Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 27. února 2018

Opava - Zapomenutou peněženku na opavské čerpací stanici odcizil 50letý muž a další... (7 případů) 

Fyzické napadení dvou mužů v opavském nočním podniku

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se dopustili dva muži ve věku 28 let z Bruntálska a 31 let ze Vsetínska. Chvíli před třiadvacátou hodinou 23. února 2018 totiž došlo v prostoru nočního baru na ulici Otické v Opavě k slovní potyčce jmenovaných mužů, a to za přítomnosti dalších hostů, což následně přerostlo ve vzájemné fyzické napadení údery dlaní a pěstmi. Poté se oba agresoři chytili pod krkem, upadli na zem a způsobili si lehká zranění s nutností jednorázového lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u mladšího muže (v den výše uvedeného konfliktu měl narozeniny) jedná o recidivu, poněvadž již v minulosti byl pro obdobné protiprávní jednání odsouzen a potrestán Okresním soudem Opava k podmíněnému trestu odnětí svobody na dobu tří měsíců, se zkušební dobou do května letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavští a hlučínští policisté prověřují fyzická napadení v Opavě a v Dolním Benešově

V době kolem osmé hodiny večerní 24. února 2018 doposud neznámý pachatel spáchal u budovy střední školy ve Dvořákových sadech v Opavě přečin ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečin výtržnictví, tím, že bezdůvodně fyzicky napadl místního 32letého muže, kterého při průchodu parkem udeřil zezadu do zátylku. Poškozený tak upadl na zem a neznámá osoba jej následně i několikráte kopla nohou do hlavy a žeber a způsobila mu zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke krádeži věcí nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Celý incident je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

K obdobnému skutku došlo i kolem třetí hodiny ranní 25. února 2018 na parkovišti u objektu diskoklubu na ulici Hlučínské v Dolním Benešově. Zde se přečinu výtržnictví rovněž dopustila doposud neznámá osoba, která bezdůvodně fyzicky napadla údery pěstí do obličeje 17letého mladíka z Hlučínska. Poškozenému tak vzniklo zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření, kdy doba léčení nebyla doposud přesně stanovena. Vše je nadále v prověřování a je možné, že v celém případu byla naplněna i skutková podstata přečinu ublížení na zdraví.

Vloupání do sklepních místností v bytovém domě na ulici Třída Spojenců v Opavě

V blíže neustanovené době mezi 21. a 25. únorem 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Třída Spojenců v Opavě přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do čtyř sklepních boxů zde bydlících osob. Dále se vloupal i do společné kolárny domu, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Merida bílé barvy a dámské horské jízdní kolo značky Maxbike černé barvy. Poškozeným majitelům tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 55 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených jízdních kol, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení zboží v hlučínském supermarketu 49letým podnapilým mužem

V době kolem šesté hodiny podvečerní 25. února 2018 byla policejní hlídka z hlučínského Obvodního oddělení vyslána do supermarketu na ulici Opavské v Hlučíně, kde pracovníci prodejny zadrželi 49letého muže z Hlučínska, který chvíli předtím odcizil dvě láhve vína v celkové hodnotě 186 korun. Vzhledem k tomu, že tento muž byl v silně podnapilém stavu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Hlučínští policisté a opavští kriminalisté v této věci nadále provádějí prověřování, přičemž se zjišťuje, zda se u 49letého muže jedná o recidivu a tudíž o trestnou činnost a přečin krádeže nebo o protiprávní jednání mající znaky přestupku proti majetku.

Zapomenutou peněženku na opavské čerpací stanici odcizil 50letý muž

Chvíli po desáté hodině večerní 24. února 2018 telefonicky oznámila policistům z opavského Obvodního oddělení 42letá místní žena, že se nyní nachází v prostoru benzínové čerpací stanice v Opavě, městské části Jaktař, kde byla okradena o svou peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši 15 tisíc korun. Jak bylo přivolanými policisty zjištěno, tak po natankování pohonných hmot oznamovatelka omylem zanechala peněženku u poklady a odejela pryč. Za okamžik se však zde vrátila a na dotaz u obsluhy, zda nebyla nalezena její peněženka s financemi jí bylo sděleno, že tuto si přivlastnil nějaký neznámý muž stojící v řadě za ní, jenž si kupoval alkohol a na vzniklou situaci zareagoval tak, že si peněženku ponechal a prodávající ženě tvrdil, že volně odložená peněženka je jeho majetkem.

Na základě provedeného prověřování ze strany opavských policistů a zjištěných všech okolností, informací a podnětů byl jako pachatel shora uvedené majetkové trestné činnosti ustanoven 50letý muž z Opavska, který se následně ke svému protiprávnímu jednání doznal, a ve zkráceném přípravném řízení mu tak v těchto dnech bylo sděleno podezření z přečinu zatajení věci.

Přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dále přečinu zatajení nálezu či přečinu krádeže se také mohla dopustit doposud neznámá osoba v sále číslo tři opavského kina v Obchodním centru na ulici U Fortny v Opavě, a to v době okolo sedmé hodiny podvečerní 26. února letošního roku. S největší pravděpodobností tak využila nepozornosti poškozeného 44letého muže z Krnova, kterému při odchodu vypadla z kapsy pánská peněženka s různými osobními doklady, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti 5 tisíc korun a tuto si ponechala a takto odcizila. Tento případ nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli kladné informace k celé záležitosti lze sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení jízdního kola z chodby domu na ulici Olomoucké v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Olomoucké v Opavě přečin krádeže tím, že z chodby domu odcizil lankovým zámkem uzamčené jízdní kolo značky Head černo bílo růžové barvy. Skutek se stal v blíže neupřesněné době od 21. do 26. února 2018 a poškozené 41leté místní ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 22 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dodání silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění

V průběhu výkonu služby motorizovaná policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení projížděla chvíli po čtvrté hodině odpolední 26. února 2018 po ulici Jánské v Opavě, kdy v křížení s ulicí Bíloveckou uviděla na chodníku ležícího muže. Následně zakročující policisté zjistili, že tento 45letý muž z Opavska je v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu téměř 2,5 promile alkoholu v dechu) a poněvadž nebyl schopen vlastní chůze a také s ohledem na zhoršené klimatické podmínky (mráz a vítr) bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádných ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škodě na majetku a celá záležitost je prošetřována a prověřována jako přestupek proti veřejnému pořádku.

Opava 27. února 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem