Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 7. září 2018

Opava - Podvodná jednání na osobách seniorského věku se objevují i na Opavsku a další... (5 případů) 

Podvodná jednání na osobách seniorského věku se objevují i na Opavsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují případ podvodného jednání na osobě seniorského věku, ke kterému došlo posledního srpnového dne letošního roku v Opavě.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak k přečinu podvodu došlo tím způsobem, že doposud neznámá osoba kolem patnácté hodiny 31. srpna 2018 na pevnou domácí telefonní linku kontaktovala poškozenou 80letou ženu z Opavy a požadovala po ní finanční částku na hotovosti. Tato osoba se představila jako její syn a pod smyšlenou legendou vzniklých problémů na svém účtu a nutností uhradit finanční částku za blíže nespecifikovanou věc z poškozené vylákala prostředky ve výši 350 tisíc korun. Při telefonickém hovoru dále tato osoba poškozené ženě sdělila, že se zhruba do hodiny dostaví do místa jejího bydliště jistý muž, který finance převezme a všechny shora uvedené problémy vyřeší. Částku ve výši 350 tisíc korun opravdu kolem šestnácté hodiny téhož dne vyzvedl v jednom z bytových domů v centru Statutárního města Opavy neznámý muž, čímž svým protiprávním jednáním dokončil trestnou činnost, uvedl seniorku v omyl a neoprávněně se obohatil.

Výše popsaný případ je zcela zřejmým důkazem protiprávních jednání na osobách seniorského věku, které se dějí v rámci celé České republiky. I v okrese Opava dochází občas k této trestné činnosti, a to i přes různá varování o nástrahách podvodného jednání a informovanosti o těchto krádežích, přes nemalé prezentaci preventivních projektů s danou tématikou, přes pořádání besed, přednášek a vštěpování bezpečného a obezřetného chování.

V posledním srpnových dnech tohoto roku se s tak zvanými případy „VNUK“ setkali i další tři senioři napříč celým opavským okresem. Neznámé osoby je telefonicky žádaly o finanční prostředky pod záminkou momentální tíživé situace, nutnosti úhrady dluhů a pohledávek, přičemž požadovaly desetitisíce ale i stovky tisíc na hotovosti. Naštěstí se osoby poproduktivního věku zachovaly velmi dobře a po podivných telefonátech obdobného charakteru, kdy se volající představovali jako synové či vnuci, tak ihned volaly svým rodinným příslušníkům, vše si důkladně ověřily a zjistily podvodná tvrzení neznámých pachatelů. V žádném z těchto dalších případů tak nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestné činnosti majetkového charakteru a oslovené osoby nepřišly o žádné finanční prostředky.

V této souvislosti policisté a kriminalisté upozorňují širokou veřejnost, že se obdobné případy mohou opakovat a nabádají k větší ostražitosti zvláště majitele pevných telefonních linek. Nutné je zdůraznit, že jakýkoli telefonát údajného syna, vnuka či jiné osoby v příbuzenském poměru je zapotřebí si zpětně ověřit, a to nejlépe osobním stykem s dotyčným rodinným žadatelem o peníze a finanční prostředky v žádném případě nedávat cizím, neznámým lidem případně je posílat na nějaké neznámé účty. Nejlépe je ihned po takovém to telefonátu či osobním setkání s neznámou osobou neprodleně zavolat na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a hlavně: NIKOMU CIZÍMU NEDÁVAT SVÉ ÚSPORY!

Případ vloupání do opavské sklepní místnosti a pokus odcizení motocyklu objasněn

Policisté z opavského Obvodního oddělení dne 2. září 2018 přijali oznámení o vloupání do sklepní místnosti v jednom z bytových domů na ulici Dolní náměstí v Opavě. K přečinu porušování domovní svobody a k přečinu krádeže ve stádiu pokusu došlo chvíli po devatenácté hodině výše uvedeného dne, kdy se tehdy neznámý pachatel po vytlačení okna vloupal do sklepních prostor domu a poškozenému 59letému místnímu muži se pokusil odcizit malý motocykl v hodnotě 7 tisíc korun. Toto se mu však nepodařilo, poněvadž byl vyrušen a z místa utekl neznámo kam. Moped zůstal na místě činu a na poškozeném okně vznikla celková hmotná škoda ve výši tisíc korun. Důsledným prověřováním všech získaných indicií a poznatků byl v těchto dnech jako pachatel výše uvedené majetkové trestné činnosti ustanoven 26letý muž z Opavy, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal, proto mu ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření z uvedených přečinů.

Krádež zboží v opavském supermarketu objasněna

Policisté z opavského Obvodního oddělení dne 5. září 2018 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 22letému muži z Ostravy, neboť tento kolem půl páté odpoledne téhož dne odcizil v drogérii nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě zboží v hodnotě bezmála 3 tisíce korun. Když s odcizenou rtěnkou a parfémem procházel bez úhrady přes detekční brány, tak tyto začaly vydávat zvuková znamení a po oslovení prodavačkou muž utekl z místa činu na přilehlé parkoviště. Zde však byl dostižen a zadržen pracovníkem vedlejší prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Při prováděných procesních úkonech a při lustracích v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 22letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Ostravě a Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v květnu letošního roku. Jeho případné obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

Vloupání do sklepního boxu v hlučínském bytovém domě

V blíže neupřesněné době mezi 2. a 5. zářím letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici ČSA v Hlučíně přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do sklepního boxu poškozených místních manželů, ze kterého odcizil dětské lyže, tři balení gelů na praní a devět lahví červeného vína. Celková hmotná škoda na majetku byla stanovena na finanční částku vyšší jak 4 tisíce korun a tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Výzva k dopravní nehodě ze dne 5. září 2018 v Opavě

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Ladislav Brunclík žádá širokou veřejnost o pomoc při pátrání po doposud nezjištěném motorovém vozidle s neznámým řidičem, které bylo účastníkem dopravní nehody v prostoru křižovatky ulic Třída Spojenců - Otická - Hobzíkova - Rooseveltova v Opavě, a to chvíli před půl sedmou podvečerní 5. září 2018. V té době jel dosud neznámý řidič s nezjištěným automobilem po ulici Třída Spojenců k předmětné křižovatce a odbočoval vlevo na ulici Rooseveltovou. Nedal však přednost v jízdě po ulici Hobzíkové protijedoucí 40leté místní ženě na jízdním kole. Cyklistka na vzniklou situaci zareagovala prudkým bržděním a přepadla přes řídítka na vozovku. Při pádu si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke střetu mezi jízdním kolem a vozidlem nedošlo, rovněž tak nedošlo ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob a orientační dechová zkouška vyzněla u cyklistky negativně. Neznámý řidič s nezjištěným vozidlem z místa kolizní situace odejel neznámo kam a pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi nutné jeho vyjádření k předmětné věci. Proto dopravní policisté žádají, aby se neznámý řidič sám přihlásil v budově Policie České republiky na ulici Hrnčířské č. 17 v Opavě, případně aby se on či svědci výše popsané záležitosti ozvali na policejní telefonní čísla 974 737 582 nebo 974 737 581.

Opava 7. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem