Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 6. června 2019

Opava - Bezpečnostní opatření v souvislosti s kulturními akcemi na Opavsku a další... (6 případů) 

Bezpečnostní opatření v souvislosti s kulturními akcemi na Opavsku

Každoročně hlavně v období letních měsíců probíhá na Opavsku velké množství kulturních, sportovních a společenských akcí, na které policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě dohlížejí. V rámci bezpečnostních opatření je tak výkon služby policistů jednotlivých obvodních oddělení, Dopravního inspektorátu, opavských kriminalistů, policistů Skupiny služební kynologie, ale i policistů Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje směřován do míst, kde se zdržuje větší počet lidí, přičemž je zde předpoklad, že by mohl být narušen veřejný pořádek, noční klid a občanské soužití. Dále je pravděpodobné, že se v okolí dané akce mohou vyskytovat řidiči motorových vozidel a cyklisté pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek (omamné a psychotropní látky či jedy) a mohou se zde pohybovat osoby mladší osmnácti let, tedy nezletilí a mladiství, a to pod možným vlivem alkoholických nápojů.

Kromě různých technoparty a hudebních produkcí v areálu rekreačního střediska Hadinka v obci Klokočov na Vítkovsku, motorkářských srazů v obci Chlebičov, v Hradci nad Moravicí - Kajlovci nebo v Budišově nad Budišovkou, se nejvíce kulturních akcí koná ve Sportovně rekreačním areálu „Štěrkovna“ v Hlučíně, v okolí zámku v Hradci nad Moravicí, na území Statutárního města Opavy, ale rovněž také v jednotlivých obcích opavského okresu. Veškeré takto pořádané společenské akce musejí podléhat oznamovací povinnosti, organizátor tedy musí dostat povolení příslušného Obecního či Městského úřadu a musí dodržovat zcela jasná pravidla a zákonitosti. V průběhu akcí se tak na místo mohou dostavit nejen policisté Policie České republiky, strážníci městských policií, hasiči Hasičského záchranného sboru a příslušníci sborů dobrovolných hasičů, ale také pracovníci České Obchodní Inspekce, hygieny, orgánů státní správy a samosprávy i odboru sociálních věcí příslušného úřadu. Namátkové ale i cílené kontroly již byly v uplynulých víkendech provedeny na Vítkovsku, na Hlučínsku a budou tak nadále pokračovat v průběhu nastávajících měsíců i na dalších místech Opavska.

Tak například minulý víkend, tedy přesněji od dvacáté hodiny 31. května do čtyř hodin rána 1. června letošního roku proběhlo bezpečnostní opatření v hlučínském Sportovně rekreačním areálu „Štěrkovna“ v rámci pořádané diskotéky. Prováděné kontroly se zúčastnilo 7 policistů z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně, 7 strážníků Městské policie Hlučín a opavský policejní psovod. Na dané akci bylo podle pořadatelů přítomno 2 tisíce návštěvníků a strážci zákona zkontrolovali 60 lidí převážně mladšího věku. U 20 osob mladších 18ti let bylo zjištěno požití alkoholických nápojů, přičemž jim byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami v rozmezí mezi 0,14 promile až 1,8 promile alkoholu v dechu. Nejvíce nadýchal 14letý nezletilý chlapec, u něhož orientační dechová zkouška prokázala hodnotu 1,8 promile alkoholu v dechu, další vysoké hodnoty přes 1,5 a 1,6 promile alkoholu v dechu měli dva mladiství. Všechny 3 tyto osoby byly policisty na místě zadrženy, převezeny do budovy hlučínských policistů a následně byly předány jejich zákonným zástupcům – rodičům. V jednom případě byla dokonce na místo přivolána i osádka sanitního vozidla Rychlé záchranné služby, a to k 16leté dívce, která byla v silně podnapilém stavu, nekomunikovala, nebyla schopna pohybu ani dechové zkoušky. Po lékařském vyšetření a ošetření byla tato mladistvá převezena do místa bydliště a rovněž byla předána rodičům.

V této souvislosti hlučínští policisté a opavští kriminalisté nadále prošetřují a prověřují jednotlivé případy podání či prodání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let, kdy se zjišťují lidé, kteří umožnili nezletilým a mladistvým alkohol získat a pít, čímž se svým protiprávním jednáním minimálně mohli dopustit přestupkového jednání na úseku boje proti alkoholismu a jiným toxikomániím.

Vloupání do stavební buňky na katastru obce Hrabyně

Na konci měsíce května letošního roku se po vypáčení dveří doposud neznámá osoba vloupala do stavební buňky v katastrálním území obce Hrabyně, ze které odcizila buben s elektrickým kabelem o délce 50 metrů, aku šroubovák, elektrickou vrtačku, stavební laser, motorovou pilu a další stavební nářadí a vybavení, čímž vznikla poškozené právnické osobě z Ostravy celková hmotná škoda na majetku ve výši 35 tisíc korun. Tento přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do osobního automobilu na ulici Jaselské v Opavě

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech intenzivně prověřují oznámení 32letého muže z Ostravy, poněvadž se doposud neznámý pachatel mezi šestnáctou a sedmnáctou hodinou dne 30. května tohoto roku vloupal do jeho osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat, a to na ulici Jaselské v Opavě. Rozbitím zadního skla dveří automobilu vznikla škoda ve výši 4 tisíce korun a odcizením tašky na notebook, ultrabooku HP Spectre hnědofialové barvy, peněženky, finanční hotovosti, různých osobních dokladů, platebních karet a svazku klíčů byla poškozenému muži způsobena další škoda v celkové výši 40 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění tohoto protiprávního jednání majícího znaky přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úmyslné poškození osobních automobilů v Dolním Benešově a v Hlučíně

Od podvečerních hodin 30. května 2019 do poledních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v Dolním Benešově přečin poškození cizí věci tím, že ve vjezdu ke zdejšímu neobydlenému rodinnému domu úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Mazda 6. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak do laku celé karosérie automobilu byly provedeny různé rýhy a také došlo k propíchnutí všech čtyř pneumatik vozu. Poškozené místní soukromé společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 90 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly k ustanovení osoby pachatele či k důvodu jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně, a to 974 737 701.

Policisté z hlučínského Obvodního oddělení v těchto dnech prověřují obdobný případ úmyslného poškození motorového vozidla, a to na ulici Na Závodí v Hlučíně. Neznámá osoba na volně přístupném pozemku poblíže jednoho z rodinných domů poškodila oba zadní světlomety a lak zadního nárazníku na osobním automobilu tovární značky BMW 530 D. Poškozenému 35letému místnímu muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Svědecké informace k tomuto případu, které by vedly k řádnému objasnění celé záležitosti lze rovněž kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Případ krádeže motocyklu na ulici Boční v opavské městské části Jaktař

Doposud neznámý pachatel v době mezi osmou hodinou ranní a desátou hodinou dopolední prvního červnového dne letošního roku spáchal na ulici Boční v Opavě-Jaktaři přečin neoprávněného užívání cizí věci a přečin porušování domovní svobody tím, že přes nezajištěnou branku neoprávněně vstoupil na celooplocený pozemek jednoho z rodinných domů, přičemž z volně přístupného přístřešku odcizil a zmocnil se tak zde odstaveného motocyklu tovární značky Suzuki GSX-R bílé barvy, bez registrační značky, čímž měla být poškozené 48leté ženě z Opavy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého motorového vozidla, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do prodejního stánku v areálu golfového hřiště v Kravařích

V noční době z 2. na 3. června 2019 se doposud neznámá osoba vloupala do dřevěného prodejního altánku v areálu zámeckého parku a golfového hřiště mezi Kravařemi a obcí Velké Hoštice, odkud odcizila devět plechovkových piv, dvě nealko nápoje, láhev alkoholu a výčepní zařízení, čímž poškozené 35leté ženě z Opavy a poškozené právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 6 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele, k objasnění případu či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Opava 6. června 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem