Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 28. června 2017

Opava - Úterní výjezdy policejních pyrotechniků do Opavy a další... (3 případy) 

Vloupání do osobního automobilu na ulici Mařádkové v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal kolem polední doby 27. června letošního roku na ulici Mařádkové v Opavě přečin krádeže, přečin poškození cizí věci a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že po rozbití skleněné výplně okna dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Tiguan, ze kterého odcizil dámskou tašku. V ní se nacházel mobilní telefon značky iPhone 6 zlaté barvy, dámská peněženka, finanční hotovost 4 tisíce korun, různé osobní doklady a platební karta. Odcizením věcí byla 36leté poškozené ženě z Opavy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 13 500 korun a poškozením automobilu vznikla soukromé opavské společnosti škoda ve výši minimálně 5 tisíc korun. Celou záležitost nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úterní výjezdy policejních pyrotechniků do Opavy

Chvíli po druhé hodině odpolední 27. června 2017 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 61letý muž z Hradce nad Moravicí, že při výkopových pracích v souvislosti s budováním inženýrských sítí na prodloužené ulici Wintrové v Opavě byla nalezena munice. Místo nálezu ihned zajistila policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě, a to do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl leteckou pumu AFS 25 o délce 60 cm a šířce 15 cm, jenž pochází z období 2. světové války.

Široká veřejnost byla v dopoledních hodinách téhož dne prostřednictvím médií vyrozuměna i o nálezu nebezpečné munice v centru Statutárního města Opavy. Níže jsou opětovně uvedeny poskytnuté informace, doplněné o další fakta.

Dne 27. června 2017 v půl osmé ráno bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že při výkopových pracích u rekonstruovaného domu na ulici Komenského v Opavě zde přítomní pracovníci nalezli v zemi nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice. Do prostoru mezi Mendelovým gymnáziem a Slezským zemským muzeem na ulici Komenského v Opavě, přesněji k zadními traktu rekonstruovaného Müllerova domu, se ihned dostavila službu konající policejní hlídka z opavského obvodního oddělení, která ověřila pravost oznámení, uzavřela bezprostřední okolí místa nálezu a přivolala specialisty z pyrotechnické Expozitury ve Frýdku-Místku a rovněž i hasiče z územního odboru Hasičského záchranného sboru v Opavě. K evakuaci osob, které se v daný okamžik zdržovaly v bezprostředním okolí místa nálezu, nedošlo. Byla však provedena kompletní uzavírka ulice Komenského od budovy zimního stadiónu k ulici Praskové, včetně přístupových cest, a to ze strany opavských policistů a strážníků Městské policie Opava. Touto ulicí tudíž nemohli procházet žádní lidé, neprojížděly zde ani autobusy a trolejbusy Městské hromadné dopravy Opava, byl stanoven bezpečný perimetr pro pohyb osob a byla částečně omezena provozní doba přilehlého muzea. Po příjezdu dvou policejních pyrotechniků bylo stanoveno, že se jedná o nevybuchlou leteckou zápalnou pumu s označením Brand bombe C50 německé výroby o délce 70 cm a šířce 20 cm, kdy plášť munice byl zrezivělý a mírně poškozený. K zabezpečení místa nálezu bylo přítomno 7 policistů z opavského obvodního oddělení, 3 policisté z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a 2 strážníci Městské policie Opava Na základě následných informací pyrotechniků o nutnosti likvidace nebezpečné munice, která obsahuje fosfor, bylo rozhodnuto o převozu letecké pumy na odlehlé místo. Po domluvě s oprávněnými osobami byla munice převezena do sádrovcového lomu u obce Kobeřice, kde proběhla řízená likvidace a znehodnocení předmětu pocházejícího z období 2. světové války.

Úmyslné poškození dveří v opavském obchodním centru má na svědomí 16letý mladík

Dne 27. června 2017 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení, neboť se podle všech doposud zjištěných skutečností 16letý místní mladistvý muž dopustil provinění přečinu poškození cizí věci tím, že úmyslně kopem poškodil skleněnou výplň jednoho z křídel otočných turniketových dveří u vchodu do obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě. Ke skutku došlo chvíli po půl sedmé podvečerní téhož dne, a to v době, kdy výše uvedeného mladíka pracovník bezpečnostní ochranné agentury vykázal pro jeho nevhodné chování z prostor nákupního střediska. Svým protiprávním jednáním tak způsobila mladistvá osoba celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 20 tisíc korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 28. června 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem