Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. srpna 2018

Opava - Hradečtí policisté dodali nahatého muže do opavské Psychiatrické nemocnice a další... (10 případů) 

Vloupání do prodejny na ulici Cihelní v Hlučíně

Před druhou hodinou ranní 28. srpna letošního roku se doposud neznámý pachatel po rozbití skleněné výplně okna vloupal do prodejny drogérie na ulici Cihelní v Hlučíně, ze které odcizil různé druhy a množství drogistického zboží v celkové výši zjevně převyšující částku 50 tisíc korun. Rovněž poškozením okna a vnitřního vybavení prodejny vznikla poškozené společnosti škoda, která bude zcela zřejmě vyšší jak 5 tisíc korun. Toto protiprávní jednání mající znaky přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a také opavští kriminalisté, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do osobního automobilu v obci Děhylov

V noční době z 27. na 28. srpna 2018 došlo na ulici Porubské v obci Děhylov k přečinu krádeže tím, že se doposud neznámý pachatel vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Proace. Rozbitím skleněné výplně okna dveří vznikla škoda ve výši 4 tisíce korun a další škoda ve výši 5 tisíc korun byla způsobena poškozené soukromé firmě odcizením mobilního telefonu značky Hummer a notebooku s diagnostikou značky Linde. Výše uvedený skutek prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do stavby rodinného domu v obci Bohuslavice

V blíže neustanovené době z 25. do 28. srpna tohoto roku se doposud neznámá osoba vloupala do neobydleného rozestavěného rodinného domu v obci Bohuslavice, odkud odcizila úhlovou brusku značky Makita, vrtací kladivo značky Bosch a aku vrtačku značky Parkside. Poškozenému 39letému muži z Ostravy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 7 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru, a to přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Odcizení peněženky a mobilu z parapetu okna sklepního opavského bytu

V době mezi půl čtvrtou a půl pátou odpolední 28. srpna tohoto roku doposud neznámý pachatel využil otevřeného okna sklepního bytu v jednom z činžovních domů na ulici Třída Spojenců v Opavě a z jeho parapetu odcizil volně odložený mobilní telefon značky Black Berry černé barvy, pánskou koženou peněženku černé barvy s finanční hotovostí 500 korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, čímž vznikla poškozenému 24letému muži z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 a půl tisíce korun. Tento přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a dokladů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Objasnění majetkové trestné činnosti v Opavě

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 15letého mladíka z Opavska jako obviněného ze spáchání provinění krádeže a dále zahájil trestní stíhání 23letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, vše ve formě spolupachatelství. Oba muži se totiž po předchozí vzájemné dohodě pokusili v noční době ze 14. na 15. července 2018 na ulici Bílovecké v Opavě vloupat do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Opel Vivaro, což se jim nepodařilo. V brzkých ranních hodinách 15. července letošního roku však vnikli do skladu zahradní techniky na ulici Boženy Němcové v Opavě, ze kterého ale také nic neodcizili. V téže době, a to ještě společně s 26letým mužem z Opavska, se vloupali i do čtyř garáží v garážovišti na ulici Boženy Němcové v Opavě, odkud odcizili fotoaparát, teleobjektiv, rádio a automobilový zvedák, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám způsobili odcizením celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 5 tisíc korun a další škoda ve výši 4 tisíce korun vznikla poškozením zařízení výše uvedených objektů.

Obvinění z přečinu krádeže ve formě spolupachatelství za výše uvedenou trestnou činnost vyslechl i shora jmenovaný 26letý muž z Opavska, jenž spáchal i přečin porušování domovní svobody, přečin poškození cizí věci a pokračující přečin krádeže tím, že z 26. na 27. srpna tohoto roku vnikl do jednoho z rodinných domů na ulici Gudrichové v Opavě, kde prohledal vyvýšené přízemí a sklepní prostory, odkud odcizil dvě zavařeniny, zkonzumoval jablko, částečně snědl cukr moučku a také se napil mléka. Ve stejné noční době se pokusil vloupat i do rodinného domu na ulici Jurečkové v Opavě, což se mu nepodařilo, na zařízení však způsobil škodu ve výši 3 tisíce korun.

U tohoto muže se jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře tří let, který vykonal na jaře letošního roku.

Případné další protiprávní jednání majetkového charakteru dvou výše uvedených obviněných mužů a obviněné mladistvé osoby je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Případ krádeže financí z kabelky poškozené ženy v opavské herně objasněn

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 25leté ženě z Hradce nad Moravicí, neboť tato v brzkých ranních hodinách 13. srpna tohoto roku využila chvilkové nepozornosti 57leté ženy z Dolního Benešova a z její volně odložené kabelky jí odcizila finanční částku na hotovosti ve výši 4 tisíce korun. Skutek se stal v jedné z heren na ulici Olomoucké v Opavě. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní objasnili opavští policisté, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedené 25leté ženy jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 10 měsíců, se zkušební dobou do prosince letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Hradečtí policisté dodali nahatého muže do opavské Psychiatrické nemocnice

Těsně před třetí hodinou ranní 29. srpna 2018 vykonávala službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí svou kontrolní činnost v obci Lesní Albrechtice, přičemž u objektu zdejšího motorestu spatřila osobu, která stála zády k hlavní silnici spojující Opavu s Fulnekem a byla zcela nahá. Policisté ihned neznámého muže oslovili, kdy tento po dobu 10 sekund vůbec nereagoval a neustále se díval do tmy. Po chvíli začal se zakročujícími policisty spolupracovat, uváděl, že neví kde je a jak se zde dostal a rovněž nedokázal vysvětlit, kde má své oblečení. Dále tvrdil, že jde za svým kamarádem do Opavy, choval se zmateně, měl zrychlené pohyby a mluvu a po hlídce neustále požadoval něco k pití. Předložením dokladů i lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se jedná o 40letého muže z Novojičínska, který v současné chvíli neprochází pátráním. Dotazem u místně příslušných novojičínských policistů bylo zjištěno, že tento muž byl v minulosti vícekrát pohřešován, je uživatelem drog a rovněž byl několikráte hospitalizován v opavské Psychiatrické nemocnici. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, test na návykové látky však byl pozitivní a toto potvrdil i ošetřující lékař na žurnálu Psychiatrické nemocnice v Opavě, kam byl 40letý muž policisty převezen. Ošetřující personál tak u něj konstatoval silnou intoxikaci pervitinem a přijal jej k hospitalizaci. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebylo zjištěno žádné úmyslné protiprávní jednání proti shora uvedenému muži. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů.

Silně podnapilý muž skončil na protialkoholní záchytné stanici v Opavě

Dne 29. srpna 2018 policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se mohl dopustit 52letý muž z Bruntálska tím, že kolem třetí hodiny odpolední téhož dne ležel na lavičce před jedním z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, měl stažené kalhoty, v ruce držel své přirození a masturboval. Přivolaná opavská policejní hlídka zjistila, že tento muž jeví známky silného požití alkoholických nápojů (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 3,6 promile alkoholu) a proto jej převezla na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do osobního automobilu v obci Litultovice

Doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti za zdravotním střediskem v obci Litultovice přečin krádeže, přečin poškození cizí věci a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Skutek se stal v noční době z 28. na 29. srpna letošního roku, a to vloupáním do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Alfa Romeo, ze kterého bylo odcizeno autorádio značky Blow a dámská kabelka modré barvy riflového vzhledu. V ní se nacházely různé osobní doklady, platební karta, slevové karty do prodejen, kosmetické a drogistické výrobky, peněženka, finanční hotovost 850 korun a náušnice. Neznámá osoba kromě odcizení věcí také úmyslně poškodila tento automobil, kdy betonovou dlaždicí rozbila dvě skleněné výplně oken dveří, poškrábala lak, promáčkla karoserii a poškodila vnitřní polstrování vozu. Celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 12 tisíc korun vznikla 25leté ženě a 31letému muži z Opavska. Tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele, k nálezu odcizených věcí či k důvodu jeho protiprávního počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Dopravní nehoda osobního automobilu s motocyklem v Hlučíně

Pět minut po sedmnácté hodině 29. srpna 2018 došlo na křižovatce ulic Dr. E. Beneše a Zahradní v Hlučíně k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot 207 a motocyklem tovární značky Kawasaki. V té době místní 73letý muž řídil osobní automobil po vedlejší silnici Dr. E. Beneše, přičemž na hranici křižovatky respektoval dopravní značku „Stůj dej přednost v jízdě“ a zastavil na výhledu. Následně se však rozjel v přímém směru jízdy směrem k ulici Školní a již nedal přednost v jízdě motocyklu řízeného 45letým mužem z Hlučína. Motocyklista zareagoval na vzniklou situaci intenzivním bržděním a pádem na bok, kdy si způsobil zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření na urgentním příjmu Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke střetu motorových vozidel nedošlo, rovněž nedošlo ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Celou záležitost nadále prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli svědecké výpovědi k průběhu děje dopravní nehody lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 nebo 974 737 251.

Opava 30. srpna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem