Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 3. listopadu 2017

Opava - Dopravní nehoda trolejbusu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách a další... (7 případů) 

Dopravní nehoda trolejbusu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách

Dne 1. listopadu 2017 policejní komisař služby kriminální police a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit 62letý muž z Opavy tím, že deset minut před osmou hodinou ranní téhož dne, v prostoru točny trolejbusů MHD na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách, při popojíždění s trolejbusem sešlápnul akcelerátor a vyrazil prudce dopředu, přičemž narazil do budovy místní zastávky. V blízkosti trolejbusu se nacházel i 58letý muž z Opavy, který zde prováděl stavební práce a tento byl rozjetým hromadným dopravním prostředkem sražen a vzniklo mu doposud blíže neupřesněné zranění lehčího charakteru s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření a k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění řidiče ani dalších zúčastněných osob nedošlo, v trolejbuse se v době dopravní nehody nenacházeli žádní cestující, orientační dechová zkouška i testy na možnou přítomnost návykových látek v těle zaměstnance městského dopravního podniku vyzněly negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho a půl miliónu korun. Celá záležitost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Vřesina

Chvíli po osmé hodině večerní 1. listopadu tohoto roku policejní hlídka z obvodního oddělení v Hlučíně stavěla a kontrolovala v obci Vřesina řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 52letého muže z Hlučína. Při silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno, že je výše uvedený muž v podnapilém stavu, přičemž mu byly naměřeny hodnoty okolo 1 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k hraničním hodnotám mezi přestupkovým jednáním a trestnou činností policisté vyzvali řidiče k lékařskému vyšetření a k odběru biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Na základě rozboru krve bude zjištěno, zda se v dané věci bude jednat o přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a o přestupek proti alkoholismu či jiným toxikomániím nebo zda byla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dva muži byli přistižení při krádeži nákupního vozíku v opavském supermarketu

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se ve formě spolupachatelství dopustili dva muži ve věku 20 let z Opavy tím, že kolem jedenácté hodiny večerní prvního listopadového dne u vstupu do nákupního centra na

ulici Těšínské v Opavě odcizili zde volně odstavený nákupní vozík ve tvaru dětského autíčka. S tímto následně šli po ulici Těšínské ve směru do centra města, přičemž byli přistiženi projíždějící službukonající policejní hlídkou. Odcizený nákupní košík byl ihned poté vrácen zpět pracovníkům poškozeného supermarketu. Vzhledem k tomu, že jeden z výše uvedených mužů byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 1,9 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. I když byl druhý z mužů rovněž v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj vykázala hodnotu téměř 1 promile alkoholu v dechu), byl policisty zajištěn a umístěn v opavské policejní cele k následným procesním úkonům.

U obou výše uvedených mužů se jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni rozsudky Okresního soudu v Opavě. Jeden z podezřelých mužů má stanoven podmíněný trest odnětí svobody do srpna roku 2018 a musí vykonat i 240 hodin obecně prospěšných prací. Druhý muž má rovněž určen podmíněný trest odnětí svobody, a to do února následujícího roku a byl mu vysloven i trest 300 hodin obecně prospěšných prací. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů a jejich případná další trestná činnost je ve vyšetřování.

Odcizení osobního automobilu na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách

V době kolem šesté hodiny ranní 2. listopadu 2017 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hálkové v Opavě, městské části Kateřinky přečin krádeže tím, že se neoprávněně zmocnil osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia barvy šedé metalízy, roku výroby 2008, registrační značky 5T5 5867. Výše uvedený automobil byl odcizen z parkovacího místa v prostoru společných garáží pod místním bytovým domem a poškozené 38leté ženě z Opavy tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 130 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru a neoprávněného užívání cizí věci nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného vozidla lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do osobního automobilu na Horním náměstí v Opavě

Dosud neznámý pachatel spáchal na parkovišti za bytovým domem na ulici Horní náměstí v Opavě přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se v blíže neustanovené době mezi 31. říjnem a 2. listopadem letošního roku vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, ze kterého odcizil víceúčelový švýcarský nůž červené barvy a sluneční brýle, vše v hodnotě 4 a půl tisíce korun. Poškozenému 51letému místnímu muži byla také způsobena škoda na automobilu ve výši 10 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Krádež mobilního telefonu ve Vítkově

Policisté z vítkovského obvodního oddělení přijali v těchto dnech oznámení 42letého místního muže, který uvedl, že v době kolem osmé hodiny večerní posledního říjnového dne letošního roku byl na ulici Květinové ve Vítkově okraden ze strany mu neznámého muže o mobilní telefon značky Lenovo šedomodré barvy v koženém pouzdru černé barvy, čímž mu byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 4 300 korun. Jak bylo prvotním prověřováním zjištěno, tak neznámý pachatel využil chvilkovou nepozornost a moment překvapení poškozeného muže a výše uvedený telefonní přístroj mu vytrhl z ruky, okamžitě vytáhl a zahodil jeho SIM kartu a utekl neznámo kam. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Pracovní úraz na ulici Cihelní v Hlučíně

Dne 2. listopadu 2017 policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kterého se mohla dopustit neznámá právnická či fyzická osoba tím, že případně mohla porušit důležitou povinnost při výkonu zaměstnání.

Chvíli před desátou hodinou dopolední 2. listopadu 2017 totiž u supermarketu na ulici Cihelní v Hlučíně došlo k pracovnímu úrazu 61letého muže z Opavska, který byl nalezen svými spolupracovníky zasypán rozpadlou zdí, kterou odřezával a demontoval z důvodu jejího narušení. Těžce zraněný muž byl následně ihned resuscitován a poté převezen sanitním vozidlem rychlé záchranné služby do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Prvotním šetřením na místě události nebylo zjištěno cizí zavinění ze strany jakékoli osoby a celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Opava 3. listopadu 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem