém Mosulu, kde utrpěl válečné zranění a z tohoto důvodu bude propuštěn do penze i s obrovským finančním ohodnocením. Poškozené ženě přitom přislíbil, že se ihned přestěhuje do České republiky, a to k ní na Novojičínsko s tím, že budou společně bydlet a žít. Prostřednictvím elektronické komunikace pak po dobu půl roku pod různými smyšlenými legendami po ní požadoval různé úhrady celních poplatků, poplatků za jeho přepravu, poplatky za odstranění vojenských kódů apod., kdy poškozená žena celkem v 19 případech zaslala své finanční prostředky na předem stanovené bankovní účty v zahraničí, které jsou vedeny v Itálii a v Belgii a vznikla jí tak celková hmotná škoda na majetku ve výši přes jeden milión korun v české měně. Samozřejmě se s předmětnou neznámou osobou nikdy nesetkala, ta přestala být kontaktní a finanční prostředky jí navráceny nebyly.

OPAVSKO:

Výtržnictví a bezdůvodné napadení mladíka ze strany silně podnapilého muže v centru Opavy

Okolo patnácté hodiny odpolední 11. listopadu letošního roku službu konající policejní autohlídka z opavského Obvodního oddělení byla operačním střediskem vyslána na Horní náměstí v centru Statutárního města Opavy, kde se má nacházet silně podnapilý muž, který obtěžuje kolemjdoucí spoluobčany vulgárními výrazy a urážkami a fyzicky napadl i 15letého místního mladíka, kterého bezdůvodně udeřil dvakrát pěstí do ucha a čelisti. Tento nečekaný útok si vynutil u mladistvé osoby lékařské vyšetření a ošetření s následnou hospitalizací v opavské Slezské nemocnici, s dobou léčení sedmi dnů. Po příjezdu na uvedené místo se zde nacházel 33letý muž z Opavy, který byl označen přítomnými svědky jako pachatel protiprávního jednání a následná orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 3,3 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k těmto skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 33letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl tento v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě za obdobné jednání a chování k podmíněnému trestu odnětí svobody na sedm měsíců, se zkušební dobou až do dubna roku 2022. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu výtržnictví a pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

Žádost o svědecké informace k případu tak zvaného vybržďování řidičem automobilu

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě na základě rozhodnutí opavského Okresního státního zastupitelství v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů ublížení na zdraví a poškození cizí věci ve stádiích pokusů, ze kterých je důvodně podezřelý 28letý muž z Bruntálu. Ten měl podle dosavadního prošetřování a následného prověřování patnáct minut po patnácté hodině odpolední 3. srpna 2021 řídit ve směru z Krnova na Opavu své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, přičemž bezprostředně mel ohrožovat a omezovat ostatní účastníky silničního provozu. Jak bylo dosavadními svědeckými výpověďmi zjištěno, tak mezi Krnovem a obcí Úvalno vyhodil za jízdy z okna svého automobilu krabičku od ledové kávy, kdy letícího předmětu se zalekla za ním jedoucí 20letá žena z Novojičínska jako řidička osobního motorového vozidla tovární značky Opel Mokka. Následně při další jízdě mezi obcemi Úvalno na Bruntálsku a Skrochovice na Opavsku bezdůvodně úmyslně několikráte prudce snižoval rychlost své jízdy a v obci Holasovice nakonec tak prudce zabrzdil, čímž donutil zastavit nejen výše zmiňovaný automobil Opel Mokka, ale i další řidiče motorových vozidel jedoucích za ním a dokonce omezil částečně provoz i v protisměru.

Po oznámení výše uvedeného protiprávního jednání se celou záležitostí zabývali místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, kteří po zaevidování spisový materiál postoupili podle věcné příslušnosti do správní komise Oddělení dopravních přestupků Odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření. Následně byla věc projednávána i na správním odboru Městského úřadu v Krnově a poté, v návaznosti na nově zjištěné skutečnosti, u Okresního státního zastupitelství v Opavě.

Pro řádné zadokumentování spisového materiálu žádají v této souvislosti opavští policisté případné pozitivní informace k celé této kolizní situace v dopravě a k případnému tak zvanému „vybržďování“. Svědectví je hlavně potřebné od řidičů motorových vozidel a jejich spolujezdců, kteří byli chvíli po patnácté hodině odpolední 3. srpna letošního roku na silnici mezi Krnovem a Opavou ohroženi či omezeni v rámci bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651, za což policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče dodávkového automobilu v Krnově

Službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení chvíli po páté hodině ranní 12. listopadu letošního roku v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Dvořákův okruh v Krnově řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Citroën Jumper, a to 52letého muže z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž řídí dodávkový automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,5 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů z večerních hodin předchozího dne plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu řidičský průkaz zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření příslušné správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Krnově, kam bude spisový materiál podle věcné příslušnosti krnovskými policisty postoupen.

NOVOJIČÍNSKO:

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče nákladní soupravy v Novém Jičíně

Patnáct minut před jednou hodinou ranní 12. listopadu 2021 řídil 50letý muž z Opavska nákladní motorové vozidlo tovární značky Renault s návěsem Schmitz po ulici Hřbitovní v Novém Jičíně, přičemž při vyjíždění od okraje vozovky narazil pravou zadní stranou návěsu do přední části zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Scania. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika stovek korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že výše jmenovaný 50letý muž řídil nákladní soupravu po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 2,1 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami plně souhlasil, předchozí požití alkoholu před jízdou doznal, na výzvu policistů se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále prověřována ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 12. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem