Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 4. července 2018

Opava - Další úspěšný zásah opavských kriminalistů do místní drogové problematiky a další... (3 případy) 

Další úspěšný zásah opavských kriminalistů do místní drogové problematiky

Na konci měsíce června letošního roku byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o úspěšných objasněných případech kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě, jenž každodenně systematicky pracují v tak zvaném toxi týmu a nyní přinášíme další realizované skutky trestné činnosti na úseku boje proti toxikománii a zneužívání návykových látek na Opavsku.

Tak například opavský policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil trestní stíhání 30letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Této trestné činnosti se dopouštěl opakovaně, i když v nedávné minulosti byl Okresním soudem v Opavě odsouzen za obdobný přečin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, ze kterého byl podmíněně propuštěn na konci roku 2016, se zkušební dobou do září letošního roku. Obviněný muž ihned po svém propuštění začal opět prodávat pervitin, který v období od ledna roku 2017 do jara letošního roku poskytoval na Opavsku nejméně dvaceti odběratelům. Za své protiprávní jednání byl v těchto dnech opět Okresním soudem v Opavě pravomocně odsouzen k dalšímu nepodmíněnému trestu odnětí svobodu v délce tří let.

Dalším obviněným mužem z drogové trestné činnosti je 29letý muž z Opavy. Ten se v průběhu roku 2017 rozhodl pěstovat rostliny konopí setého, a to na polích poblíže polských hranic na teritoriu opavského okresu, které poté usušil a sušinu v podobě marihuany chtěl použít k výrobě masti. Na podzim loňského roku v místě svého trvalého bydliště neoprávněně zasadil osm desítek semen konopí setého a za pomocí speciální technologie spočívající v tak zvaném IN DOOR pěstebním stanu, při umělém osvětlení, při zabudované elektroinstalaci, vzduchové ventilaci, nutné vzduchotechniky a rovněž za použití dalších komponentů vypěstoval celkem 55 kusů rostlin o výšce od 60 do 120 centimetrů. Tyto skutečnosti byly zjištěny při domovní prohlídce, která byla provedena na základě rozhodnutí Okresního soudu v Opavě a při které byla zajištěna jak kompletní technologie pro výrobu marihuany, tak i bezmála sedm kilogramů sušené návykové látky obsahující účinnou látkou THC. Provedenými procesními úkony a výslechem obviněného muže bylo zjištěno, že ze sušiny chtěl následně vyrábět masti, k čemuž však nedošlo. I když se u výše uvedeného muže jedná o recidivu a na podzim roku 2017 byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobodu se zkušební dobou do října letošního roku, jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě a jeho další případné protiprávní jednání je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Případ vloupání do zahradní chatky v obci Branka u Opavy zná pachatele

Z 2. na 3. července 2018 došlo v zahrádkářské osadě v obci Branka u Opavy k vloupání do zahradní chatky 68letého muže z Hradce nad Moravicí, přičemž osoba pachatele zde vypila láhev piva v hodnotě 10 korun a poškozením okna rekreačního objektu způsobila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 800 korun. Po oznámení celé záležitosti tento přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody ihned prověřovali policisté z místně příslušného hradeckého Obvodního oddělení, kteří ustanovili osobu pachatele a tou je podezřelý 45letý muž z Opavska. Případ je nadále v prověřování a v případě prokázáni viny bude 45letému muži ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti.

Silně podnapilý řidič cizí státní příslušnosti skončil v opavské policejní cele

Službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení chvíli po druhé hodině ranní prvního červencového dne letošního roku stavěla a kontrolovala na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Honda Civic, a to 35letého muže cizí státní příslušnosti. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k těmto okolnostem jej zakročující policisté zadrželi a převezli k lékařskému vyšetření s žádostí o umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Přítomný lékařský personál však tento důvod neshledal a cizinec tak skončil v opavské policejní cele. Po řádném vystřízlivění a zjištění všech objektivních skutečností bylo shora jmenovanému muži ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a na základě rozhodnutí soudce Okresního soudu v Opavě byl následně propuštěn ze zadržení na svobodu. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 4. července 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem