Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 7. června 2019

Opava - Případ protiprávního jednání 49letého muže v opavské herně a další... (2 případy) 

Silniční kontroly řidičů na Opavsku prokázaly protiprávní jednání

Chvíli po sedmnácté hodině 4. června letošního roku policejní hlídka z Obvodního oddělení v Kravařích při běžném výkonu služby stavěla na silnici mezi Kravařemi a obcí Bolatice řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb, a to 25letou ženu z Opavska. Na výzvu k podrobení se testu na možnou přítomnost alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek zareagovala negativním způsobem a toto bezdůvodně odmítla. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se jedná o osobu, která není držitelem řidičského průkazu a již v minulosti motorové vozidlo bez příslušných předepsaných dokladů a řidičského oprávnění řídila.

Okolo jednadvacáté hodiny posledního květnového dne tohoto roku byla tato žena totiž policisty z kravařského Obvodního oddělení stavěna na silnici mezi Kravařemi a Štěpánkovicemi jako řidička osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Corolla. Bezprostředně na dávaný pokyn zakročujících policistů k zastavění nejprve nereagovala, v jízdě pokračovala a zastavila až po opětovné výzvě z jedoucího policejního služebního automobilu formou výstražného zvukového a světelného znamení majáku a nápisu STOP. V centrální evidenci řidičů bylo poté zjištěno, že shora uvedená 25letá žena není držitelem žádného řidičského oprávnění a tudíž má statut „neřidič“. Na výzvu policistů se odmítla podrobit orientační dechové zkoušce ke zjištění, zda není ovlivněna alkoholickými nápoji a rovněž se bezdůvodně odmítla podrobit testu na možnou přítomnost jiných omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle. Bezdůvodně také odmítla lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). V době řízení automobilu se ve voze nacházel jistý 29letý muž a její tříletá dcera.

Na výzvu k zastavení ze strany službu konající policejní hlídky z Obvodního oddělení v Hlučíně nereagoval na ulici Bolatické v Dolním Benešově 23letý muž z Opavska a chvíli před desátou hodinou dopolední prvního červnového dne 2019 na motocyklu značky KTM ujížděl ve směru na Bolatice. Při tom motocykl nebyl opatřen registrační značkou a řidič neměl na hlavě ochrannou helmu. Motocyklista tedy ujížděl přes Dolní Benešov, pak přes Dolní Benešov, část Zábřeh k tamnímu letišti a následně až do obce Bohuslavice, kde na ulici Opavské zastavil. Policisté jej vyzvali k podrobení se orientační dechové zkoušce na možnou přítomnost alkoholických nápojů v jeho těle, což vyznělo negativně, podrobení se testu na přítomnost jiných návykových látek však bezdůvodně odmítl.

Přibližně třicet minut po dvacáté hodině 1. června tohoto roku řídil bez příslušného řidičského oprávnění 30letý muž z Ostravy osobní automobil tovární značky Renault, a to po ulici Těšínské v Opavě.

V brzkých ranních hodinách 4. června 2019 na katastru obce Kozmice neoprávněně řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia i 34letý muž z Hlučína, který se tak dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Rozhodnutím Městského úřadu v Kravařích má totiž v této chvíli uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do ledna roku 2020. Provedený test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle prokázal, že je pozitivní na návykové látky amphetamin a methamphetamin. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů.

Případ protiprávního jednání 49letého muže v opavské herně

V těchto dnech policejní inspektor z opavského Obvodního oddělení zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, přečinu poškození cizí věci, přečinu krádeže a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, ze kterých je důvodně podezřelý 49letý muž z Opavy.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž měl kolem jednadvacáté hodiny 3. června letošního roku v prostorách herny na ulici U Jaktařské brány v centru Statutárního města Opavy bezdůvodně křičet po obsluze provozovny, poté údery pěstí poškodil dva hrací automaty, vytržením z elektrických zásuvek poškodil web kameru, čtečku podpisů a karet, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku zcela jistě přesahující finanční částku ve výši 5 tisíc korun.

Dále v herně odcizil kompletní počítačovou sestavu v hodnotě minimálně 5 tisíc korun, kterou odnesl ven a tuto uschoval do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat. Následně se snažil z místa svého protiprávního jednání tímto automobilem odjet, v čemž se mu snažili zabránit přivolaní pracovníci opavské bezpečnostní agentury. Tito dva zaměstnanci ochranné služby se řidiči postavili do jízdní dráhy, přičemž však 49letý muž na ně svým vozem najížděl, až jeden z nich upadl na zem a způsobil si tímto zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava s předběžnou dobou léčení sedmi dnů.

Na místo byla rovněž přizvána službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Opavě, před kterou se podezřelý muž schoval a uzamkl ve svém motorovém vozidle, nechtěl otevřít, vystoupit a neustále chtěl z místa činu odejet. Proto jeden z policistů teleskopickým obuškem rozbil boční skleněnou výplň okna dveří a za použití hmatů a chvatů strážci zákona agresivního muže z vozu vytáhli a nasadili mu služební pouta. Následně jej policisté převezli k lékařskému vyšetření a ošetření, po kterém bylo vzhledem k jeho psychickému stavu rozhodnuto o umístění výše jmenovaného muže na jednom z oddělení Psychiatrické nemocnice v Opavě. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 7. června 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem