Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 1. dubna 2020

Zprávy z Opavska (3), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádeže věcí z nezajištěných automobilů na pozemcích rodinných domů v obci Štítina

V blíže neustanovené době mezi 27. a 29. březnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Havlíčkové v obci Štítina přečin porušování domovní svobody a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a poté ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Golf odcizil dámskou koženkovou peněženku černé barvy s finančními prostředky, s různými osobními doklady a s platební kartou. Z vedle odstaveného automobilu tovární značky Škoda Kodiaq odcizil pánskou koženou peněženku hnědé barvy s finančními prostředky, s osobními doklady, s doklady k vozu a s platebními kartami. Poškozeným místním manželům tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 2 tisíce korun.

V brzkých ranních hodinách 28. března tohoto roku se obdobný přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže stal i na ulici Julia Fučíka v obci Štítina. To doposud neznámá osoba vstoupila na oplocený pozemek jednoho ze zdejších rodinných domů a z kabiny dodávkového motorového vozidla tovární značky VW Transportér odcizila foto batoh s fotoaparátem, stativem, nabíjecími bateriemi, paměťovými kartami, filtry k objektivu a mikrofonem, čímž poškozenému 26letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 23 tisíc korun.

Shora uvedenou majetkovou trestnou činnost nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, dokladů, platebních karet a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Vloupání do kolárny panelového domu na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích

V přesně nezjištěné době mezi osmnáctou hodinou odpolední 28. března do dvacáté hodiny večerní 29. března letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v suterénu jednoho z panelových domů na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích přečin krádeže tím, že po vypáčení dveří vnikl do společné kolárny, ze které odcizil lankovým zámkem uzamčené elektrické kolo značky Apoche Techo 20 s nabíjecí baterií, tachometrem a nákupním košíkem, čímž poškozené 61leté místní ženě a poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 16 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Za krádež zboží v opavském supermarketu hrozí pachateli až 8 let vězení

V těchto dnech komisařka Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 27letého místního muže pro zločin krádeže, kterého se dopustil tím, že chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 29. března 2020 v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách odcizil volně vystavené zboží v hodnotě 906 korun. Jak bylo dosavadním prověřováním a vyšetřováním zjištěno, tak dvoje sluchátka a dvoje balení tužkových baterií si uschoval pod bundu a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající opavské policejní hlídce k dalším procesním úkonům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmnácti měsíců.

Vzhledem k tomu, že se výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil shora jmenovaný 27letý muž v době vyhlášení nouzového stavu, a to Usnesením vlády České republiky číslo 194 ze dne 12.3.2020 v souladu s článkem 5 a 6 ústavního zákona číslo 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru označovaný jako SARS CoV-2 na území České republiky na dobu od 14:00 hodin dne 12.3.2020 na dobu 30 dnů, hrozí mu podstatně vyšší trest.

Za „běžného“ stavu je trestní sazba za případy přečinu krádeže, ať už neznámého či známého pachatele, až dvouletá (v případě známého pachatele a jeho opětovné recidivy až tříletá), aktuálně se však jedná o skutky s trestem odnětí svobody v rozmezí dvou až osmi let.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení dřevní hmoty z lesního porostu v Malé Morávce

V přesně nezjištěné době mezi 20. a 23. březnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Malá Morávka přečin krádeže tím, že v prostoru skládky u první lesní odbočky ve směru na Hvězdu odcizil přibližně 40 m3 vytěžené a uložené smrkové dřevní hmoty (jedná se o klády nařezané na délku dvou metrů), čímž poškozené soukromé společnosti z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 28 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného dřeva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s cyklistou v Krnově

Pár minut před desátou hodinou dopolední 26. března 2020 řídil po ulici Soukenické v Krnově místní 38letý muž své osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Docker, přičemž při odbočování vlevo na ulici Náměstí Minoritů nedal přednost v jízdě 67letému zdejšímu muži, jedoucímu na svém jízdním kole. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu a k pádu cyklisty na vozovku. Při tomto 67letý muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Odcizení kabelky z nosiče jízdního kola v Krnově

Chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 27. března tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Smetanův okruh v Krnově přečin krádeže tím, že odcizila dámskou kabelku s různými osobními doklady, s finančními prostředky, s dioptrickými brýlemi, s mobilním telefonem a s dalšími věcmi denní potřeby. Kabelku měla poškozená 67letá místní žena umístěnou na zadním nosiči jízdního kola a na svém jízdním kole jela po parkovišti u zdejší sportovní haly. Po oznámení celého případu bylo zjištěno, že neznámá osoba po odcizení kabelky odběhla až k bočnímu vchodu do budovy zimního stadiónu, zde kabelku prohledala, odcizila z ní finance ve výši 630 korun, kabelku zde odhodila a přitom rozbila dioptrické brýle se škodou 500 korun. Nalezené věci byly následně předány zpět poškozené ženě a přítomný policejní psovod se služebním psem vypracoval pachovou stopu v délce 400 metrů k vstupní bráně do areálu atletického stadiónu u křižovatky ulic Jesenická, Smetanův okruh a Petrovická v Krnově. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Bruntálští recidivisté zcizovali zboží v krnovských supermarketech

Přibližně třicet minut po šestnácté hodině odpolední 22. března 2020 v prodejních prostorách supermarketu na ulici Opavské v Krnově odcizil 22letý místní muž volně vystavené zboží v hodnotě téměř 1.100 korun. Dvanáct kusů sprchových gelů a tři šampóny si uschoval do batohu a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce z Obvodního oddělení v Krnově k dalším procesním úkonům.

Při těchto bylo zjištěno, že se 22letý muž dopustil obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru již chvíli po třinácté hodině odpolední téhož dne, kdy v krnovském supermarketu na ulici Revoluční odcizil cukrovinky v hodnotě bezmála 2.400 korun. Různé druhy čokolád o počtu dvaceti kusů vložil do svého batohu a bez uhrazení proběhl přes pokladní zónu a utekl neznámo kam.

Dále bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání tří let.

Stejné trestné činnosti majetkového charakteru se dopustily i dvě ženy ve věku 17 a 23 let z Bruntálska, a to okolo čtrnácté hodiny odpolední 24. března 2020 v supermarketu na ulici Opavské v Krnově. Po předchozí domluvě společně odcizily čtyři šampóny a balzám na vlasy v hodnotě téměř 500 korun, které si vložily do přinesené tašky a bez úhrady zboží se snažily projít přes pokladní zónu. Byly však zadrženy pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byly předány přivolané krnovské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u mladistvé 17leté pachatelky jedná o recidivu a tudíž o provinění přečinu krádeže, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře sedmi měsíců, se zkušební dobou do července roku 2021. U starší ženy je případ nyní prošetřován jako přestupek proti majetku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Vzhledem k tomu, že se výše uvedených protiprávních jednání majetkového charakteru dopustil shora jmenovaný 22letý muž a 17letá mladistvá dívka v době vyhlášení nouzového stavu na území České republiky, hrozí jim podstatně vyšší trest.

Za „běžného“ stavu je trestní sazba za případy přečinu krádeže, ať už neznámého či známého pachatele, až dvouletá (v případě známého pachatele a jeho opětovné recidivy až tříletá), aktuálně se však jedná o skutky s trestem odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení železného bednění na ulici Průmyslové ve Studénce

Mezi patnáctou hodinou odpolední 23. března a osmou hodinou ranní 26. března letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Průmyslové ve Studénce, v části Butovice přečin krádeže tím, že za objektem zdejší společnosti odcizil železné systémové bednění značky Paschal, které bylo instalováno u opravovaného sloupu vysokého napětí, čímž vznikla poškozené právnické osobě z Ostravy celková hmotná škoda na majetku ve vši 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Úmyslné rozbití digitálního panelu autobusové zastávky v Bílovci

V blíže neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední 25. března tohoto roku a šestou hodinou ranní následujícího dne doposud neznámá osoba spáchala na ulici Ostravské v Bílovci přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně rozbila skleněnou výplň digitálního panelu zdejší autobusové zastávky s názvem „Beseda“, čímž poškozené ostravské společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 30 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bílovci a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bílovecké policejní číslo 974 735 701.

Objasnění sprejerství, úmyslného poškození dětského hřiště v Jeseníku nad Odrou

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně od 23. března letošního roku intenzivně prověřovali případ úmyslného poškození areálu dětského hřiště v obci Jeseník nad Odrou. Podle všech doposud zjištěných skutečností bylo zcela zřejmé, že v době kolem šestnácté hodiny odpolední 23. března 2020 neznámá osoba popsala nebo neznámé osoby popsaly fixou černé barvy dřevěné desky stolu, houpačky, prolézačky a skluzavky, a to různými nápisy a symboly, ke škodě poškozenému místnímu Obecnímu úřadu. V těchto dnech novojičínští policisté případ objasnili, kdy osobami pachatelů je 18letý muž z Frýdeckomístecka a také dva mladiství chlapci ve věku 16 a 17 let z Frýdeckomístecka. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu poškození cizí věci a ze spáchání provinění výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru.

Případ krádeže volně odloženého batohu v Kuníně objasněn

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil 30letý místní muž tím, že okolo devatenácté hodiny podvečerní 29. března 2020 využil chvilkové nepozornosti 31letého muže z Nového Jičína a odcizil mu batoh. Ten si poškozený muž nechal volně odložený na lavičce před místní prodejnou potravin v obci Kunín a v něm se nacházelo pracovní nářadí (instalatérské kleště), finanční prostředky a mobilní telefon, vše v hodnotě 8 a půl tisíce korun. Po zjištění osoby pachatele s ním byly provedeny nutné procesní úkony, při kterých bylo prokázáno, že se u výše uvedeného 30letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k trestu obecně prospěšných prací o výměře 250 hodin, a to za majetkovou trestnou činnost obdobného charakteru.

Novojičínský recidivista spáchal při návštěvě další majetkovou trestnou činnost

V těchto dnech policejní inspektor novojičínského Obvodního oddělení zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, které se měl dopustit 51letý místní muž tím, že v odpoledních hodinách 24. března 2020, při své návštěvě bytu v jednom z panelových domů na ulici Nerudové v Novém Jičíně, využil chvilkové nepozornosti poškozené 66leté místní ženy a odcizil jí na stole volně odložené šperky (prsteny) ze žlutého a z bílého kovu v celkové hodnotě 4 tisíce korun. Výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 300 hodin, které do současné doby nevykonal.

Vzhledem k tomu, že se výše uvedených protiprávních jednání majetkového charakteru dopustili shora jmenovaní muži ve věku 30 a 51 let v době vyhlášení nouzového stavu na území České republiky, hrozí jim podstatně vyšší trest.

Za „běžného“ stavu je trestní sazba za případy přečinu krádeže, ať už neznámého či známého pachatele, až dvouletá (v případě známého pachatele a jeho opětovné recidivy až tříletá), aktuálně se však jedná o skutky s trestem odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.

Opava 1. dubna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem