Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 9. července 2019

Opava - Vážné dopravní nehody na Vítkovsku ze dne 8. července 2019 a další... (9 případů) 

Vloupání do sběrného dvora v obci Háj ve Slezsku, část Chabičov

Začátkem července letošního roku se doposud neznámá osoba dopustila na ulici Mlýnské v obci Háj ve Slezsku, část Chabičov přečinu krádeže tím, že neoprávněně vstoupila do areálu sběrny druhotných surovin. Následně se po rozbití skleněné výplně okna vloupala do zdejší budovy, ze které odcizila LDC monitor a záznamové zařízení ke kamerovému systému. Poškozené místní právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty v Opavě-Kylešovicích

Přibližně dvacet minut po třinácté hodině odpolední 4. července tohoto roku řídil po ulici Hlavní v Opavě, městské části Kylešovice místní 63letý muž své elektrické jízdní kolo, přičemž u budovy zdejších hasičů nezvládl řízení, najel na vyvýšenou obrubu chodníku a upadl na zem. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo u tohoto cyklisty prokázáno, že jízdní kolo řídil v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,4 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun, celá záležitost je nyní prošetřována ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a po řádném zadokumentování bude spisový materiál postoupen podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření.

Vloupání do prodejní vitríny v prostorách opavského Obchodního centra

V přesně neustanovené době od jednadvacáté hodiny 4. července 2019 do osmé hodiny ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel násilně vytlačil sklo vitríny u jedné z prodejen v přízemí Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě, ze které následně odcizil vystavený mobilní telefon značky Umidigi modelu A3, 20 kusů dobíjecích SIM karet společnosti O2 s kreditem 150 korun a 18 kusů dobíjecích SIM karet společnosti T-Mobile s kreditem 200 korun. Poškozené právnické osobě z Prahy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 10 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného mobilního telefonu nebo dobíjecích karet, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Řidič motocyklu ujížděl opavským policistům a zastavil až v poli

Těsně před desátou hodinou dopolední 5. července 2019 službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení uviděla, jak po ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov jede motocykl, který není opatřen registrační značkou a řidič tohoto jednostopého vozidla nemá na hlavě řádně upevněnou přilbu. Z výše popsaných důvodů se rozhodli policisté motocykl zastavit a provést řádnou silniční kontrolu. Na dávané znamení za pomocí zvukového i světelného výstražného znamení majáku a nápisu STOP z jedoucího služebního automobilu však motocyklista nezastavil a pokračoval rychlejší jízdou po ulici Ostravské, následně odbočil na ulici Podvihovskou a přibližně 200 metrů za obcí Komárov vjel do pole. Zde se mu vzrostlá tráva a obilí dostala do kol, což mu zabránilo v další jízdě a zůstal tak zde stát. Následným prokázáním totožnosti byl v motocyklistovi zjištěn 40letý muž z Opavska, orientační dechová zkouška na alkohol i test na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle vyzněl negativně, lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do osobního automobilu na katastru obce Kozmice

Dosud neznámý pachatel spáchal na příjezdové komunikaci k autokempu Sportovně rekreačního areálu Štěrkovna, a to na katastru obce Kozmice, přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se v odpoledních hodinách 6. července letošního roku vloupal do zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, ze kterého odcizil koženkovou kabelku vínové barvy. V ní se nacházel mobilní telefon značky Huawei P9 lite v černém koženém magnetickém obalu, mobilní telefon značky Siemens, svazek klíčů, koženková peněženka modré barvy s finanční částkou na hotovosti, různé osobní doklady a platební karta, čímž vznikla poškozené 29leté ženě z Ostravy celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun. Rozbitím skleněné výplně okna dveří automobilu a poškozením zámku dveří vozu vznikla další hmotná škoda ve výši 4 tisíce korun. Celou záležitostí se nyní zabývají policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele případně k nálezu odcizených věcí či financí a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Řidič osobního automobilu nevlastní řidičské oprávnění a byl v pátrání

V těchto dnech policisté z kravařského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 25letému muži z Opavska, neboť tento chvíli po třiadvacáté hodině 7. července 2019 řídil po ulici Opavské v Kravařích osobní motorové vozidlo tovární značky Kia Ceed, ač má v současné chvíli vysloven rozhodnutím Okresního soudu v Opavě zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do října roku 2020. Svým jednáním tak mařil výkon rozhodnutí úředního orgánu veřejné moci a vykonával činnost, která mu byla zakázána. Při předmětné silniční kontrole a lustracích v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že 25letý muž právě prochází databázi osob v celostátním pátrání. Na základě příkazu Okresního soudu v Opavě byl tedy na místě zatčen, eskortován na kravařské policejní oddělení a následně skončil v policejní cele. Následujícího dne, tedy 8. července tohoto roku byl předveden k opavskému soudci k dalším procesním úkonům, po kterých byl propuštěn. Řízení osobního automobilu bez příslušného řidičského oprávnění je tak nadále předmětem dalšího prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do areálu soukromé společnosti v Opavě-Komárově a odcizení věcí i automobilu

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel v blíže neustanovené době mezi patnáctou hodinou 4. července a jednadvacátou hodinou 7. července tohoto roku na ulici Podvihovské v Opavě, městské části Komárov. Jak bylo doposud zjištěno, tak se neznámá osoba vloupala do objektu a prodejny zdejší soukromé společnosti, odkud odcizila různé profesionální pracovní a stavební nářadí převážně značky Milwauke včetně příslušenství, dále odcizila finanční prostředky na hotovosti v české měně a v eurobankovkách. V kanceláři pak pachatel nalezl klíče od dodávkového motorového vozidla tovární značky Citroën Jumpy, odcizené věci do něj naložil a odejel z místa protiprávního jednání majetkového charakteru. Výše uvedený automobil byl následně nalezen odstavený na ulici Bohumínské v Rychvaldě, avšak již bez odcizených věcí. Poškozené soukromé právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku v řádu několika stovek tisíc korun a celá záležitost je nadále intenzivně prověřována a vyšetřována ze strany opavských kriminalistů v úzké spolupráci s jejich moravskoslezskými krajskými kolegy. Jakékoli informace, které by objasnily tuto trestnou činnost, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Mladík byl přistižen přímo při vloupání do hlučínského sklepního boxu

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 16letého mladíka z Hlučína jako obviněného ze spáchání provinění přečinu krádeže a provinění přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil okolo sedmnácté hodiny 7. července 2019 v jednom z bytových domů na ulici ČSA v Hlučíně. Jak bylo dosavadními procesními úkony zjištěno, tak výše uvedená mladistvá osoba ve společných přízemních prostorách domu vnikla mezerou pod stropem do uzamčeného sklepního boxu 50letého místního muže za účelem odcizení duše v hodnotě 200 korun ze zde uloženého jízdního kola. Při tomto protiprávním jednání majetkového charakteru a při demontáži předního kola byl však 16letý mladík přistižen, zadržen majitelem a následně předán přivolané službu konající policejní hlídce z Obvodního oddělení v Hlučíně. Celá záležitost je nyní nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Vážné dopravní nehody na Vítkovsku ze dne 8. července 2019

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyjížděli v průběhu ranních a dopoledních hodin 8. července 2019 ke dvěma vážným dopravním nehodám, které se staly na Vítkovsku.

Pět minut po půl sedmé ráno 8. července letošního roku řídil 40letý muž z Brněnska svůj motocykl tovární značky Honda po silnici ve směru jízdy od obce Zálužná k obci Staré Těchanovice, přičemž mu při průjezdu pravotočivou zatáčkou vběhla z levé strany, a to ze zatravněného silničního příkopu, bezprostředně do jízdní dráhy lesní zvěř (daněk). I přes intenzivní brždění nedokázal motocyklista na vzniklou situaci zareagovat, došlo tak ke střetu mezi přední částí motocyklu a tělem zvěře a k pádu řidiče na vozovku. Při této kolizní situaci utrpěl 40letý muž zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Daněk byl na místě usmrcen a následně předán zástupci zdejšího Mysliveckého spolku Velké Sedlo - Kružberk. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u motocyklisty negativně.

Přibližně deset minut před půl desátou dopoledne téhož dne řídil 67letý muž z Vítkova své osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Modus ve směru jízdy z Budišova nad Budišovkou, přičemž po příjezdu do čtyřramenného křížení silnic chtěl odbočit vpravo na Vítkov. Oproti svislé dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ však najel do předmětného křížení a nedal přednost v jízdě z levé strany od obce Kružberk jedoucímu traktoru tovární značky Claas s připojeným přívěsem, jenž řídil 20letý muž z Vítkova. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu mezi levou přední částí automobilu a pravým bokem přívěsu, jenž byl následně vlivem nárazu převrácen na levý bok. U obou řidičů byly provedeny orientační dechové zkoušky s negativními výsledky a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 170 tisíc korun. Řidič osobního vozu utrpěl doposud blíže nespecifikované těžké zranění s neurčenou délkou doby léčení a s nutností hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Jeho 64letá spolujedoucí z Vítkova utrpěla zranění lehčího charakteru, traktoristovi zranění způsobeno nebylo.

Opava 9. července 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem