Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 29. června 2018

Opava - 25letý muž z Opavska je obviněn z krádeží jízdních kol v Opavě a další... (5 případů) 

Případ majetkové trestné činnosti v centru Opavy objasněn

V době mezi třetí a šestou hodinou ranní 24. června 2018, a to po ukončení kulturně společenského programu v prostranství na Horním náměstí v centru Statutárního města Opavy, si 19letý mladý muž z Opavska sedl na lavičku u instalovaného pódia a usnul. Vedle sebe si odložil svůj mobilní telefon, tenisky a dioptrické brýle. V té době neznámá osoba využila jeho nepozornosti a osobní věci v celkové hodnotě téměř 8 a půl tisíce korun mu odcizila. Po oznámení shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru celou záležitost prověřovali policisté z opavského Obvodního oddělení, kteří v těchto dnech osobou pachatele ustanovili 52letého místního muže. Ten se ke svému protiprávnímu jednání doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Sprejerství, poškození různých objektů v obci Otice

V uplynulých dnech neznámý pachatel nebo pachatelé spáchal či spáchali na ulicích Hlavní a Na kopci v obci Otice přečin poškození cizí věci, který nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Jak bylo doposud zjištěno, tak sprejem červené barvy byla úmyslně poškozena skleněná zastávka MHD s označením U Kaple, dále poblíž přilehlý dřevěný altán, dvě lavičky, informační tabule naučné stezky a dva kovové odpadkové koše. Poškozená místní organizace vyčíslila celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 12 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho protiprávního jednání a počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení finančních prostředků z dodávkového automobilu v Opavě-Kateřinkách

Chvíli po čtvrté hodině odpolední 26. června 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru křižovatky ulic Holasická a Ratibořská v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že ze strany spolujezdce přišel ke zde chvilkově zaparkovanému dodávkovému motorovému vozidlu tovární značky Mercedes Benz, otevřel dveře kabiny automobilu a ač za volantem seděl 46letý muž polské národnosti, tak ze sedadla odcizil plastovou krabičku s tržbou ve výši 11 tisíc korun. Následně z místa činu utekl neznámo kam, přičemž ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Celá záležitost je prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

25letý muž z Opavska je obviněn z krádeží jízdních kol v Opavě

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 25letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterých se dopustil v měsících duben, květen a červen 2018 v okrese Opava.

Tak například 20. května letošního roku odcizil ze zahrady činžovního domu na ulici Na Rybníčku v Opavě neuzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě 6 tisíc korun.

O den později odcizil ze stojanu před restaurací na ulici Olomoucké v Opavě neuzamčené dámské jízdní kolo v hodnotě téměř 2 tisíce korun, které poté zanechal na ulici Dostojevského v Opavě, a to na pozemku místního školského zařízení. Zde však odcizil tandemové jízdní kolo v hodnotě 15 tisíc korun, jenže toto následně odhodil a ponechal na místě, poněvadž byl vyrušen všímavým náhodným svědkem. S největší pravděpodobností o chvíli později neoprávněně vstoupil na pozemek přilehlého rodinného domu a odcizil zde volně odstavené dámské horské jízdní elektro kolo v hodnotě 30 tisíc korun.

Další krádež pánského jízdního kola v hodnotě 8 a půl tisíce korun učinil 27. května tohoto roku od vchodu do jednoho z panelových domů na ulici Olomoucké v Opavě.

Odcizil také neuzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě bezmála 3 tisíce korun, které bylo odstaveno na volně přístupné chodbě v prvním patře panelového domu na ulici Zámecký okruh v Opavě.

Dosavadním prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů bylo zjištěno, že shora uvedený muž svým protiprávním jednáním majetkového charakteru způsobil fyzickým a právnickým osobám celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši okolo 65 tisíc korun a také bylo prokázáno, že v polovině dubna 2018 řídil v Kravařích a v jeho bezprostředním okolí osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Corsa, ač má rozhodnutím Magistrátu města Opavy uložen správní trest spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, a to v trvání 24 měsíců.

Případná další trestná činnost 25letého muže je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědectví ke kolizní situaci mezi cyklisty v Opavě

Chvíli před půl čtvrtou odpolední 25. června 2018 podle všech doposud zjištěných skutečností jel 40letý muž z Opavska na svém jízdním kole po cyklostezce kolem řeky Opavice ve směru jízdy z Opavy na městskou část Malé Hoštice, přičemž předjížděl dosud neustanoveného cyklistu. Při tomto předjíždění však neznámá osoba jedoucí na jízdním kole náhle vybočila ze směru své jízdy a došlo k bočnímu střetu jízdních kol a pádu obou cyklistů na zem. Výše uvedený muž tak utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici, druhý cyklista nasedl na své jízdní kolo a po popsané dopravní nehodě odejel neznámo kam. Zda u něj došlo ke zranění, zjištěno nebylo. Pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi nutná výpověď doposud neznámé osoby, která byla rovněž účastníkem výše popsané kolizní situace. Tato by se měla osobně dostavit do budovy Policie České republiky na ulici Hrnčířské č. 17 v Opavě nebo se telefonicky ozvat policejnímu inspektorovi Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Petru Bělákovi na telefonní číslo 974 737 251 nebo 974 737 573. Rovněž i svědci události by se mohli se svými informacemi ozvat na uvedená telefonická čísla případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 29. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem