Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 3. října 2017

Opava - Dopravní nehody na Opavsku v průběhu 2. října 2017 a další... (9 případů) 

Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Oldřišov

Patnáct minut před šestou hodinou podvečerní 29. září tohoto roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 52letý muž z Opavska, že před chvíli při orbě pole za ulicí Alejní v obci Oldřišov nalezl nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení v Kravařích do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl dělostřelecký granát ráže 152 mm.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a osobního vlaku v Děhylově

Deset minut po čtvrté hodině odpolední 30. září 2017 řídila 52letá žena z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia a před železničním přejezdem v obci Děhylov, na kterém bylo v činnosti světelné a zvukové výstražné znamení, zastavila. Po projetí osobního vlaku, jedoucího ve směru z Ostravy na Opavu, již nadále nerespektovala červená světla a zvuk semaforu železničního přejezdu a rozjela se. Přitom vjela do jízdní dráhy dalšímu osobnímu vlaku City Elefant, který řídil 59letý strojvedoucí z Opavska a jenž mířil z Opavy na Ostravu. V místě křížení železnice a silniční komunikace tak došlo ke střetu automobilu a vlakové soupravy, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 150 tisíc korun. Ve vlaku se v daný okamžik přepravovalo přibližně 50 cestujících, přičemž k žádnému zranění zúčastněných osob nedošlo. Další vlakové spoje byly přerušeny po dobu dvou a půl hodin, úklid vozovky i koridoru provedli přivolaní hasiči a orientační dechové zkoušky u řidičky i strojvedoucího vyzněly negativně. Opavští dopravní policisté nyní budou zjišťovat a zkoumat funkčnost světelného výstražného zařízení a opavští kriminalisté budou prověřovat, zda se v daném případě nejedná o podezření z trestného činu, například o přečin ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení či o přečin obecné ohrožení.

Dopravní nehoda motocyklisty u obce Mokré Lazce

Pět minut po půl páté odpoledne posledního dne v měsíci září letošního roku řídil 34letý muž z Opavy svůj motocykl tovární značky Yamaha ve směru jízdy z Ostravy na Opavu, přičemž z dosud přesně nezjištěných příčin, a to těsně za odbočkou na obec Mokré Lazce, vyjel vpravo mimo silnici a na přilehlém poli převrátil svůj stroj na bok. Při pádu utrpěl řidič nespecifikované zranění s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zde byl motocyklistovi rovněž odebrán vzorek biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Hradečtí policisté prověřují organizaci nepovolené víkendové technoparty u Skřipova

V půl deváté ráno 30. září 2017 telefonicky oznámil policistům z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí starosta obce Skřipov, že si obyvatelé obce stěžují na hlasitou hudbu, která se ozývá z údolí potoka Setina a z lesních porostů mezi obcemi Skřipov a Jakubčovice. Na místo byla ihned vyslána hradecká policejní hlídka, která zjistila, že na palouku za objektem místní drůbežárny jsou odstavena čtyři osobní motorová vozidla a dva dodávkové automobily, u kterých stojí benzínová elektrocentrála, kompletní hudební aparatura s reproduktory, které vydávají silný dunivý zvuk, jenž se foukajícím větrem šíří k obci Hlubočec. Jak bylo okamžitým šetřením zjištěno, tak zde probíhala nepovolená technoparty, které se účastnily dvě desítky osob, přičemž prvotním prověřováním nebyl zjištěn pořadatel dané akce. Přítomný zodpovědný zaměstnanec Městských lesů Opava uvedl, že hudební produkce se koná na jejich pozemku, nebyla dopředu nahlášena ani povolena a požádal přítomné policisty o ukončení této akce. Uvedl, že žádná škoda na majetku způsobena nebyla a toto potvrdil i organizátor dětských letních táborů, který zde má postavené různé objekty, do kterých nebylo vniknuto a nic z nich nebylo odcizeno. Na místo se dostavil i vedoucí hradeckého obvodního oddělení, po jehož slovním zásahu a vzájemné dohodě přítomní účastníci ukončili hudební produkci, reprosoustavu demontovali, postupně se rozešli a do večerních hodin téhož dne prostor opustili. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů z obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí, a to v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku s neoprávněným záborem veřejného prostranství.

Případ fyzického napadení v opavském nočním podniku dosud nezná osobu pachatele

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měla dopustit doposud neznámá osoba tím, že chvíli po půlnoci prvního říjnového dne letošního roku, a to v prostoru nočního baru na ulici Olomoucké v Opavě, bezdůvodně fyzicky napadla poškozeného 52letého místního muže, kterého stáhla z barové židličky na zem a poté jej několikráte udeřila pěstí do obličeje. Při tomto incidentu poškozený muž utrpěl zranění lehčího charakteru a dále mu byly poškozeny speciální dioptrické brýle a pánské hodinky, kdy celkovou hmotnou škodu vyčíslil na částku ve výši 45 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho protiprávního jednání je možné kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehody na Opavsku v průběhu 2. října 2017

Patnáct minut před sedmou hodinou ranní 2. října 2017 řídil 55letý muž z Ostravy nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Tranzit po tak zvané severní spojce od hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě ke křižovatce se silnicí Opava-Kravaře, přičemž při odbočování vlevo do městské části Kateřinky nedal přednost v jízdě z centra města přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Mercedes Benz, které řídila 55letá žena z Opavska a došlo tak ke střetu. Po nárazu byl automobil Mercedes otočen do protisměru a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky negativně, u řidiče však byla pozitivní, kdy mu následným odborným měřením policisté naměřili hodnoty okolo 1,6 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný muž se k požití alkoholických nápojů z předchozího večera doznal, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Při šetření kolizní situace byla například zjištěna i ta skutečnost, že od února letošního roku má 55letá řidička ukončenou platnost svého řidičského průkazu a nepožádala si o vystavení nového „řidičáku“. I tato záležitost je v prověřování.

V půl deváté ráno téhož dne řídil 34letý muž z Prahy osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën C5 po silnici číslo I/11 v Opavě, městské části Komárov, a to ve směru na Ostravu, přičemž při jízdě v levém jízdním pruhu nedodržel bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly a narazil do zadní části nákladního motorového vozidla tovární značky Ford Tranzit, které řídil 39letý muž z Opavy a jenž zastavoval z důvodu souvislé kolony vozidel před ním. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 110 tisíc korun. U prvně jmenovaného muže vyzněla orientační dechová zkouška negativně, druhý muž měl 0,14 promile alkoholu v dechu. Řidičský průkaz policisté řidiči dodávky nezadrželi, přesto bude celá záležitost postoupena do správní komise odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání a opatření.

Chvíli po jedenácté hodině dopolední stejného dne řídil 22letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A3 v obci Otice, část Rybníčky, přičemž po projetí mírné levotočivé zatáčky dostal smyk, vyjel na levý chodník a narazil do oplocení jednoho z rodinných domů, které zdemoloval. Odletující kusy plotu následně poškodili fasádu domu a ve dvoře zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Yeti. Dále došlo k proražení plynové přípojky, ze které začal unikat plyn. Řidič z místa dopravní nehody utekl, avšak bezprostředně poté byl zadržen u Otic přivolanou opavskou policejní hlídkou. Orientační dechové zkoušky i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle byly negativní, lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že výše jmenovaný muž je neřidič, kdy nikdy nebyl držitelem řidičského průkazu pro žádnou podskupinu řidičských oprávnění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 190 tisíc korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Krádež elektrických kabelů u budovy kulturního domu na ulici Ostravské v Hlučíně

V průběhu posledního týdne měsíce září letošního roku doposud neznámý pachatel odcizil od budovy kulturního domu na ulici Ostravské v Hlučíně, kde se provádějí terénní úpravy s instalací nového osvětlení, elektro měděné kabely o celkové délce 200 metrů, čímž byla poškozené firmě z Frýdeckomístecka způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Tento přečin krádeže prověřují policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených elektrických kabelů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do osobního automobilu na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách

V noční době z 1. na 2. října tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v prostoru podzemních garáží na ulici Hálkové v Opavě, v městské části Kateřinky přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna dveří vloupala do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia a odcizila středový panel autorádia s navigací v hodnotě 15 tisíc korun. Na zařízení automobilu vznikla škoda 3 a půl tisíce korun, vše ke škodě 43letého místního muže. Případ nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení stavebního materiálu v Budišově nad Budišovkou

Na přelomu měsíců září a říjen 2017 se doposud neznámý pachatel dopustil na ulici Dukelské v Budišově nad Budišovkou přečinu krádeže tím, že z areálu zdejší tavby odcizil 24 kusů rolí lepenky a 4 plechovky asfaltové penetrace, čímž byla soukromé firmě z Ostravy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 21 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Opava 3. října 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem