Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. února 2019

Opava - Úmyslné poškození včelínů na Opavsku a úhyn včelstev a další... (5 případů) 

Úmyslné poškození včelínů na Opavsku a úhyn včelstev

V těchto dnech policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali dvě oznámení o úmyslném poškození včelích úlů a včelstev na Opavsku.

První takovéto protiprávní jednání mající znaky přečinu poškození cizí věci i přečinu krádeže se stalo v přesně neuvedené době od 15. ledna do 1. února 2019 poblíž rybníku zvaného Pavelák II. na katastru města Vítkova. Neznámá osoba se tak vloupala do zde stojící plechové maringotky sloužící jako včelín, vstoupila dovnitř a vynesla pět dřevěných úlů se včelstvem. Vlivem povětrnostních podmínek a zimního počasí došlo k částečnému úhynu včelstva a z objektu byly odcizeny včelařské rukavice, kuřák, plastové kbelíky modré barvy, včelařské rozpěráky a svítilna, čímž poškozenému 39letému muži z Vítkovska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 23 tisíc korun.

Obdobný případ se udál začátkem února tohoto roku na katastru obce Kozmice, a to vedle účelové komunikace směřující od fotbalového hřiště na obec Vřesinu. Neznámý pachatel zde úmyslně poškodil včelín, skládající se z pěti nástavbových úlů s včelstvem, přičemž poškozenému 71letému muži z Hlučínska byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 18 tisíc korun.

Oba případy nadále prověřují nejen místně příslušní policisté z obvodních oddělení ve Vítkově a v Hlučíně, ale také opavští kriminalisté. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby nebo osob pachatelů či k důvodům jejich počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné rozbití čelního skla na osobním automobilu v Opavě

Od devatenácté hodiny prvního únorového dne letošního roku do jedenácté hodiny dopolední následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Bochenkové v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že skleněnou láhví úmyslně rozbil čelní sklo na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle tovární značky Ford Fusion, čímž byla poškozenému 29letému místnímu muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 7 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do garáže na ulici Otické v Opavě

V přesně nezjištěné době mezi 27. lednem a 3. únorem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v garážovišti naproti areálu Městského hřbitova na ulici Otické v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do garáže poškozeného 79letého místního muže a odcizil mu šest láhví ovocné domácí pálenky. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř jeden a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Majetková trestná činnost 24letého muže z Opavy objasněna

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 24letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se minimálně dopustil ve třech případech od poloviny listopadu 2018 do poloviny ledna letošního roku. Svou trestnou činnost majetkového charakteru spáchal i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů prokázáno, tak se 24letý recidivista z 15. na 16. listopadu loňského roku vloupal do jednoho z činžovních domů na ulici Husové v Opavě, přičemž vstoupil do neobývaného bytu v rekonstrukci a pokusil se odcizit dva plechové radiátory. To se mu však nepodařilo, poněvadž byl vyrušen majitelem objektu a z místa činu utekl pryč.

V polovině listopadu 2018 se také vloupal do jednoho z bytů na ulici Nákladní v Opavě, ze kterého odcizil finanční hotovost, elektrické kytary, herní konzole, různé hry, láhve alkoholu, mobilní telefony a příslušenství, powerbanku, fotoaparáty, sluneční brýle, sluchátka, hodinky, oblečení, obuv a kosmetiku, vše ke škodě místnímu 42letému muži.

Kolem půl deváté večerní 15. ledna 2019 byl v prodejně Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby po krádeži dvou hodinek. Tyto si uschoval pod bundu a bez úhrady prošel pokladní zónou. Následně byl předán přivolané opavské policejní hlídce k provedení nutných procesních úkonů.

Jeho případná další trestná činnost obdobného charakteru je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši okolo 160 tisíc korun a v této chvíli se shora uvedený obviněný muž opět nachází ve věznici, tedy ve výkonu trestu odnětí svobody.

Odcizení peněženky v opavském diskoklubu

V rozmezí mezi druhou a třetí hodinou ranní 3. února 2019 doposud neznámý pachatel využil v prostorách diskoklubu na ulici Otické v Opavě nepozornosti místního 34letého muže a z barového pultu mu odcizil volně odloženou peněženku. V ní se nacházela finanční hotovost, různé osobní doklady, platební karty a permanentky SFC Opava, vše v celkové hodnotě nejméně 8 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu výše uvedených peněžních prostředků a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 5. února 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem