Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 7. února 2019

Opava - Případy fyzických napadení řeší opavští policisté a další... (3 případy) 

Opavský recidivista zcizoval v prodejně alkohol

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži z Opavy, neboť tento chvíli před devatenáctou hodinou 30. ledna letošního roku odcizil v prodejně trafiky s doplňkovým zbožím na ulici Jánské v Opavě dvě láhve alkoholu v celkové hodnotě 318 korun. S tímto zbožím z prodejny odešel, aniž by ho u pokladny řádně zaplatil a následně byl zadržen přivolanou službu konající policejní hlídkou. Toto protiprávní jednání bylo nejprve prošetřováno jako přestupek proti majetku, avšak na základě výpisu z rejstříku trestů bylo prokázáno, že se u shora uvedeného muže jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž trestním příkazem Okresního soudu v Opavě pravomocně odsouzen a potrestán za obdobnou majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací o výměře 200 hodin, které doposud nevykonal.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním řidiče automobilu u obce Háj ve Slezsku

Kolem sedmé hodiny ranní 6. února 2019 řídil 35letý muž z Ostravska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia ve směru z obce Velká Polom na Ostravsku k obci Háj ve Slezsku. Z dosud přesně nezjištěných příčin vyjel vpravo mimo vozovku, kde bokem automobilu narazil do stromu. Při této kolizní situaci utrpěl řidič zranění těžšího charakteru a z místa dopravní nehody byl letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška z důvodu zranění u něj provedena nebyla, byl však nařízen odběr krve ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění okolnosti dopravní nehody, způsobu jízdy řidiče či dalších svědeckých poznatků, lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 251.

Případy fyzických napadení řeší opavští policisté

Dne 6. února 2019 policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, ze kterých je důvodně podezřelý místní 32letý muž, neboť tento okolo devatenácté hodiny téhož dne na chodníku ulice Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, tedy na místě veřejnosti přístupném, bezdůvodně fyzicky napadl 63letého muže z Kateřinek. Toho uchopil za oděv, shodil jej na zem a několikráte jej nohou kopl do různých částí těla. Následně na něj hodil jízdní kolo, které poškozený muž vedl po chodníku. Napadený tak utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava s dobou léčení jednoho týdne. Jak bylo dále zjištěno, tak podezřelý muž byl v době útoku v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 2,7 promile alkoholu v dechu) a přivolaní policisté tak rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že se u 32letého muže jedná o opakované fyzické napadení proti svým spoluobčanům, za které již byl v minulosti potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě, a to trestním příkazem k podmíněnému trestu odnětí svobody. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavští policisté v těchto dnech prověřují i oznámení 16letého mladíka z Hradce nad Moravicí. Ten podle svých slov měl být chvíli po půlnoci 2. února tohoto roku bezdůvodně fyzicky napaden ze strany neznámé osoby v prostoru zahradní restaurace a diskotéky na ulici náměstí Svaté Trojice v Opavě. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámý muž jej měl oslovit, aby se s ním šel bít a když poškozený na toto nereagoval a rvačku odmítl, byl několika údery pěstí napaden do obličeje. Při tomto utrpěl zranění v obličeji a poranění zubů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, s dobou léčení minimálně sedm dní. K tomuto protiprávnímu jednání mající znaky přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví policisté potřebují svědecké výpovědi. Jakékoli informace, které by objasnili příčiny a důvody fyzického konfliktu, jakož i poznatky k možné osobě pachatele, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 7. února 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem