Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. února 2019

Opava - Svědecká informace a rychlý zákrok policistů vedl k objasnění majetkové trestné činnosti a další... (5 případů) 

Svědecká informace a rychlý zákrok policistů vedl k objasnění majetkové trestné činnosti

Kolem polední doby 7. února 2019 se na základě pořízené fotografie a informací ze sociální sítě začala mezi opavskými obyvateli šířit fáma o zadržení dvou cizinců v nákladovém prostoru motorového vozidla, a to na autobusové zastávce naproti jednoho z nákupních center na ulici Těšínské v Opavě.

Pravdou je ta skutečnost, že službu konající opavské motorizované policejní hlídky zastavili na ulici Těšínské v Opavě řidiče nákladního motorového vozidla, přičemž při této silniční kontrole byla provedena prohlídka i nákladového prostoru vozu. Zde se nacházeli dva muži ve věku 20 a 27 let z Karvinska společně s uskladněnými věcmi. Zastavení a kontrole automobilu předcházelo anonymní oznámení na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, kdy všímavý spoluobčan v jedenáct hodin dopoledne 7. února 2019 oznámil, že u jednoho z bytových domů na ulici Kylešovské v Opavě se podezřele pohybuje dvojice neznámých mužů, která urychleně z domu vynáší nějaké věci, tyto ukládá na ložnou plochu nákladního vozidla a okamžitě odjíždějí pryč. Po sdělení této informace a všech indicií k popisu neznámých osob, jakož i k uvedenému vozu, byly o celé situaci vyrozuměny službu konající policejní hlídky. Jedna z nich chvíli poté zaregistrovala výskyt pravděpodobného automobilu na ulici Těšínské v Opavě, a to ve směru jízdy na Ostravu, přičemž v zálivu zdejší autobusové zastávky došlo k zastavení tohoto vozu. Za přítomnosti dalších přivolaných policistů se provedla i kontrola nákladového prostoru, kde se kromě výše zmíněných dvou mužů nacházela zabalená sušička na prádlo, zabalená automatická pračka, rozbalená sušička na prádlo a horské jízdní kolo.

Následným prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů bylo prokázáno, že všechny tyto věci pocházejí z majetkové trestné činnosti. Dva muži ve věku 20 a 27 let se totiž po vypáčení vstupních dveří společně vloupali do suterénu jednoho z bytových domů na ulici Kylešovské v Opavě a poškozené opavské právnické organizaci a poškozené fyzické osobě způsobili odcizením věcí celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 100 tisíc korun. Dosavadním šetřením bylo také zjištěno, že řidič nákladního automobilu byl k celé záležitosti přizván údajně pouze jako řidič stěhovacího vozu a prý vůbec netušil, že převážené věci pocházejí z trestné činnosti.

V dané záležitosti komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého jsou ve formě spolupachatelství důvodně podezřelí oba výše uvedení muži, kdy u mladšího z nich se jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž mimo jiné potrestán rozsudkem Okresního soudu v Karviné a rozsudkem Okresního soudu v Kutné Hoře k podmíněnému trestu odnětí svobody a k peněžnímu trestu. Oba výše jmenovaní muži byli zadrženi, omezeni na svobodě a umístěni do opavské policejní cely k dalším procesním úkonům. K objasnění majetkové trestné činnosti došlo účinným svědectvím všímavých osob, velmi rychlým služebním zákrokem opavských policistů a důslednou prací opavských kriminalistů. Jejich případné další protiprávní jednání je nadále ve stádiu prověřování a dokazování.

Vloupání do dvou motorových vozidel na katastru obce Hlubočec

Mezi půl devátou a půl desátou dopolední 7. února letošního roku došlo u vodárenského objektu na katastru obce Hlubočec k přečinu krádeže a k přečinu poškození cizí věci tím, že se zde doposud neznámá osoba vloupala do dvou zaparkovaných osobních motorových vozidel.

Po rozbití skleněné výplně pravých předních dveří tak neznámý pachatel vnikl do osobního vozidla tovární značky Renault Kangoo, ze kterého odcizil pánskou koženou tašku. V ní se nacházela pánská kožená peněženka, finanční částka na hotovosti, různé osobní doklady, stravenky, CCS karta a svazek klíčů, čímž vznikla 57letému muži z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 4 tisíce korun. Poškozením automobilu byla způsobena škoda ve vši nejméně 5 tisíc korun, a to ostravské společnosti.

Dále ve stejnou dobu, na stejném místě a stejným způsobem došlo k vloupání do osobního automobilu tovární značky VW Caddy, přičemž byla odcizena plátěná taška na notebook s notebookem značky Dell černé barvy, s jeho příslušenstvím a s finanční částkou na hotovosti. Poškozené soukromé společnosti z Havířova tak byla na zařízení automobilu způsobena hmotná škoda ve výši nejméně 5 tisíc korun a odcizením elektroniky a financí jí vznikla celková hmotná škoda ve výši 56 tisíc korun.

Tuto majetkovou trestnou činnost nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení kabelky z nezajištěného automobilu u opavského supermarketu

Kolem osmnácté hodiny 7. února tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti u hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil chvilkové nepozornosti 55leté ženy z Opavska a z řádně nezajištěného automobilu jí z předního sedadla spolujezdce odcizil volně odloženou černou lesklou koženou kabelku. Skutek se stal ve chvíli, kdy poškozená žena odvážela od svého osobního automobilu tovární značky Nissan Qashqai nákupní vozík do kóje, svůj vůz nechala odemčený a krádeží kabelky s peněženkou, s finanční hotovostí, s mobilním telefonem značky Huawei šedé barvy, se svazky klíčů, s různými osobními doklady a s platební kartou jí vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 22 tisíc korun. Tento případ protiprávního jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, dokladů a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opavský recidivista nekradl jen v prodejně, ale odcizil i kryty pneumatik k automobilu

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži z Opavy, neboť tento chvíli před devatenáctou hodinou 30. ledna letošního roku odcizil v prodejně trafiky s doplňkovým zbožím na ulici Jánské v Opavě dvě láhve alkoholu v celkové hodnotě 318 korun. S tímto zbožím z prodejny odešel, aniž by ho u pokladny řádně zaplatil a následně byl zadržen přivolanou službu konající policejní hlídkou. Toto protiprávní jednání bylo nejprve prošetřováno jako přestupek proti majetku, avšak na základě výpisu z rejstříku trestů bylo prokázáno, že se u shora uvedeného muže jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž trestním příkazem Okresního soudu v Opavě pravomocně odsouzen a potrestán za obdobnou majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, které doposud nevykonal.

Jak bylo následným prověřováním a dokazováním opavskými policisty a kriminalisty zjištěno, tak výše uvedený případ není v poslední době jedinou recidivou tohoto 24letého muže. Téhož dne, tedy 30. ledna 2019 kolem půl čtvrté odpoledne, totiž na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři odcizil ze zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb všechny čtyři kusy okrasných krytů kol v hodnotě 4 tisíce korun, ke škodě 59letého muže z Opavy.

Jeho případná další trestná činnost obdobného majetkového charakteru je nadále prověřována ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Pracovní úraz v objektu Zemědělského družstva v obci Hlavnice

Pár minut před polednem 7. února 2019 byla službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích vyslána do objektu Zemědělského družstva v obci Hlavnice, kde mělo před chvíli dojít k pracovnímu úrazu jejich zaměstnance. Jak bylo na místě zjištěno, tak 51letý muž z Opavska, pracující zde jako zootechnik, vešel do prostoru ustájených 80 kusů dobytka, aby zkontroloval zdravotní stav jedné krávy, která měla mít pohybové potíže. Při zjišťování stavu skotu jej však nečekaně napadlo jedno zvíře, přičemž ho nejprve přimáčklo hlavou na zeď, a když muž upadl na zem do slámy, tak do něj dobytek několikráte dorážel. Napadený zootechnik se nakonec z vnitřního prostoru objektu ustájeného dobytka sám vyplazil. Následně mu spolupracovníci ihned přivolali lékařskou pomoc, přičemž na místě zasahoval i vrtulník Letecké záchranné služby. Přítomný lékař označil vzniklé zranění jako velmi vážné s nutností leteckého transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Dechová zkouška nebyla u zraněného muže provedena s ohledem na jeho zdravotní stav a byl vyžádán odběr krve při jeho lékařském vyšetření a ošetření ke zjištění, zda v době výkonu zaměstnání nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. K úmyslnému zavinění ze strany jiné osoby nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany velkoheraltických policistů a opavských kriminalistů.

Opava 8. února 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem