Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. září 2014

Opava - Nálezy munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku a další...(6 případů) 

 

Vloupání do bufetu u hlučínského jezera na katastru obce Kozmice

Dne 3. září 2014 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel ve Sportovně rekreačním areálu zvaném Štěrkovna na katastru obce Kozmice. V blíže neupřesněné době od 27. července do 3. září letošního roku se totiž vloupal do místního bufetu, odkud odcizil 3 hlavy výčepního zařízení z pivních sudů, finanční částku na hotovosti 1.500 korun, 6 láhví alkoholu různých značek, plechovky piva, oplatky, žvýkačky a bonbóny, vše v hodnotě přes 11 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 tisíc korun.


19letý muž z Opavy je podezřelý z majetkové trestné činnosti

Opavští policisté v těchto dnech sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 19letému muži z Opavy, neboť tento se podle všech doposud zjištěných skutečností v odpoledních hodinách dne 8. července letošního roku neoprávněně zmocnil platební karty poškozeného 19letého muže z Opavy, který jí ztratil a s takto nabytou platební kartou provedl platby za zakoupené zboží v různých opavských prodejnách, čímž způsobil škodu v celkové výši bezmála 1.800 korun.
Dále v polovině srpna odcizil z batohu mobilní telefon a peněženku s finanční částkou na hotovosti 2.500 korun. Případ se stal na ulici Na Valech v Opavě v dopolední době, kdy poškozený 51letý muž z Kobeřic zde opravoval své jízdní kolo a batoh měl volně odložený nedaleko od sebe. V tomto případě shora uvedený podezřelý mladý muž způsobil celkovou škodu ve výši přes 11 tisíc korun.
Jeho případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.


Nálezy munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku

V půl druhé odpoledne dne 3. září 2014 telefonicky na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 41letý muž z Ostravy, že před chvíli nalezl při sběru hub v lesním porostu na katastru obce Suché Lazce nějaký předmět, který vypadá jako munice. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 82 mm ruské výroby, jenž pochází z období 2. světové války.

Policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku byl přivolán na Opavsko i ve večerních následujícího dne. Kolem 21. hodiny dne 4. září totiž 38letý muž z Darkovic nalezl při výkopových pracích na zahradě svého rodinného domu na ulici Dlouhé v obci Darkovice náboj ráže 14,5 mm pocházející z období 2 světové války. I tato munice byla zajištěna a bude odborně zneškodněna.


Vloupání do garáže pod řadovým domem na ulici Ondříčkové v Opavě

V době od 19. hodiny dne 2. září do 18. hodiny dne 3. září letošního roku se doposud neznámý pachatel vloupal do garáže pod řadovým domem na ulici Ondříčkové v Opavě, odkud odcizil dámské horské jízdní kolo značky Hibike bílé barvy, pánské horské jízdní kolo značky Head černé barvy, dámské trekinkové jízdní kolo neznámé značky červené barvy, pánské horské jízdní kolo značky MaxBike bílé barvy, motorovou řetězovou pilu značky Husquarna oranžové barvy a elektrickou rozbrušovačku značky Macalister modré barvy, vše v hodnotě 61.500 korun. Škoda na zařízení garáže činí 300 korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě pro přečin krádeže a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu výše uvedených odcizených věcí, lze kdykoli, byť i anonymně, sdělit na opavské policejní telefonní číslo 974 737 651.


Neznámý muž fyzicky napadl u kravařské prodejny 37letého muže a poškodil mu auto

Dne 4. září 2014 v době kolem 07:45 hodin doposud neznámý pachatel spáchal před prodejnou na ulici Čeňka Trunčíka v Kravařích přečin poškození cizí věci tím, že po předchozí slovní hádce přišel ke dveřím řidiče nákladního motorového vozidla značky Man, kde seděl 37letý muž z Ostravska, přičemž tyto dveře násilím otevřel, čímž došlo k jejich vychýlení a poškození a rovněž k prasknutí plastové části zpětného zrcátka s celkovou škodou ve výši 5 tisíc korun, ke škodě frýdeckomístecké společnosti. Dále neznámý muž fyzicky napadl shora jmenovaného poškozeného, kterému roztrhal tričko, poškodil mikinu, rozbil mobilní telefon, vše v hodnotě 3.200 korun a poranil mu prst ruky. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


59letý muž při práci se strojem neúmyslně poškodil plynové potrubí na Vítkovsku

Dne 4. září letošního roku policisté z obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, kterého se měl dopustit 59letý muž z Olomoucka tím, že kolem půl třetí odpoledne dne 3. září na stavbě silnice Vítkov - Větřkovice poškodil z nedbalosti, a to při zemních pracích těžkou technikou (zemním strojem), středotlaké plynové potrubí pro město Vítkov. Došlo tak k úniku zemního plynu do volného terénu a k celkovému poklesu tlaku v plynovém vedení ve městě Vítkov, kdy množství uniklého plynu, jeho hodnota a další škoda vzniklá poškozením potrubí bude poškozenou společností dodatečně vyčíslena. K přerušení dodávky zemního plynu do Vítkova a k jednotlivým odběratelům nedošlo. Při poškození potrubí a úniku plynu nedošlo k ohrožení života či zdraví osob či k jiné škodě na majetku a rovněž při odstraňování závady nebyl nikdo zraněn.

 

 

Opava 5. září 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem