Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. srpna 2016

Opava - Dopravní nehody na Opavsku ve zvýšené míře způsobuje i požívání alkoholických nápojů a další... (3 případy) 

Vloupání do zahrádkářské osady na ulici Těšínské v Opavě objasněno

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil 19letý muž z Opavy tím, že v brzkých ranních hodinách dne 27. srpna letošního roku neoprávněně vstoupil do oploceného a uzamčeného areálu zahrádkářské osady U řeky na ulici Těšínské v Opavě, prošel několik soukromých zahradních parcel a po vloupání odcizil z přilehlých chatek travní sekačku a plastovou přepravku s láhvemi piva. Vzhledem k tomu, že bezprostředně po spáchaném protiprávním jednání majetkového charakteru přijela do prostoru zahrádek policejní hlídka, byly odcizené věci ponechány na místě a pachatel se dal na útěk. Po chvíli však byl mladík zadržen zakročujícími policisty, kteří použili donucovací prostředky a umístili jej do opavské policejní cely k dalším procesním úkonům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u výše uvedeného mladého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobný skutek Okresním soudem v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody na šest měsíců, se zkušební dobou do února roku 2018. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavští policisté a kriminalisté prověřují vloupání do kanceláří soukromých firem

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali o víkendu dvě oznámení o provedených vloupání do objektů soukromých firem a společností na Opavsku. Oba případy majetkové trestné činnosti se odehrály v noční době z 25. na 26. srpna letošního roku, přičemž pachatelé nejsou doposud známi a opavští policisté i kriminalisté kdykoli přijmou jakékoli svědectví k objasnění těchto záležitostí. Pozitivní informace a pomoc policistům i poškozeným organizacím tak lze učinit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na policejní telefonická čísla velkoheraltických či vítkovských policistů, a to 974 737 751 nebo 974 737 711.

Ve výše uvedené době neznámá osoba neoprávněně vnikla do oploceného areálu výrobního a obchodního družstva v obci Stěbořice, kdy se následně vloupala do kanceláře administrativní budovy a pokusila se zde vypáčit trezor, což se jí nepodařilo, nic neodcizila, na zařízení však způsobila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 4 a půl tisíce korun.

Obdobný zájem o finanční prostředky z trezoru a případné další cennosti byl i v areálu soukromé společnosti na ulici U hliniště v Budišově nad Budišovkou. Zde rovněž došlo k vloupání do kanceláře administrativní budovy, přičemž odcizeno nic nebylo, avšak škoda na zařízení a majetku činí více jak 4 tisíce korun.

Dopravní nehody na Opavsku ve zvýšené míře způsobuje i požívání alkoholických nápojů

Těsně před půl třetí odpoledne 26. srpna 2016 řídil 55letý muž z Vítkovska ve směru z Vítkova na obec Větřkovice traktor značky Zetor s přívěsem, kdy pravou částí přívěsu zachytil o svodidla a o plechovou tabuli, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 22 tisíc korun. Z místa dopravní nehody odejel a po chvíli byl zastaven policejní hlídkou z obvodního oddělení ve Vítkově. Policisté orientační dechovou zkouškou zjistili, že výše uvedený muž je v silně podnapilém stavu a následným odborným měřením mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 2 promile alkoholu v dechu. Traktorista se k požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ze stejné trestné činnosti je podezřelý i 21letý muž z Opavska, neboť tento v silně podnapilém stavu způsobil před druhou hodinou ranní dne 28. srpna letošního roku na komunikaci mezi obcí Pusté Jakartice a Opavou dopravní nehodu. Jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz dostal v zatáčce smyk, vyjel vlevo mimo silnici, narazil do travnatého břehu a automobil převrátil na bok. Při prováděném šetření policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě zjistili, že řidič vůz řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny hodnoty okolo 2,8 promile alkoholu v dechu. Pro své zranění lehčího charakteru byl shora jmenovaný muž převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské Slezské nemocnice, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla stanovena na částku 80 tisíc korun.

Ke kolizní situaci v dopravě také došlo těsně po čtvrté hodině odpolední 27. srpna 2016 v prostoru kruhového objezdu spojující Opavu, Hradec nad Moravicí, Otice a Kylešovice. Osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, které vjelo na kruhový objezd od Branky u Opavy, řídila 21letá žena z Hradce nad Moravicí, jenž však nedala přednost v jízdě 29letému muži z Ostravy jedoucímu na pánském jízdním kole od Otic ke Kylešovicím. Došlo tak ke střetu a k pádu cyklisty na vozovku, přičemž mu vzniklo zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě, s dobou léčení jednoho týdne. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky automobilu negativně, u cyklisty však byla pozitivní s naměřenými hodnotami okolo 1,6 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

O půl druhé ráno dne 28. srpna 2016 jel 40letý muž na pánském jízdním kole v Opavě, v městské části Komárov, kdy na rovném přímém úseku vlivem své silné podnapilosti vyjel mimo silnici, upadl do příkopu a zde zůstal ležet. Při havárii utrpěl zranění lehčího charakteru a náhodný svědek přivolal jak sanitní vozidlo s lékařským personálem, tak i dopravní policisty. Ti odborným měřením dechovými zkouškami u cyklisty prokázali hodnotu 2,5 promile alkoholu v dechu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 tisíc korun.

Podnapilý cyklista byl stavěn a kontrolován i v odpoledních hodinách téhož dne na katastru obce Dolní Životice. Službu konající policejní hlídka z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích na hlavní cestě spojující Litultovice a Slavkov zpozorovala muže jedoucího na jízdním kole. Na výzvu cyklista doklady totožnosti nepředložil s tím, že je nemá u sebe a následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se jedná o 68letého muže z Opavska. Jelikož byl z jeho dechu cítit zápach po alkoholu, policisté jej vyzvali k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami. V té chvíli začal být cyklista arogantní, agresivní, odmítal s policisty spolupracovat a chtěl z místa silniční kontroly odejít. Při tomto vzal své jízdní kolo, vkročil do hluboké příkopy a dále na pole. Zde byl jedním ze zakročujících policistů zadržen a po uklidnění se podrobil i dechové zkoušce s výsledkem vyšším jak 0,6 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a tento spisový materiál mající znaky přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi bude podle věcné příslušnosti postoupen do správní komise Odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření.

Opava 30. srpna 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem