Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. září 2018

Opava - Případy krádeží zboží v supermarketech na Opavsku znají osoby pachatelů a další... (7 případů) 

Vloupání do motorových vozidel na Opavsku

Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou odpolední 31. srpna 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti u místní restaurace v Hradci nad Moravicí, v městské části Kajlovec přečin krádeže a přečin poškozené cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat. Z automobilu následně odcizil koženkovou pracovní tašku černé barvy tzv. diplomatku s psacími potřebami a s různými osobními věcmi v hodnotě bezmála 2 tisíce korun, ke škodě 34letého muže z Přerovska, přičemž rozbitím skleněné výplně okna zavazadlového prostoru vznikla poškozené právnické osobě celková hmotná škoda ve výši nejméně 10 tisíc korun. Tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí.

Posledního srpnového dne letošního roku došlo k obdobné trestné činnosti majetkového charakteru i na parkovišti u místního zámku v obci Litultovice. Neznámá osoba v blíže neustanovené době mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou po rozbití skleněné výplně okna dveří vnikla do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Yeti a odcizila pánskou koženou kabelku, ve které byla pánská kožená peněženka, různé osobní doklady, slevové karty, platební karty a finanční částka na hotovosti ve výši 9 a půl tisíce korun. Odcizením věcí vznikla poškozenému 65letému muži z Novojičínska celková hmotná škoda na majetku ve výši 11 tisíc korun a poškozením automobilu vznikla poškozené organizaci škoda ve výši nejméně 5 tisíc korun. Toto protiprávní jednání mající znaky přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů výše uvedených případů či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení pracovního nářadí z pozemku rodinného domu v Ludgeřovicích

V noční době na přelomu měsíců srpen a září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nad nádražím v obci Litultovice přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a odcizil zde volně stojící vibrační desku, čímž způsobil místní soukromé společnosti předběžnou škodu na majetku ve výši 80 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Případy krádeží zboží v supermarketech na Opavsku znají osoby pachatelů

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 25leté ženě z Novojičínska, neboť tato kolem šestnácté hodiny prvního zářijového dne letošního roku odcizila v supermarketu nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě 227 korun. Zubní pastu a balení mořského salátu si uschovala do zadní kapsy kalhot a po průchodu přes pokladní zónu bez zaplacení byla zadržena pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byla předána přivolané policejní hlídce k nutným procesním úkonům, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedené ženy jedná o recidivu. V posledních třech letech byla totiž pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do listopadu roku 2019.

Recidivy ve formě přečinu krádeže se kolem půl třetí odpolední 2. září 2018 dopustil i 40letý muž z Ostravy, a to v jednom ze supermarketů na ulici Celní v Hlučíně. Odcizil zde totiž 31 kusů balení másla v celkové hodnotě 1 700 korun. Toto volně vystavené zboží uložil do svého batohu a pronesl jej bez zaplacení přes pokladní zónu. U východu byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích hlučínští policisté zjistili, že výše jmenovaný muž se protiprávního jednání dopustil i přesto, ačkoli byl v posledních třech letech rozsudkem Okresního soudu v Ostravě pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře šesti měsíců, který vykonal na podzim roku 2016.

Oba výše popsané skutky jsou nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to i v úzké spolupráci s jejich ostravskými a s novojičínskými kolegy. Zjišťují se také další možná protiprávní jednání majetkového charakteru u shora uvedených podezřelých osob.

Odcizení elektro kola z pozemku rodinného domu v Hradci nad Moravicí

V blíže neurčené době od podvečerních hodin 31. srpna 2018 do odpoledních hodin následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Na Rybníkách v Hradci nad Moravicí přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a přilehlého přístřešku odcizil volně odstavené elektro kolo značky Acid hybrid černé barvy. Poškozenému místnímu 72letému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 55 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého dopravního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Odcizení peněženky z nezajištěného automobilu na ulici Nákladní v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní 1. září letošního roku na ulici Nákladní v Opavě přečin krádeže tím, že ze zde zaparkovaného a řádně nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Audi A6 odcizil volně odloženou pánskou koženou peněženku černé barvy s finanční částkou na hotovosti ve výši 15 tisíc korun a s různými osobními doklady. Poškozenému 20letému muži z Opavy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 15 a půl tisíce korun a tento případ nadále prověřují policisté z místně příslušného obvodního oddělení. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků a dokladů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Krádež kabelky z nezajištěného osobního vozidla na ulici Na Rybníčku v Opavě

K přečinu krádeže a k přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku došlo kolem půl jedenácté dopolední 4. září 2018 ve dvoře jednoho z činžovních domů na ulici Na Rybníčku v Opavě, kdy doposud neznámá osoba využila chvíli, ve které zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot Traveller nebylo řádně zajištěno a uzamčeno a odcizila koženou kabelku hnědé barvy. V ní se nacházela peněženka modro-bílo-červené barvy, platební karty, různé osobní doklady, doklady k automobilu, osobní písemnosti, slevové karty, dioptrické brýle s obalem zelené barvy, kapesní nožík, zapalovač, svazek klíčů, mobilní telefon značky iPhone bílo-měděné barvy v silikonovém obalu bílé barvy, mobilní telefon iPhone černé barvy a finanční částka na hotovosti ve výši téměř 2 tisíce korun. Poškozené místní 46leté ženě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 44 tisíc korun a tento případ majetkového trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Výzva k dopravní nehodě na parkovišti nákupního centra v Opavě-Kateřinkách

Policejní inspektor prap. Karel Matusiak ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřuje dopravní nehodu, ke které došlo patnáct minut po deváté hodině ranní 31. srpna 2018 na parkovišti nákupního centra na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách a žádá širokou veřejnost o kladné poznatky k celé záležitosti. Svědecké informace tak lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 581 nebo 974 737 576.

V té době doposud neznámý řidič řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus tmavě modré metalízy, přičemž při couvání z parkovacího místa u budovy místního rychlého občerstvení narazil do zde odstaveného osobního automobilu tovární značky Citroën Saxo, jehož majitelem je 23letý muž z Bruntálska. Následně zde neznámý muž vozidlo ponechal otevřené a společně se svým spolujezdcem odešel neznámo kam. Oba neznámí muži mluvili anglicky a vzhledem k tomu, že osobní automobil Ford Focus (pravostranné řízení vozidla), anglické mezinárodní registrační značky „GB“ NJ03DBZ byl odemčen, policisté vůz zajistili a za pomocí odtahové firmy umístili v opavském policejním objektu. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak ke zranění žádné ze zúčastněných osob při kolizní situaci nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 12 tisíc korun.

Opava 5. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem