Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 31. května 2018

Opava - Sprejerství, úmyslné poškození vlakové soupravy i fasády domu v Opavě a další... (7 případů) 

Vloupání do osobního automobilu na katastru obce Chuchelná

Doposud neznámý pachatel spáchal v dopoledních hodinách 25. května 2018 na katastru obce Chuchelná přečin krádeže tím, že se vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Renault Laguna a odcizil pánskou koženkovou aktovku s dioptrickými brýlemi, s peněženkou, s různými osobními doklady, s finanční částkou na hotovosti a dále odcizil botasky značky Nike. Automobil byl odstaven na lesní cestě k chatové osadě Padělky mezi obcemi Chuchelná a Bolatice, přičemž odcizením výše uvedených věcí a rozbitím skleněné výplně okna dveří vozu vznikla poškozenému 60letému muži z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 25 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Sprejerství, úmyslné poškození vlakové soupravy i fasády domu v Opavě

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech přijali a nyní prověřují oznámení o úmyslném poškození různých objektů formou sprejerství.

Přečinu poškození cizí věci se tak například dopustila doposud neznámá osoba tím, že v noční době z 26. na 27. května letošního roku v areálu železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě nastříkala spreji zelené, žluté, černé a stříbrné barvy na zde odstavenou vlakovou jízdní soupravu nápisy „TC“, čímž byla poškozené právnické osobě způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 3 tisíce korun.

Obdobné trestné činnosti se dopustil doposud neznámý pachatel i v blíže neustanovené domě mezi 25. a 28. květnem tohoto roku na ulici Jateční v Opavě, kdy posprejoval blíže neurčitými nápisy fasádu boční zdi jednoho z bytových domů a společenství vlastníků daného domu tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši okolo 5 tisíc korun.

Výše uvedená protiprávní jednání jsou nadále v prověřování ze strany policistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů či k důvodů jejich počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Případ vloupání do jídelny v areálu ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě objasněn

V brzkých ranních hodinách 22. května letošního roku tehdy neznámý pachatel spáchal ve vestibulu železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do zdejší jídelny, odkud následně odcizil různé druhy a množství žvýkaček a nealkoholické nápoje. Poškozené soukromé společnosti z Opavy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř jeden a půl tisíce korun. Tento případ majetkové trestné činnosti intenzivně prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě, přičemž jako možný pachatel byl ustanoven 23letý místní muž, který se k danému protiprávnímu jednání doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření z přečinu krádeže. Jeho případná další obdobná trestná činnost je nadále v prokazování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Případ krádeže zboží v opavském supermarketu objasněn + muž kradl i v Krnově

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 20letému muži z Krnova, neboť tento kolem třetí hodiny odpolední dne 27. května 2018 byl přistižen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby supermarketu na ulici Těšínské v Opavě při krádeži dvou láhví alkoholu, tří holicích strojků, pokojových osvěžovačů vzduchu a tří náhrdelníků z bižuterie, vše v hodnotě téměř 4 tisíce korun. Toto volně vystavené zboží vložil do svého batohu, přičemž po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl za obdobné jednání v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře dvou let, který vykonal na jaře roku 2017.

Obdobné zkušenosti mají s 20letým mužem z Krnova i policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky z Bruntálu. Současným prověřováním totiž prokázali, že tento recidivista se trestné činnosti majetkového charakteru dopustil i v dopoledních hodinách 10. května letošního roku v supermarketu na ulici Revoluční v Krnově, kdy odcizil tři desítky čokolád v celkové hodnotě bezmála 1 200 korun. Rovněž v pozdních odpoledních hodinách 23. května tohoto roku odcizil několik láhví alkoholu, balení klobás a balení různých sýrů v celkové hodnotě 3 400 korun v supermarketu na ulici Opavské v Krnově a ještě v podvečer téhož dne se do stejného supermarketu vrátil a odcizil zde další láhve alkoholu a cukrovinky v celkové hodnotě okolo 2 800 korun. Také kolem třetí hodiny odpolední dne 26. května 2018 odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Opavské v Krnově volně vystavené zboží v celkové hodnotě téměř 3 100 korun.

Jeho případné další protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich bruntálskými a krnovskými kolegy.

Krádež v opavském supermarketu má na svědomí místní recidivista

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se mohl dopustit 57letý místní muž tím, že chvíli po deváté hodině ranní 28. května 2018 odcizil v supermarketu na ulici Těšínské v Opavě volně vystavenou láhev alkoholu v hodnotě 140 korun. Bez úhrady zboží prošel přes pokladní zónu, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce. Vzhledem k tomu, že pachatel protiprávního jednání majetkového charakteru byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 1,9 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u shora jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž se uvedeného činu dopustil i přesto, že v posledních třech letech byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, který vykonal v létě roku 2015. Jakmile muž vystřízlivěl, tak mu policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a na základě rozhodnutí opavského soudce byl následně eskortován do výkonu trestu odnětí svobody.

Majetkovou trestnou činnost mají na svědomí dva muži z Opavy

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 22 a 23 let z Opavy jako obviněných ze spáchání přečinu ve formě spolupachatelství, kterého se dopustili tím, že se společně v brzkých ranních hodinách 14. května 2018 vloupali do prodejního stánku u restaurace v areálu Stříbrného jezera na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách, kdy odcizili kovovou pokladu v hodnotě 5 tisíc korun s finanční hotovostí pouhých 52 korun.

Společně také odcizili volně vystavené drogistické zboží v hodnotě bezmála 5 a půl tisíce korun v jedné z prodejen v nákupním centru na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách, a to v odpoledních hodinách 24. května tohoto roku.

Dále bylo intenzivním prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů prokázáno, že se 23letý obviněný muž dopustil i krádeže zboží v supermarketu Obchodního domu na ulici U Fortny v Opavě, a to kolem osmé hodiny večerní 10. května letošního roku, přičemž odcizením čtyř balení kávy způsobil škodu ve výši 1 100 korun. U tohoto muže se navíc jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o délce šesti měsíců, ke kterému dosud nenastoupil.

I u mladšího z obviněných mužů se jedná o recidivu, poněvadž byl v nedávné době odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které doposud nevykonal.

Jejich případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda dvou automobilů v obci Komárov s žádostí o svědecké informace

Deset minut po šesté hodině ranní 26. května 2018 řídil 54letý muž z Krnova dodávkové motorové vozidlo tovární značky Ford Tranzit po ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov, a to ve směru od Ostravy na Opavu, přičemž z doposud nezjištěných příčin vyjel vlevo do protisměru a čelně se střetl s osobním motorovým vozidlem tovární značky VW Passat. Po střetu dodávka vjela do silniční příkopy a narazila bokem do sloupu veřejného osvětlení. Při dopravní nehodě utrpěl řidič volkswagenu i jeho 20letá spolujedoucí z Bruntálu zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Dále došlo k lehčímu zranění řidiče dodávkového automobilu a jeho 57letý spolujezdec z Krnova utrpěl zranění těžšího rozsahu, rovněž s bezodkladnou nutností lékařského vyšetření a ošetření. Orientační dechové zkoušky u obou řidičů vyzněly negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 600 tisíc korun.

Dosavadním prověřováním ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě bylo zjištěno, že ve výše uvedené době se v okolí místa kolizní situace nacházel doposud neznámý cyklista (muž), který dopravní nehodu viděl. Jeho svědectví a poskytnuté informace jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu. Tímto policejní inspektor praporčík Karel Matusiak žádá širokou veřejnost o spolupráci při pátrání po tomto svědkovi či dalších přímých svědcích události. Tyto osoby, nechť se prosím kdykoli osobně dostaví do budovy Policie České republiky na ulici Hrnčířské č. 17 v Opavě, případně se telefonicky ozvou na opavské policejní číslo 974 737 581.

Opava 31. května 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem