Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 8. listopadu 2017

Opava - Vloupání do rekreační chaty na katastru obce Lipina a do zahradní chatky v Opavě a další... (7 případů) 

Úmyslné poškození osobních automobilů v Ludgeřovicích

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech prověřují případ přečinu poškození cizí věci, kterého se v polední době 3. listopadu letošního roku dopustil na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice doposud neznámý pachatel tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid. Provedením různých vrypů do laku a karosérie automobilu tak byla poškozené soukromé společnosti z Frýdeckomístecka způsobena celková hmotná škoda ve výši nejméně 8 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a důvodu jeho protiprávního počínání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Hlučínští policisté dále žádají i případné svědectví k dalšímu obdobnému případu, ke kterému došlo již v polovině měsíce října 2017 na ulici Požární v Ludgeřovicích, kde byla úmyslně poškozena skleněná výplň zadních dveří u zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Hyundai, čímž soukromé společnosti z Opavska vznikla celková hmotná škoda ve výši přes 11 tisíc korun. K vloupání do vozu nedošlo a nebyly odcizeny žádné cenné věci.

Vloupání do rekreační chaty na katastru obce Lipina a do zahradní chatky v Opavě

V blíže neustanovené době na konci měsíce října či začátkem měsíce listopadu letošního roku se dosud neznámá osoba vloupala do rekreační chaty poškozeného 64letého muže z Opavy, a to v obci Štáblovice, část Lipina, odkud odcizila dřevěné ručně vyřezávané korbely s víčkem a s různými ornamenty, starožitné dřevěné nástěnné hodiny zvané pendlovky a okenní křídla kastlíkových oken, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 90 tisíc korun. Výše uvedený přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly k objasnění věci či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Rovněž policisté z opavského obvodního oddělení kdykoli přijmou na jejich telefonním čísle 974 737 651 pozitivní informace k objasnění případu vloupání do zahradní chatky v zahrádkářské osadě na ulici U Hliníku v Opavě. K tomuto došlo v domě mezi 4. a 7. listopadem 2017, přičemž neznámá osoba odcizila 71letému poškozenému muži z Opavy láhev alkoholu a dva prázdné kufry v celkové hodnotě 2 600 korun.

Řidič osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení sám na sebe upozornil policisty

Chvíli po třetí hodině ranní 4. listopadu 2017 policejní hlídka z opavského obvodního oddělení projížděla po ulici Těšínské v Opavě, přičemž z vedlejší ulice Anenské vyjelo bezprostředně do jízdní dráhy policejního automobilu osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Marea. Policisté se rozhodli řidiče tohoto vozu zastavit a provést u něj silniční kontrolu, jenže ten na dávané znamení k zastavení za použití světelného a zvukového výstražného znamení STOP a majáků nereagoval a začal ujíždět ve směru do Opavy-Kateřinek. Pronásledování probíhalo po ulicích Těšínská, Zámecký okruh a Ratibořská až na ulici Na Pastvisku, kde řidič ujíždějícího fiatu zastavil. Následnou kontrolou v něm byl zjištěn 20letý místní muž a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je v současné době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do ledna roku 2019. Svým jednáním tak nerespektoval rozhodnutí úředního orgánu a dopustil se přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Rovněž i způsob jeho jízdy (vyjetí z vedlejší silnice bez dání přednosti v jízdě či neuposlechnutí výzev zakročujících policistů) je předmětem dalšího prošetřování na úseku přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle vyzněly negativně.

Případ krádeže zboží v opavském supermarketu má na svědomí recidivista

Dne 5. listopadu 2017 policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 64letému místnímu muži, neboť tento v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu více jak 1,3 promile alkoholu v dechu) kolem půl deváté večerní předchozího dne odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě zboží v hodnotě 60 korun. Láhev červeného vína si uschoval pod ošacení a po průchodu pokladní zónou bez úhrady byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolaným opavským policistům, kteří rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě pro majetkovou trestnou činnost, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v květnu letošního roku.

Odcizení peněženky z kanceláře penzionu v Dolním Benešově

Mezi dvanáctou a třináctou hodinou odpolední 3. listopadu letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v Dolním Benešově přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil nepozornosti všech zúčastněných osob, vstoupil do řádně nezajištěné kanceláře místního penzionu Herta a odcizil zde volně odloženou peněženku s různými osobními doklady, s platební kartou a s finančními prostředky. Poškozenému 69letému muži z Opavska tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 12 tisíc korun a případ nyní prověřují policisté z odvodního oddělení v Hlučíně. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Opavští policisté prověřují krádež batohu z ramene cyklistky

Doposud neznámý pachatel spáchal kolem půl desáté večerní 6. listopadu tohoto roku na ulici Polní v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že v uvedené době přijel zezadu na jízdním kole k poškozené 38leté místní ženě, která šla vedle svého jízdního kola, přičemž jí z ramene nečekaně strhl látkový batoh šedočerné barvy. V něm se nacházela peněženku, finanční hotovost 780 korun, různé osobní doklady, platební karty, sluneční brýle černé barvy, parfém značky Gabriela Sabatini a další kosmetika a drogistické zboží, vše v celkové hodnotě přes 4 a půl tisíce korun. Ke zranění výše uvedené ženy nedošlo a neznámý muž i s odcizenými věcmi následně odejel z místa činu neznámo kam. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení elektrického kola od prodejny v obci Litultovice

Dne 7. listopadu 2017 v době kolem půl jedenácté dopoledne doposud neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice přečin krádeže tím, že od objektu místní prodejny odcizil lankovým zámkem uzamčené elektrokolo značky Easy Bike bílé barvy, čímž měla být poškozenému 44letému muži z Opavska způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 27 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti prověřují policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného kola lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Opava 8. listopadu 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem