Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 6. února 2018

Opava - Upřesňující informace k páteční dopravní nehodě sanitního vozu a osobního automobilu a další... (11 případů) 

Upřesňující informace k páteční dopravní nehodě sanitního vozu a osobního automobilu

Deset minut před devátou hodinou dopolední 2. února 2018 došlo na světelné křižovatce v obci Nové Sedlice k dopravní nehodě mezi sanitním vozidlem tovární značky VW Transportér, který řídil 46letý muž z Karviné a osobním motorovým vozidlem tovární značky Renault Megané Scénic, jenž řídila 44letá žena z Novojičínska. V té době převozová sanitka jela ve směru od Ostravy na Opavu a používala VRZ - světelné a zvukové výstražné zařízení. Při příjezdu do obce Nové Sedlice výše uvedený řidič přejel na čtyřproudové vozovce do protisměru a zleva tak předjížděl vozidla stojící v obou jízdních pruzích ve směru na Opavu, které respektovaly červený signál semaforu. Řidič sanitky však podle všech doposud zjištěných skutečností při své jízdě v protisměru s největší pravděpodobností nedbal potřebné opatrnosti a svým jednáním bezprostředně ohrozil zmíněnou ženu, řídící osobní vozidlo. Ta jela ve směru od obce Štítina, odbočovala vlevo na Ostravu a do křižovatky vjela na zelený signál „volno“ tříbarevné signalizační soustavy semaforu. V prostoru křižovatky tak došlo k čelnímu střetu uvedených vozidel. Při dopravní nehodě byly zraněny čtyři osoby, tři s lehkým zraněním a jedna se zraněním těžšího charakteru, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši půl milionu korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u účastníků kolizní situace negativně. Řidič sanitky byl převezen přivolanou přítomnou osádkou sanitního vozu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě s lehkým zraněním, s lehkým zraněním byla do opavské nemocnice převezena jiným zdravotním personálem výše zmíněná žena. Lehké zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě utrpěl v převozní sanitce jedoucí pacient trpící duševní poruchou, a to 46letý muž z Karvinska. Těžší zranění však bylo způsobeno 44letému muži z Karviné, který cestoval v havarované sanitě jako doprovod tohoto pacienta a i on byl převezen k lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci do opavské nemocnice. Na místě kromě osádek několika sanitních vozidel zasahovali i opavští hasiči, policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a policisté z Dopravního inspektorátu, kteří prováděli odklon dopravy a kyvadlově řídili provoz v jednom jízdním pruhu. Následným šetřením bylo zjištěno, že světelné a zvukové výstražné zařízení bylo na jedoucím sanitním vozidle řádně nahlášeno dispečinku a bylo využíváno z důvodu toho, že se u převáženého pacienta zhoršil zdravotní stav. Celá záležitost je nadále v prověřování policisty Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a také opavskými kriminalisty. V této souvislosti se zjišťuje, zda ze strany řidiče sanitního vozidla či ze strany řidičky automobilu došlo k pochybení a který z nich má větší podíl na naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti případně i na jiné trestné činnosti či protiprávním jednání.

Úmyslné poškození osobního automobilu v obci Šilheřovice

V noční době z 1. na 2. února 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U parkoviště v obci Šilheřovice přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, přičemž na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle tovární značky Seat Ibiza prořízl obě zadní pneumatiky. Poškozené místní ženě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 tisíce korun a tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho protiprávního jednání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Případ krádeže cigaret v opavské trafice z minulého týdne zná svého pachatele

Na konci uplynulého týdne byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o krádeži cigaret v prodejně trafiky na ulici Horní náměstí v Opavě. Tehdy neznámý pachatel chvíli po půl sedmé ranní 1. února 2018 vstoupil do prodejny, přičemž z ruky prodávající 70leté ženy vytrhl a takto odcizil karton cigaret v hodnotě 1.020 korun. Poté z místa protiprávního jednání majetkového charakteru utekl neznámo kam. Ke zranění obsluhy prodejny nedošlo a celá záležitost byla ihned v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě. Na základě všech zjištěných skutečností, například sděleným popisem a oblečením u tehdy neznámého muže a různými svědeckými výpověďmi byl jako pachatel ustanoven 23letý muž z Opavy, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal. Ve zkráceném přípravném řízení mu policisté v těchto dnech sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže a jeho případná další trestná činnost obdobného charakteru je nadále prověřována opavskými kriminalisty.

Kontrola řidiče osobního automobilu v Opavě prokázala protiprávní jednání

Chvíli po půl desáté večerní 2. února 2018 službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení stavěla na ulici Olbrichové v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia combi. Řidič předložil policistům pouze průkaz totožnosti a byl v něm ustanoven 33letý muž z Ostravy. Následnou důslednou silniční kontrolou a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento muž je neřidič, kdy má v současné době rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel pro všechny podskupiny řidičských oprávnění, a to až do listopadu roku 2019. Tím, že shora jmenovaný muž tedy řídil motorové vozidlo, dopustil se tak trestné činnosti a je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Dále bylo zjištěno, že automobil Škoda Octavia combi je majetkem 29leté ženy z Ostravy, je trvale vyřazen z provozu a v předu i vzadu má upevněny registrační značky z osobního vozidla tovární značky Renault Laguna, které je rovněž evidováno na tuto ženu. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a po řádném zadokumentování spisového materiálu bude toto protiprávní jednání postoupeno do správní komise příslušného odboru dopravy Magistrátu města či Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Vloupání do rekreační chaty na katastru obce Hlubočec

V blíže nezjištěné době od listopadu loňského roku do 3. února 2018 doposud neznámá osoba spáchala v chatovišti zvaném Setina na katastru obce Hlubočec přečin krádeže tím, že se vloupala do garáže rekreační chaty poškozeného muže z Ostravy. Odcizením rotační motorové sekačky, aku šroubováku v plastovém kufříku, trojdílného hliníkového žebříku, strunového křovinořezu, rádia, elektrické řetězové pily, elektrické vrtačky a elektrické úhlové brusky vznikla celková hmotná škoda ve výši téměř 13 tisíc korun. Poškozením zámku vrat garáže pak vznikla škoda 200 korun a tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu výše uvedených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Vloupání do sklepa panelového domu v Opavě, městské části Kateřinky

Doposud neznámý pachatel spáchal v přesně nezjištěné době na přelomu měsíců leden a únor 2018 přečin krádeže tím, že se ve sklepních prostorách jednoho z panelových domů na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách vloupal do společné kolárny. Odtud odcizil uzamčené dámské horské jízdní kolo značky Rock Machine červenobílé barvy a dále uzamčenou pánskou koloběžku značky Crussis žlutočerné barvy. Poškozené místní ženě tak krádeží vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 18 tisíc korun a další škoda na dveřích ve výši téměř 3 tisíce korun byla způsobena zdejší poškozené právnické osobě. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

V těchto dnech však opavští policisté z Obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody 29letému muži z Opavy, neboť na podkladě prováděného prověřování bylo zjištěno, že se tento v polovině měsíce ledna 2018, a to rovněž v panelovém domě na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách, vloupal do sklepního boxu 39letého místního muže a odcizil mu pánské horské jízdní kolo v hodnotě 20 tisíc korun. Zda i prvně uvedený případ nějak souvisí s trestnou činností 29letého muže, je v této chvíli předmětem dalšího zjišťování a objasňování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do prodejny v Budišově nad Budišovkou a odcizení tabákových výrobků

V blíže neustanovené době v průběhu dne 3. února letošního roku či v brzkých ranních hodinách následujícího dne dosud neznámý pachatel spáchal na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou přečin krádeže tím, že se vloupal do místní prodejny smíšeného zboží, ze které odcizil 360 krabiček cigaret různých druhů a 30 balíčků tabáku různých značek v celkové hodnotě vyšší jak 35 tisíc korun. Poškozením mříží a dveří vznikla další hmotná škoda na majetku ve výši 2 tisíce korun, a to opavskému obchodnímu družstvu. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených tabákových výrobků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Nález finanční hotovosti v opavském bankomatu

Pár minut po poledni 5. února 2018 se na opavskou policejní služebnu osobně dostavil 68letý muž z Opavska a uvedl, že před chvíli nalezl v bankomatu na ulici Horní náměstí v Opavě dvě bankovky nominální hodnoty tisíc korun. Celkovou částku ve výši 2 tisíce korun tedy předal opavským policistům, kteří v této souvislosti žádají dosud neznámou osobu, která kolem čtvrt na jednu odpoledne téhož dne prováděla transakční činnost u bankomatu, aby se přihlásila na kteroukoli policejní služebnu či službu konajícím policistům Policie České republiky. Zároveň strážci zákona děkují uvědomělému muži za navrácení nalezených peněžních prostředků a upozorňují širokou veřejnost na takový to postup při nálezu financí, dokladů, platebních karet, elektroniky či jiných hodnotných věcí a cenností. V opačném případě, tedy při ponechání si nalezené věci, by se tak mohlo jednat o podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu zatajení věci.

Odcizení mobilního telefonu z kapsy bundy poškozené ženy v opavském baru

V době kolem třetí hodiny ranní 4. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v nočním baru na ulici Krnovské v Opavě přečin krádeže tím, že využil chvilkové nepozornosti 18leté mladé ženy z Opavska a z kapsy bundy, kterou měla oblečenou na sobě, jí odcizil mobilní telefon značky iPhone 8 černé barvy v hodnotě 18 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele této majetkové trestné činnosti či k nálezu odcizeného mobilního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Strossmayerové v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Strossmayerové v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že zde úmyslně poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia. Skutek se stal v noční době z 3. na 4. února 2018 a promáčknutím přední kapoty a poškrábáním laku karosérie vznikla místní 53leté majitelce automobilu celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Poškození skleněných výplní výloh na rozestavěném autosalónu v Opavě

Dne 5. února 2018 policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že úmyslně rozbil skleněné výplně na rozestavěném objektu autosalónu na ulici Krnovské v Opavě. Případ se stal v blíže neustanovené době ve dnech 2. až 5. února letošního roku a úmyslným rozbitím 15 kusů vakuovaných dvojskel vitrín různých rozměrů vznikla soukromé společnosti z Karvinska celková hmotná škoda na majetku ve výši 150 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž jakékoli kladné informace k objasnění věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 6. února 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem