Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 30. listopadu 2016

Opava - Opavští policisté četli seniorům povídky z nové preventivní knihy a besedovali o kriminalitě 

Opavští policisté četli seniorům povídky z nové preventivní knihy a besedovali o kriminalitě

V deset hodin dopoledne 28. listopadu 2016 se stejně jako většina jiných policejních preventistů a tiskových mluvčích Policie České republiky zapojil opavský komisař skupiny tisku a prevence poručík Bc. René Černohorský do nového preventivního projektu moravskoslezských policistů s názvem: „Černá kronika aneb ze soudních síní“.

Cílem předem naplánované akce bylo v jeden den a v jednu chvíli oslovit v rámci celé České republiky osoby seniorského věku a představit jim novou knihu, obsahující dvanáct příběhů, které zachycují nejčastější a nejzávažnější protiprávní jednání páchané na předmětné cílové skupině obyvatel. Celý projekt tak byl uveden do života v jednotlivých domovech důchodců, v různých klubech, spolcích či organizacích pro seniory, ale i v knihovnách a v dalších obdobných zařízeních. Na Opavsku vše proběhlo v prostorách Denního stacionáře pro seniory při oblastní Charitě na ulici Kylešovské v Opavě.

Záštitu nad tímto preventivním projektem převzala manželka prezidenta České republiky paní Ivana Zemanová, autorem knihy je soudce Okresního soudu v Ostravě Mgr. Roman Pokorný a publikaci vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, tak jako v nedávné době velmi žádanou a oblíbenou knihu pro děti s názvem: „Policejní pohádky“. Zatímco nejmladší generaci v pohádkách provázel policista Honzík, seniory přirozenou formou příběhu s bezpečnostními pravidly nyní seznámí policista Jan Moudrý. Je nutné dodat, že stejně jako v pohádkové knize zde zůstala postava soudce Přemysla Spravedlivého.

Formou dvanácti příběhů jsou senioři informováni o trestné činnosti na osobách povětšinou poproduktivního věku, upozorňuje se na základní zásady bezpečného chování, zdůrazňují se různé praktiky podvodníků a radí se, jak předcházet případným kritickým situacím. Jednotlivé knižní statě tak popisují podvody s legendou zvanou „vnuk“, krádeže či loupeže, porušování domovní svobody, případy domácího násilí i rizikové situace v dopravě a vždy jsou ukončeny poučením, jak se v takové situaci zachovat, eventuálně se jí vyhnout. Zvolený děj jednotlivých povídek, mající většinou dohru v soudní síni, je inspirován zpravidla skutečnými příběhy. Publikace je pro větší autentičnost doplněna i fotografiemi z míst činů, jenž byly převážně pořízeny policisty z oddělení kriminalistické techniky a vzhledem k cílovému čtenáři byla kniha doplněna také o křížovky. Existuje však i doprovodný preventivní materiál, který tvoří informační letáky s radami a s důležitými telefonními čísly.

Pro bližší seznámení s předmětnou preventivní knihou opavský tiskový mluvčí a preventista přečetl třem desítkám přítomných osob v pořadí pátou povídku s názvem: „O vlku v rouše beránčím“, ve které je zcela konkrétně popsáno jednání pachatelů majetkové trestné činnosti, jenž se podvodně vydávají za pracovníky různých institucí, mezi které patří vodárny, elektrárny, plynárny a pod smyšlenou záminkou se snaží dostat do bytu či rodinného domu osloveného občana a následně využívají jeho chvilkové nepozornosti a zcizují nejen finanční prostředky na hotovosti, ale také šperky, elektroniku a jiné cennosti. V průběhu čtení příběhu, jakož i po závěrečném poučení se mezi všemi přítomnými rozpoutala vášnivá diskuze, při které si senioři navzájem sdělovali své letité zkušenosti a postřehy i z jiného nekalého jednání obdobného charakteru.

I v následujících dnech, týdnech a měsících budou opavští policisté pokračovat v preventivním trendu moravskoslezské policie a svou aktivitu zaměří nejen na děti a mládež, ale s výše uvedenou literární novinkou i na seniory, a to při besedách a přednáškách, které jsou každoročně pořádány v různých městech a obcích opavského okresu. 

Policisté v celé České republice věří, že bude naplněn hlavní cíl publikace, a že seniorům ukáže cestu z rizikových situací, ve kterých by se mohli vyskytnout.

Beseda Černá kronika....jpgBeseda Černá kronika...1.jpgBeseda Černá kronika...2.jpgBeseda Černá kronika...3.jpgBeseda Černá kronika...4.jpg

Opava 30. listopadu 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem