Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 5. dubna 2019

Opava - Případy podvodných jednání na osobách seniorského věku 

Případy podvodných jednání na osobách seniorského věku

V poslední době je široká veřejnost téměř každodenně prostřednictvím médií i různou cílenou preventivní činností informována o případech podvodných jednání či o krádežích finančních prostředků, a to převážně na osobách seniorského věku. V souvislosti s touto problematikou majetkové trestné činnosti byly v rámci Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje vytvořeny speciální týmy policistů a kriminalistů, zabývající se tímto protiprávním jednáním.

Rovněž na teritoriu opavského okresu je vyčleněna skupina policistů, která nejen zjišťuje tyto jednotlivé případy, provádí dokumentaci těchto skutků, ale hlavně aktivně prošetřuje a prověřuje veškeré indicie, poznatky a informace k dané problematice. Bez aktivní účasti spoluobčanů by však veškeré snahy o ustanovení osoby či osob pachatelů byly zřejmě neúčinné a rovněž obrovská obezřetnost široké veřejnosti v co největší možné míře omezuje dokonání těchto přečinů případně i zločinů.

Opavští policisté i kriminalisté provádějí k této problematice rozsáhlé preventivní akce, tedy besedy a přednášky na dané téma s osobami seniorského věku. Během března letošního roku tak byla provedena preventivní osvětová činnost v různých klubech a spolcích seniorů, v seniorcentrech a v organizacích pro důchodce i pro širokou veřejnost, a to v obcích Otice, Březová, Nové Sedlice a Háj ve Slezsku. V pozdních odpoledních hodinách 3. dubna letošního roku bylo o trestné činnosti podvodného charakteru hovořeno s obyvateli obce Skřipov, v odpoledních hodinách 15. dubna bude tato aktivita probíhat v obcích Velké Hoštice a Jezdkovice, 16. dubna v Klubu seniorů Charity Opava, 17. dubna v obci Raduň a 13. května 2019 v opavské městské části Malé Hoštice.

Policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě od začátku roku 2019 do posledního březnového dne letošního roku přijali již osm oznámení o případech, které mají celorepublikový charakter trestné činnosti, mají ve svém základu legendu zvanou „VNUK“ a které se udály v okrese Opava. Tyto telefonáty od neznámých pachatelů směřovaly na osoby seniorského věku do obcí Kobeřice, Velké Hoštice, Bolatice, Chuchelná, Chlebičov, Hať a do měst Vítkov a Opava.

Neznámé osoby telefonicky žádaly o finanční prostředky pod záminkou momentální tíživé situace, nutnosti úhrady dluhů a pohledávek, přičemž požadovaly desetitisíce ale i stovky tisíc na hotovosti. Naštěstí oslovené osoby poproduktivního věku zachovaly duchapřítomnost a svou obezřetnost, zareagovaly velmi dobře a po podivných telefonátech obdobného charakteru, kdy se volající představovali jako synové či vnuci, tak ihned volaly svým rodinným příslušníkům, vše si důkladně ověřily a zjistily podvodná tvrzení neznámých pachatelů. V žádném z těchto případů tak nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestné činnosti majetkového charakteru a oslovené osoby požadované peníze pachateli či pachatelům nedaly a nepřišly tedy o žádné finanční prostředky.

Tak například kolem sedmnácté hodiny 28. března 2019 doposud neznámý pachatel spáchal přečin podvod ve stádiu pokusu na 86letém muži z Opavy, kterého kontaktoval v místě jeho trvalého bydliště, a to prostřednictvím pevné telefonní linky. Při telefonickém rozhovoru jej oslovil: „ahoj dědo“ a pod legendou, že má potíže s investicí do restaurace, se od osoby poproduktivního věku snažil vylákat finanční částku ve výši 450 tisíc korun. Když mu velmi obezřetný senior odpověděl, že takovou částku nemá, tak po něm neznámý muž požadoval alespoň finanční částku 220 tisíc korun. I na toto podváděný muž odpověděl, že ani tuto částku nemá a osoba pachatele se jej hned ptala na jiné dostupné cennosti, jako jsou šperky ze žlutého kovu, historické předměty či obrazy. Senior však následně hovor ihned ukončil, žádné finanční prostředky ani jiné cenné věci nikomu nepředal ani neposlal a vše nahlásil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky.

Obdobný případ oznámila posledního březnového dne letošního roku i 80letá žena z Opavska. Té neznámá osoba mluvící mužským hlasem zavolala na její pevnou telefonní linku do místa bydliště, a to již v odpoledních hodinách 22. března 2019 a vydávala se za jejího vnuka. Po oslovení: „ahoj babi“, tento neznámý muž uváděl, že má jisté problémy a požadoval po ní blíže neurčenou finanční pomoc. Při tomto tvrdil, že své peníze poslal omylem na jiný bankovní účet, že jeho finanční prostředky mu následně budou navráceny a pak by je obratem vrátil výše uvedené seniorce. Jakmile však tato žena údajnému vnukovi do telefonu sdělila, že se domluví se synem, tedy s otcem žadatele, volající ihned zavěsil a již se neozval. V následujících dnech si velmi obezřetná a pozorná seniorka celou záležitost ověřila u svých rodinných příbuzných i u svého skutečného vnuka a zjistila, že tento žádné peníze nepotřeboval, nepotřebuje a nevolal ji. Proto se rozhodla uvedenou věc oznámit na Policii České republiky.

Výše popsané případy jsou zcela zřejmým důkazem protiprávních jednání na osobách seniorského věku, které se dějí v rámci celé České republiky. I v okrese Opava tak dochází k této trestné činnosti, a to i přes různá varování o nástrahách podvodného jednání a informovanosti o těchto krádežích, přes nemalou prezentaci preventivních projektů s danou tématikou, přes pořádání besed, přednášek a vštěpování bezpečného a obezřetného chování.

V této souvislosti opavští policisté a kriminalisté upozorňují širokou veřejnost, že se obdobné případy mohou opakovat a nabádají k větší ostražitosti zvláště majitele pevných telefonních linek. Vyzývají tak převážně osoby seniorského věku, aby v žádném případě nepůjčovaly finanční prostředky neznámým osobám, rovněž jim nedávaly různé cennosti jako například šperky, předměty ze žlutého a bílého kovu apod. V případě jakéhokoliv podezřelého telefonátu či osobní schůzky je zapotřebí tuto skutečnost ihned telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně si pravdivost daného požadavku ověřit u svých nejbližších rodinných příbuzných. Jakýkoli telefonát údajného syna, vnuka či jiné osoby v příbuzenském poměru je zapotřebí si zpětně ověřit, a to nejlépe osobním stykem s dotyčným rodinným žadatelem o peníze a finanční prostředky v žádném případě nedávat cizím, neznámým lidem případně je posílat na nějaké neznámé účty. Je pak zcela vhodné, aby v případě předávání finančních prostředků či jiných cenností se tohoto vždy účastnily další osoby z řad rodiny a je velmi důležité, aby se nikdy nejednalo s neznámými lidmi, byť by žádali cokoli. Jak je již výše uvedeno, vždy je nejlépe se s podivnou žádostí ihned obrátit na policisty, na nejbližší policejní služebnu či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

A hlavně si pamatovat: NIKOMU CIZÍMU NEDÁVAT SVÉ ÚSPORY!

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

V nedávné době (18. března 2019) tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje mjr. Mgr. Gabriela Pokorná vydala prostřednictvím médií níže uvedenou tiskovou zprávu, která se rovněž týkala a týká případů s legendou „VNUK“.

„Volající vnuci…“

V letošním roce jsme zaznamenali v regionu 16 skutků podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastější legendou jsou opět volající „VNUCI.“ Oběti peníze většinou nevydaly (v 15 případech). Nejčastěji byly tyto skutky spáchány na Karvinsku a Opavsku, dva případy prověřujeme na Novojičínsku a Bruntálsku, jeden na Opavsku.

Moravskoslezští policisté započali v pátek 15. 3. 2019 prověřovat tři oznámení seniorů, které měli telefonicky kontaktovat v rozmezí čtyř hodin odpoledne 15. 3. 2019 jejich „vnuci.“ Alespoň takto se při komunikaci volající představili. Způsob spáchání činu byl obdobný. Úvodní oslovení „ahoj babi/dědo“ brzy vystřídala vstřícná komunikace, v jejím průběhu většinou seniorky oslovily volajícího křestním jménem jejich vnuka, načež volající souhlasil a uvedené jméno při telefonátu užíval. Následně volající „příbuzný“ požadoval půjčku nemalé finanční částky v rozsahu set tisíc korun. Všichni „vnuci“ kontaktovali oběti prostřednictvím pevných linek. Oslovené seniorky a senior zareagovalisprávně, požadavky volajících nereflektovali a následně byla učiněna oznámení policistům.

V sobotu 16. 3. 2019 jsme zahájili prověřování dalšího případu, kdy senior v Karviné bohužel desítky tisíc zcela neznámému člověku předal.

O předmětných pokusech o vylákání peněz seniorů jsme opakovaně informovali. Vzhledem ke znovu zaznamenaným pokusům a četnosti případů je na místě opakování základních doporučení seniorům pro tyto kritické situace. Také díky osvětě většina seniorů finance neznámým nevydá.

Zopakování rad:

Jste-li kontaktováni neznámým volajícím, který se představí jako Váš příbuzný a požaduje půjčení peněz (z jakéhokoliv důvodu – například sděluje, že se stal účastníkem dopravní nehody, má různé problémy – potřebuje finance na právníka…), požadavek neakceptujte a zásadně peníze nepředávejte neznámým lidem.

Situaci nejprve ověřte zpětným telefonátem u svých blízkých, zda skutečně volal člen rodiny a peníze neodevzdávejte neznámým lidem. Ani kdyby volající „příbuzný“ tvrdil, že nemůže dorazit a že peníze nutně potřebuje, proto posílá jiného člověka, peníze neznámému člověku nepředávejte. Neznámé osoby nepouštějte do svých příbytků (byť Vás kontaktují s jakoukoliv záminkou). Předmětnou událost sdělte policistům na lince 158.

Znovu svým blízkým – seniorům – připomeňte, jak se chovat v popsané chvíli, nereflektovat jakékoliv telefonáty volajících s požadavky na finance, byť se volající představí jako příbuzný (vnuk, syn…) a sděluje rozličné důvody, proč peníze urgentně (nyní, hned…) potřebuje. Zmiňte, že volající mohou tvrdit rozličné důvody, proč nemohou za seniorem dorazit sami a proč posílají jiného člověka. Doplňte, aby zásadně do obydlí nepouštěli neznámé osoby.

K tématu již zveřejněná statistická data:

V loňském roce jsme v regionu prověřovali 56 trestných činů podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastěji užili pachatelé právě legendy „VNUK“ a to celkem v 25 případech (peníze vydali senioři „jen“ ve třech případech, škoda na majetku přesáhla 500 000 korun). Pokud by senioři vydali peníze ve všech 25 případech, škoda by přesáhla 2 290 000 korun.

Informovanost seniorů:

Moravskoslezští policisté pokračují v preventivních a informačních aktivitách. Realizujeme různé besedy pro seniory, stejně jako v loňském roce je před námi tradiční týden čtení seniorům, který začne 11. dubna 2019. Seniory zveme na besedu, která se uskuteční ve čtvrtek 11. dubna 2019 od 10 hodin v Knihovně města Ostravy, pobočka Fifejdy. Na akci mohou senioři získat knihu moravskoslezské policie Černá kronika aneb ze soudních síní, tak další informační materiál. Pro zrakově handicapované je připravena audiokniha. Odkaz k loňské akci naleznete na https://www.policie.cz/clanek/policiste-seniorum.aspx.

V průběhu besed využíváme publikaci moravskoslezské policie Černá kronika aneb ze soudních síní, která obsahuje příběhy nejčastějších trestných činů páchaných na seniorech. Závěr příběhu vždy náleží radám seniorům. Publikace je dostupná ve všech moravskoslezských knihovnách. Kniha samozřejmě obsahuje také povídku O vnucích.

Dobrý den. Paní Anežka Vlídná? Posílá mě Váš vnuk Jarda,“ ozvalo se z domácího telefonu v domě s pečovatelskou službou, kde paní Anežka už nějakou dobu bydlela.

„Áaach, Jaroušek si na mě vzpomněl,“ zaradovala se. Jaroušek byl její milovaný vnuk. Jediný, kterého měla a který za ní občas přišel i do jejího nového domova…..

                                                                                       mjr. Mgr. Gabriela Pokorná

                                                                                                  vrchní komisař                                                                                          

     

vytisknout  e-mailem